Dogonland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dogon dansen

Dogonland,
Mali


Vanuit Mopti vetrekken we voor een 5-daagse trekking door de Dogon. Een plateau van zo'n 200 km lang eindigt plotseling in een steile rotswand van zandsteen die op sommige plaatsen tot 300 meter hoog is: "de falaise de Bandiagara". Aan de voet van deze rotswand zijn kleine dorpjes ontstaan die als het ware tegen de rotswand aangeplakt zijn. Hier wonen de Dogon, een mysterieus volk dat door de geïsoleerde ligging door de eeuwen heen de oude gebruiken en geloof heeft kunnen behouden.
In de wand van de falaise bevinden zich de Tellemgraven.

Wij lopen deze dagen van dorp naar dorp en slapen in een lakenzakje op de daken van de lemen huizen en worden gewekt door de varkens en kippen die tussen de huisjes door rommelen op zoek naar iets eetbaars. En 's nachts liggen we op het dak te kijken naar de mysterieuze Tellemgraven en een schitterende sterrenhemel. Een onvergetelijke ervaring!!!

Op de 3e dag horen we dat er een ritueel oogstfeest in het dorp Tireli zal plaatsvinden en het onvoorstelbare is waar: we krijgen toestemming om hierbij aanwezig te zijn! We moeten wel aan de rand van het terrein, op een rots, plaatsnemen, want het terrein is tijdens de festiviteiten heilige grond.
Eerst komen de oude, wijze mannen in hun blauwe kielen. Zodra zij beginnen te spelen, komen vanachter de rotsen de dansers. In wijde, blauwe broeken met groene, gele, roze of oranje rieten rokjes, een soort BH met kauri schelpjes dragend, dansen zij de sterren van de hemel. Het ziet al snel grijs van het opwaaiende zand. De dansers dragen verschillende maskers van dieren. Sommige maskers zijn een paar meter hoog. Dan komen plotseling een paar dansers op hoge stelten het terrein op......... Schitterend!!!