Dogonland

'456768' door CBurgstad '456768' door CBurgstad

MaliDogonland

MaliDogonland

Zwaar

CBurgstad

Tijdens de 4-daagse wandeling langs de dorpjes in de Dogon moet je wel zorgen dat het vocht op peil blijft in je lichaam. Gelukkig zijn er veel waterpompen om bij te tanken. Bij één van de pompen bij het dorpje Nombori treffen we dit meisje dat water haalt voor haar familie. Een zware taak voor zo'n jong meisje. (Vergelijk dat maar eens met de jonge meisjes in Nederland......)

'553877' door karinm '553877' door karinm

MaliDogonland

MaliDogonland

Dogon dorpje

karinm

(Even foto openen) Als je in Mali bent moet je zeker de Dogon bezoeken. Het is een gebied ten noord-oosten van Bamako en ook de naam van de bevolkingsgroep die er woont. Met een local heb ik hier meerdere malen een wandeltocht gemaakt van een aantal dagen. Onontbeerlijk om een lokale gids mee te hebben, hij weet veel van de Dogon-cultuur en spreekt natuurlijk de taal. Meestal komt hij ook uit een van de dorpen die je bezoekt, en maak je kennis met z'n familie. De Dogon staan bekend om hun kleurrijke maskers, ceremonies en ze hebben een eeuwenoude cultuur. Op de foto zie je een stukje van een klif-dorp, deze dorpen worden volgens een specifieke structuur gebouwd. De Dogon kennen een complexe religie met vele rituelen. Heel bijzonder zijn de rituelen rondom het overlijden, ik kan me de nachtelijke lange gezangen in de verte, begeleid door trommelmuziek, nog herinneren. Voordat de Dogon het gebied bevolkten, woonden de Tellem er, hun vervallen huisjes liggen hoger tegen de klifwand aan. Tijdens je wandeltochten zul je ook kennismaken met het uitgebreide begroetingsritueel van de Dogon; nog ver nadat mensen elkaar gepasseerd zijn klinken over en weer de begroetingen.

'153243' door rwouters '153243' door rwouters

MaliDogonland

MaliDogonland

Vrolijkerd

rwouters

en wederom een vrolijkerd uit Mali!

'326455' door Feije '326455' door Feije

MaliDogonland

MaliDogonland

Dorpsoudste, Tireli

Feije

Dorpsoudste in Tireli, Pays-Dogon, Mali. De dorpen in deze streek zijn gebouwd op het geerodeerde puin van een honderden meters hoge rotswand. Wonderlijk genoeg wonen de oudsten ook nu nog op het hoogste punt van het dorp. Ooit was dat het veiligst, wanneer rivaliderende stammen op oorlogspad waren, maar de afgelopen decennia betekent het vooral een uitzonderlijke ongemakkelijke klim naar beneden, en weer omhoog, meerdere keren daags.

'242084' door jomo01 '242084' door jomo01

MaliDogonland

MaliDogonland

Peulvrouw 4

jomo01

Deze peulvrouw gefotografeerd in Dogonland.Peul zijn zuivere veehouders.Ze kijken neer op al wat met landbouw en tuinbouw te maken heeft.Werken ook in onderaanneming bv hoeden van vee van akkerbouwers.Ze kopen alles op de markt,groenten granen en vis.

'460896' door CBurgstad '460896' door CBurgstad

MaliDogonland

MaliDogonland

Broertjes

CBurgstad

De 2e dag van onze wandeltocht door de Dogonvallei bezoeken we rond lunchtijd het dorpje Nombori. Ook dit dorpje is tegen de klif aangebouwd en kijkt uit op de uitgestrekte vallei. In de rotswand van de steile klif zien we de Tellemgraven. Na de lunch liggen we wat onder een boom uit te rusten en vele kinderen uit het dorp komen nieuwsgierig kijken naar die witte vreemdelingen. Dit jongetje tilt zijn kleine broertje boven zijn hoofd zodat ook die over het muurtje mee kan kijken.

