Dogonland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dogon dorpje

Dogonland,
Mali


(Even foto openen)

Als je in Mali bent moet je zeker de Dogon bezoeken. Het is een gebied ten noord-oosten van Bamako en ook de naam van de bevolkingsgroep die er woont. Met een local heb ik hier meerdere malen een wandeltocht gemaakt van een aantal dagen. Onontbeerlijk om een lokale gids mee te hebben, hij weet veel van de Dogon-cultuur en spreekt natuurlijk de taal. Meestal komt hij ook uit een van de dorpen die je bezoekt, en maak je kennis met z'n familie.

De Dogon staan bekend om hun kleurrijke maskers, ceremonies en ze hebben een eeuwenoude cultuur. Op de foto zie je een stukje van een klif-dorp, deze dorpen worden volgens een specifieke structuur gebouwd. De Dogon kennen een complexe religie met vele rituelen. Heel bijzonder zijn de rituelen rondom het overlijden, ik kan me de nachtelijke lange gezangen in de verte, begeleid door trommelmuziek, nog herinneren.
Voordat de Dogon het gebied bevolkten, woonden de Tellem er, hun vervallen huisjes liggen hoger tegen de klifwand aan.
Tijdens je wandeltochten zul je ook kennismaken met het uitgebreide begroetingsritueel van de Dogon; nog ver nadat mensen elkaar gepasseerd zijn klinken over en weer de begroetingen.