Djenne

'353196' door papillonreizen '353196' door papillonreizen

MaliDjenne

MaliDjenne

Een modderige groet..

papillonreizen

Eén keer per jaar wordt er in Djenné een immense klus geklaard. Voordat het regenseizoen zijn intrede doet, wordt de Grote Moskee voorzien van een nieuwe leemlaag. Jong en oud, meisjes en jongens uit de drie wijken, steken de handen uit de mouwen. Een feest van samenwerking, saamhorigheid, geflirt en tussen het harde werken door vooral ook heel veel plezier. Na wederom een vrachtje leem bij de moskee te hebben afgeleverd, wilde deze guitige jongeman maar wat graag op de foto.

'490126' door afrika '490126' door afrika

MaliDjenne

MaliDjenne

Grote moskee van...Dj

afrika

De Grote moskee van Djenné geldt als één van de hoogtepunten van de architectuur uit de Sahel. Het is het grootste, van leem gemaakte gebouw, ter wereld en heeft een oppervlakte van 50 x 50 meter. Voor niet-moslims is de moskee verboden terrein. Het gebouw heeft drie vierkante minaretten. Deze zijn uitgerust met luidsprekers die gebruikt worden bij de oproep tot het gebed. Bovenop elke minaret staat het ei van een struisvogel. Naast een overdekte gebedsruimte heeft het ook nog een grote binnenplaats omringd door een kloostergang. Links van de hoofdingang staat een ommuurde begraafplaats. Dit is het enige gedeelte van de moskee dat nog uit de 13e eeuw stamt. De moskee zelf is nog maar slechts iets van 100 jaar oud. De moskee is het middelpunt van de stad en iedere maandag wordt een grote markt gehouden waar alle stammen uit de (verre) omgeving naar toe komen om te kopen en verkopen. Een fantastisch gebeuren en ook nog eens helemaal gratis.....

'160167' door movos '160167' door movos

MaliDjenne

MaliDjenne

Mondtatoeage

movos

Mali heeft een multicultureel-karakter. Alleen al in het gebied rond Djenné leven ongeveer dertig verschillende volkeren met allen hun eigen taal. Zoals over in Mali leven deze volkeren allemaal gebroedelijk naast elkaar. De Peul behoren tot de kleurrijkste volkeren. Karakteristiek voor dit volk zijn de blauw-zwarte mondtatoeages bij de vrouwen.

'503103' door afrika '503103' door afrika

MaliDjenne

MaliDjenne

Op weg naar de markt

afrika

Een overvol geladen boot op weg naar de maandagmarkt in Djenné. In tegenstelling tot veel andere landen en plaatsen, start de markt in Djenné pas later in de ochtend. De reden daarvoor is dat de mensen van heinde en verre moeten komen.. Hopelijk doen ze goede zaken en keren ze uitverkocht weer huiswaarts.

'501985' door afrika '501985' door afrika

MaliDjenne

MaliDjenne

De schutter

afrika

En hier dan de foto van een van de schutters. Ook zij zijn mooi uitgedost. De geweren die ze gebruiken zijn heel oud en zo klinken ze ook....

'501952' door afrika '501952' door afrika

MaliDjenne

MaliDjenne

Feest

afrika

Op het grote marktplein in Djenne was een soort schuttersfeest aan de gang, waar alle notabelen van de stad zich verzamelden. Er werd met héél oude geweren geschoten (zal ik later nog een foto van plaatsen), waarbij het een wonder was dat de munitie niet alle kanten op vloog. Dit was een van de mooi geklede toeschouwers. .

'490924' door CBurgstad '490924' door CBurgstad

MaliDjenne

MaliDjenne

Marktdag in Djenné

CBurgstad

Djenné is de oudste stad beneden de Sahara en bestond al in de 3e eeuw voor Chr. Het is ook altijd een rijke stad geweest waar goud, zout, ivoor, hout en slaven werden verhandeld. Iedereen kon er lezen en schrijven en er was werk en eten voor iedereen. Djenné is de mooiste stad van Mali en dan voornamelijk door de uitzonderlijke architectuur. Er bestaat al sinds de 15e eeuw een speciaal metselaarsgilde dat zorgt voor de volkomen eigen bouwstijl en zij kennen ook de magische geheimen die verbonden zijn aan dit ambacht. Het centrale bouwwerk is nog steeds de moskee die begin 1900 in het midden van de stad werd gebouwd naar een voorbeeld van de moskee uit 13e eeuw die op dezelfde plek stond. Elk jaar moet de moskee (net als bijna alle lemen huizen) gerenoveerd worden omdat ze in de regentijd beschadigd is. Voor de moskee is de markt..... een kleurrijke en levendige markt waar je uren overheen kunt lopen. Je raakt niet uitgekeken op de vele producten en de verschillende mensen!!!