'489771' door afrika '489771' door afrika

MaliDogonland

MaliDogonland

Kiekeboe

afrika

De Dogonvallei is een fantastisch gedeelte van Mali om te bezoeken. Je loopt van dorpje naar dorpje door een prachtig landschap. De bewoners zijn veelal animistisch, maar gaan ook heel goed om met andersdenkende en -gelovige mensen. Ze vieren samen met moslims en christenen hun feesten en rouwen ook samen met hen. Bij het ontwaken op een erf van een van de dorpjes waar we sliepen, zagen we deze jongetjes nieuwsgierig door de poort gluren. De uitstulpende navel van het voorste jongetje lijkt precies op de uitstulping van de mooie gebeeldhouwde deur.

'489819' door afrika '489819' door afrika

MaliDogonland

MaliDogonland

Klimpartij

afrika

De Dogon bestaat uit heel veel dorpjes waarvan de meeste alleen te voet te bereiken zijn. Deze foto is genomen in het dorp Tirelli. Waarschijnlijk had deze man geen zin gewoon door de deur te vertrekken.... :-)

'514814' door CBurgstad '514814' door CBurgstad

MaliDogonland

MaliDogonland

Op pad in de Dogon

CBurgstad

4 dagen wandelen door de Dogon-vallei in Mali..... wat een prachtige ervaring is dat. Vanuit Dourou dalen we via een smalle kloof af tussen de rotsen om aan de voet van de falaise, de steile rotswand, te komen. Tegen deze rotswand liggen de diverse kleine, pittoreske dorpjes met hun lemen huisjes en daarboven zien we de beroemde Tellem-graven in de rotswand. Voor de dorpjes loopt een smalle strook met vruchtbare grond waarop van alles wordt verbouwd. De eerstvolgende dagen zullen we langs de rotswand wandelen en diverse dorpjes aandoen. De nachten brengen we door onder een klamboe, in een lakenzakje, op het dak van één van de lemen huisjes. En bij het maanlicht en onder een dak van duizenden sterren, zien we de graven in de rotswand terwijl de kippen en varkens rond het huisje scharrelen. Tijdens de wandelingen zien we de dames uit het dorp met hun manden en teilen op het hoofd af en aan lopen, richting de wasplaats of weer terug.......

'152026' door rwouters '152026' door rwouters

MaliDogonland

MaliDogonland

Even afstoffen!!

rwouters

dit ventje kwam op ons afrennen toen we even een "stop" moesten maken; er zat over zijn hele lijf een dikke laag stof; die had zich echt een tijdje niet nat gemaakt....

'243484' door jomo01 '243484' door jomo01

MaliDogonland

MaliDogonland

Lekker vuil

jomo01

Dit jochie gefotografeerd in een dorpje in Dogonland.Zo te zien heeft hij juist gegeten en dat zijn mondje nog vuil is stoort hem niet .

'138039' door eilandje '138039' door eilandje

MaliDogonland

MaliDogonland

Drieluik met pap

eilandje

Ik weet niet of dit mag... laat het me even weten en anders plaats ik ze apart. Dit jongentje zat op z'n gemak in de deuropening de laatste restjes pap op te eten.

'203890' door movos '203890' door movos

MaliDogonland

MaliDogonland

DOGON

movos

De voortgang door Pays-Dogon gaat traag, deels door de hitte en deels door de eindeloze begroetingen. Een simpel “goedemiddag” kan bij de Dogon enkel minuten duren. Onze gids kan geen oudere man passeren zonder een uitgebreid begroetingsritueel, waarbij het lijkt of er steeds hetzelfde wordt gezegd. Bij navraag blijkt dat het de gewoonte is om niet alleen naar de gezondheid van vrouw, zonen, broers, zuster, dochter, neven en nichten en aangetrouwde familie te vragen, maar ook naar die van het huis, uienveld, rijstvoorraad, geit, ezel enz. Als de lijst klaar is worden de rollen omgedraaid en begint het proces opnieuw.

'500960' door papillonreizen '500960' door papillonreizen

MaliDogonland

MaliDogonland

Vanaf een Dogon-dak

papillonreizen

Gewapend met een fles water en instructies klim ik de Dogontrap op, die naar het dak leidt. Een week lang staat het dorp in het teken van een Danyé, een speciale ceremonie om de in de achterliggende jaren overleden geïnitieerde Dogonmannen te eren. Ik ben niet de enige, die de klim naar een dak gemaakt heeft. Op vrijwel alle daken rondom het dorpsplein wemelt het van de vrouwen en kinderen. Wie niet geïnitieerd is in de Dogoncultuur mag niet in de buurt van de maskers komen. Een respectabele afstand houden dus. Op het ritme van de heilige drums doen de maskerdansers een ronde door het dorp, alvorens ze in het centrale deel arriveren, waar de dansen opgevoerd worden. De verschillende maskers hebben hun eigen dansen, stuk voor stuk indrukwekkend en ritmisch. Gefascineerd ben ik door de steltlopers, de mannen, die boven de menigte uittorenen en er in slagen om op hun stelten te dansen.

'244928' door jomo01 '244928' door jomo01

MaliDogonland

MaliDogonland

DOGON MAN 3

jomo01

Deze Dogonman gefotografeerd tijdens één van de wandelingen.De Dogon zijn land- en tuinbouwers. De graansoorten gierst, sorghum en fonio zijn de belangrijkste ingrediënten voor het dagelijkse voedsel. De gierstebrij, to, wordt gegeten met een saus van de bladeren van de apenbroodboom (baobab). Het telen van uien voor de verkoop is zeer populair, vooral na de bouw van de eerste stuwdam in 1949. De tuintjes worden vaak op de kale rotsen bij de dammen aangelegd met aarde die soms van ver moet worden aangevoerd. Men verbouwt ook katoen, tabak, bonen en spaanse pepers. De grond wordt bemest met huisafval dat wordt verzameld op de binnenplaats van de erven.

'325195' door Willemien '325195' door Willemien

MaliDogonland

MaliDogonland

Maskerdans Dogon

Willemien

Het kijken naar een maskerdans is toch wel heel speciaal ondanks dat je weet dat dit speciaal voor onze groep werd opgevoerd. Als de trommelaars beginnen te spelen komen de dansers te voorschijn. Alleen mannen met verschillende maskers op. Elk masker danst de voor hem karakteristieke rol. Aan het begin en aan het eind danst de hele groep samen. Er zijn enorm veel verschillende soorten Dogon maskers, alles wat een rol speelt in het dagelijkse leven kan in een masker worden uitgebeeld. Zowel mensen (mannen én vrouwen), dieren en symbolen worden in de maskers uitgebeeld.

'487618' door CBurgstad '487618' door CBurgstad

MaliDogonland

MaliDogonland

Dogon dansen

CBurgstad

Vanuit Mopti vetrekken we voor een 5-daagse trekking door de Dogon. Een plateau van zo'n 200 km lang eindigt plotseling in een steile rotswand van zandsteen die op sommige plaatsen tot 300 meter hoog is: "de falaise de Bandiagara". Aan de voet van deze rotswand zijn kleine dorpjes ontstaan die als het ware tegen de rotswand aangeplakt zijn. Hier wonen de Dogon, een mysterieus volk dat door de geïsoleerde ligging door de eeuwen heen de oude gebruiken en geloof heeft kunnen behouden. In de wand van de falaise bevinden zich de Tellemgraven. Wij lopen deze dagen van dorp naar dorp en slapen in een lakenzakje op de daken van de lemen huizen en worden gewekt door de varkens en kippen die tussen de huisjes door rommelen op zoek naar iets eetbaars. En 's nachts liggen we op het dak te kijken naar de mysterieuze Tellemgraven en een schitterende sterrenhemel. Een onvergetelijke ervaring!!! Op de 3e dag horen we dat er een ritueel oogstfeest in het dorp Tireli zal plaatsvinden en het onvoorstelbare is waar: we krijgen toestemming om hierbij aanwezig te zijn! We moeten wel aan de rand van het terrein, op een rots, plaatsnemen, want het terrein is tijdens de festiviteiten heilige grond. Eerst komen de oude, wijze mannen in hun blauwe kielen. Zodra zij beginnen te spelen, komen vanachter de rotsen de dansers. In wijde, blauwe broeken met groene, gele, roze of oranje rieten rokjes, een soort BH met kauri schelpjes dragend, dansen zij de sterren van de hemel. Het ziet al snel grijs van het opwaaiende zand. De dansers dragen verschillende maskers van dieren. Sommige maskers zijn een paar meter hoog. Dan komen plotseling een paar dansers op hoge stelten het terrein op......... Schitterend!!!