'489637' door CBurgstad '489637' door CBurgstad

MaliDjenne

MaliDjenne

Peul vrouw

CBurgstad

Aan het einde van de reis komen we in Djenné, de schitterende lemen stad aan rivieren de Niger en de Bani. Het is de oudste stad ten zuiden van de Sahara en bestond al in de 3e eeuw voor Christus. In de Middeleeuwen kende de stad zijn bloeiperiode en voor Columbus Amerika ontdekte, kwam al het goud voor Europa uit Djenné, evenals zout, ivoor, hout en slaven. Gelukkig hebben we voldoende tijd om twee volle dagen door de straatjes te dwalen en om de marktdag te bezoeken. De Peul vrouw op de foto draagt een grote takkenbos op haar hoofd. Opvallend zijn de grote oranje oorbellen. Vroeger werden deze oorbellen gemaakt van puur goud, maar omdat de vrouwen nog weleens werden overvallen en beroofd, worden ze nu nagemaakt. Ze draagt verder nog een kleine neusring die verder in Mali weinig voorkomt. Ook is op de foto te zien hoe haar lippen zijn getatoeëerd zodat ze dikker lijken. Ook dit is een gebruik van de Peul.

'499686' door POSJE '499686' door POSJE

MaliDjenne

MaliDjenne

Op weg naar Djenné

POSJE

Van Segou naar Djenné is volgens de dame van de busmaatschappij ca. 6 uur, maar meestal moet je er wel een uur of 2 bij tellen. Na 6 uur moeten we overstappen op een taxibusje, in NL zou deze lang geleden zijn afgekeurd, maar hier niet. We zitten als haringen in een ton, bij iedere drempel moet er flink afgeremd worden, anders gaat het beslist mis. Na ca. 25 km. arriveren bij de pont, nu nog de rivier over en zijn we eindelijk in Djenné. Op de foto onze medepassagiers.

'492759' door afrika '492759' door afrika

MaliDjenne

MaliDjenne

Wachten op je beurt..

afrika

Iedere maandag wordt op het grote plein in Djennee markt gehouden. Vele stammen, waaronder Peul en de Bozo komen hier van heine en verre naar toe om te kopen en te verkopen. Daarnaast is het ook een sociaal gebeuren. Er is van alles te koop en je kunt uren ronddwalen of alleen maar zitten en kijken. Dit was het slagersgedeelte. De geiten die er bij staan wachten op hun beurt om of verkocht of ter plekke geslacht te worden.

'501100' door papillonreizen '501100' door papillonreizen

MaliDjenne

MaliDjenne

Vanaf Djenné's moskee

papillonreizen

Eens per jaar is het een moddigere bedoening in Djenné. De stad, die door UNESCO is aangemerkt als werelderfgoed vanwege de traditionele leemcultuur, staat dan in het teken van het stucen van de grote moskee. De crépissage is een bijzondere gebeurtenis, waarbij de hele stad betrokken is. Na het gebed in de vroege ochtend - waarbij de zegen wordt gevraagd voor het jaarlijkse groot onderhoud van de moskee en voor het welzijn van allen, die eraan meewerken - gaat het werk van start. Jongens dragen leem aan in mandjes op hun hoofd, de meisjes arriveren met emmers water. Het is een drukte van belang! De jongemannen - per wijk gegroepeerd - arriveren op het opzwepende ritme van de begeleidende drummers. Er wordt gejoeld, gelachen en geflirt. Ik probeer mee te bewegen met de stroom, ondertussen mijn camera in veiligheid brengend; modder vliegt in flinke hoeveelheden door de lucht. Natuurlijk ben ik als blanke een uitstekend mikpunt. Onnodig om te zeggen, dat ik er fraai uitzag :-) Meegesleurd in de stroom mannen, stuit ik op een groep jongedames, die wachten op hun beurt om het dak op te gaan. Ik bedenk me geen seconde en sluit me bij ze aan. De moskee is gedurende het jaar ontoegankelijk voor niet-moslims; vandaag wordt er oogluikend toegestaan dat 'helpers' de moskee betreden en het dak beklimmen. Eenmaal boven aangekomen voel ik me een bevoorrecht mens. Ik verwonder me over de potten, die in het dak zijn verwerkt en over de fraaie torens, die er ook vanaf het dak mooi uitzien. Een voordeel is dat ik uit de hectiek weg ben. In alle rust kan ik observeren en fotograferen. Kijkgaten in de muren leveren me ook nog eens hele mooie plaatjes op van wat zich beneden op straatniveau afspeelt.