'499207' door afrika '499207' door afrika

MaliDogonland

MaliDogonland

Graanschuurtjes in de

afrika

Het is fantastisch om een meerdaagse trektocht te maken door de Dogon vallei. Iedere dag langs een aantal andere dorpjes. De ster Sirius die het Dogon-volk als eerste hebben ontdekt speelt een grote rol in hun cultus. Het belangrijkste festival, de Sigui-ceremonie, vindt maar één keer in de 60 jaar plaats. Het precieze moment wordt bepaald door de cyclus van Sirius. De Dogon beschouwen Sirius als een dubbelster, een feit dat pas kort door de moderne astrologie is bevestigd. De hutjes met de rieten daken op deze foto zijn bedoeld om o.a. graan in op te slaan.

'511339' door travelbag '511339' door travelbag

MaliDogonland

MaliDogonland

Veel bekijks

travelbag

In het Dogon gebied moet je eigenlijk een maskerdans meemaken. Het is kleurrijk en bijzonder om mee te maken. Helemaal omdat het ook in een mooie buiten omgeving wordt gedaan. Er komen allerlei maskers voorbij die allen weer een betekenis hebben. Bij onze dansen liep meteen ook het hele dorpje leeg. De eigen bevolking keek ook met volle belangstelling toe.

'490501' door afrika '490501' door afrika

MaliDogonland

MaliDogonland

Zelfbewuste man (2)

afrika

Nog een foto van een prachtige, zelfbewuste en trotse man. Dit maal uit Mali, uit de Dogonvallei. We maakten een fantastische 5-daagse wandeltocht van dorp naar dorp en in een hiervan kwamen we op een markt deze man tegen. We maakten een praatje met hem en hij vond het (gelukkig) leuk om gefotografeerd te worden.

'421537' door sgtravel '421537' door sgtravel

MaliDogonland

MaliDogonland

Dogon moskee

sgtravel

Een mooie kijk op de lemen moskee in Kani Kombolé, gelegen in de laagvlake van de schitterende dogon vallei. Naast de moskee zijn vele andere gebouwen in deze vallei gebouwd van leem en moeten na elke regenperiode weer voorzien worden van een nieuwe laag leem. Dit is dan ook de hoofdreden van alle stokken zodat ze makkelijk naar boven kunnen klimmen!!!

'237773' door Willemien '237773' door Willemien

MaliDogonland

MaliDogonland

Man in Geel

Willemien

In het plaatsje Fombori kwamen we deze dorpsbewoner tegen. Heel opvallend in een geel gewaad. Geel de kleur van de zon. De zon die dagelijks schijnt in Mali.

'494727' door travelbag '494727' door travelbag

MaliDogonland

MaliDogonland

Kijkje in een Dogon..

travelbag

In Dogonland heb je schitterende authentieke dorpjes. Doordat je hier een stuk lopend doorheen trekt ervaar je het gebied erg goed en proef je de sfeer en voel je de hitte. Soms is het afzien op zón dag, maar je krijgt er wat voor terug.

'492631' door afrika '492631' door afrika

MaliDogonland

MaliDogonland

Hond in de pot?

afrika

Tijdens de trekking door de Dogonvallei kwamen we in allerlei prachtige dorpjes. In Bankass zit dit schattige kindje met een puppy te spelen en samen met het hondje eet ze uit een schaal. Af en toe doet ze een uitval naar het koppie, maar het hondje vindt alles prima.