'501651' door afrika '501651' door afrika

MaliDjenne

MaliDjenne

Handel voor de...maan

afrika

Het 'centrum' waar ik logeer en waar de activiteiten in Sanouna plaatsvinden ligt direct aan de rivier de Bani. Op maandagochtend zie ik de volgeladen boten langsvaren op weg naar de markt die iedere maandag op het plein voor de grote moskee gehouden wordt. Iedere keer weer is dat een geweldig gebeuren.

'227926' door robp '227926' door robp

MaliDjenne

MaliDjenne

Gekleed

robp

Deze kledenverkoper droeg zijn handelswaar op zijn hoofd. Het waren geen grote kleden, maar toch. In ieder geval zijn ze het gewend om doeken en kleden rond het hoofd te hebben en het staat wel heel kleurrijk.

'515375' door CBurgstad '515375' door CBurgstad

MaliDjenne

MaliDjenne

Even rust....

CBurgstad

Djenné is één van de mooiste steden van Mali, omgeven door de rivieren de Niger en de Bani. Tevens is het de oudste stad ten zuiden van de Sahara en bestond al in de 3e eeuw voor Christus. Tijdens de Middeleeuwen beleefde het zijn bloeiperiode. Voordat Columbus Amerika ontdekte kwam al het goud voor Europa uit Djenné. Ook veel zout, ivoor, kolanoten, hout en slaven werden hier verhandeld. Samen met Timboektoe was het een belangrijk knooppunt op de Trans Sahara route en een centrum van islamitische cultuur en wetenschap. Rond 1830 kon iedereen in de stad lezen en schrijven en was er werk en voedsel voor iedereen. De stad is voor ons vooral bekend om zijn uitzonderlijke architectuur. De hele stad bestaat uit prachtige lemen huizen met als pronkstuk de moskee in het centrum van de stad. Op het marktplein vindt elke week een grote markt plaats en vanuit alle windstreken komen mensen naar deze markt om inkopen te doen. Deze vrouw heeft even een rustig plekje gezocht om wat uit te rusten.....

'503188' door afrika '503188' door afrika

MaliDjenne

MaliDjenne

Uitladen

afrika

De Malinezen komen niet alleen per boot aan bij de maandagmarkt in Djenné, maar ook per busje en 'loop'karren. Hier worden de spullen af- en uitgeladen voor de grote moskee op het marktplein. Het ver- en inkopen kan straks beginnen.

'456830' door ellez '456830' door ellez

MaliDjenne

MaliDjenne

Meisje met schaal

ellez

Lopend door straatjes van Djenne waan je je vaak in de Middeleeuwen. Althans in de kleine straatjes. Daarbuiten schallen jammer genoeg de radio's en knetteren de brommers van de jeugd. Dat zet je dan toch weer terug in de realiteit. Deze kleine meid helpt haar moeder in de huishouding.

'126874' door movos '126874' door movos

MaliDjenne

MaliDjenne

Sensueel

movos

De Peul behoren tot de kleurrijkste volkeren van Mali. Karakteristiek voor dit volk zijn de blauw-zwarte mondtatoeages (van soms wel een paar centimeter dik) bij de vrouwen, waardoor het lijkt alsof ze een hele grote mond hebben. Dit is een teken van schoonheid en wordt ook als sensueel en prikkelend ervaren.

'512751' door travelbag '512751' door travelbag

MaliDjenne

MaliDjenne

Ik hang lekker

travelbag

In Djenne heb je een gigantische grote markt rondom de bekende moskee. Op deze markt zijn veel vrouwen te vinden die ook hun kinderen meenemen. Ze worden lekker op de rug gehangen en de vrouwen hebben de handen vrij voor de handel.

'502993' door afrika '502993' door afrika

MaliDjenne

MaliDjenne

De vissers varen uit

afrika

Sanouna is een klein dorpje zo'n 5 km. van Djenné af. Er wonen slechts zo'n 200 mensen waarvan de meesten tot de Bozo (vissersstam) behoren. Hier varen ze 's morgens vroeg de Bani op. Er zit echter niet veel vis meer in deze rivier (een zijtak van de Niger), vandaar dat er in het dorp - met hulp van de Stichting Sanouna - een viskweekvijver is aangelegd.

'513741' door CBurgstad '513741' door CBurgstad

MaliDjenne

MaliDjenne

Peulvrouw

CBurgstad

In Djenné is het marktdag. De markt wordt gehouden op het plein voor de prachtige, lemen moskee. Over land en over water komen mensen vanuit de regio om hier hun producten te kopen en verkopen. De hele dag slenteren we tussen de kraampjes en door de smalle straatjes van Djenné met de lemen huizen. Wat een bijzondere stad is dit!!! Deze vrouw kwam naar de markt om haar graan te laten malen. Duidelijk zichtbaar zijn de drie streepjes naast haar ogen en de zwarte tatoeage rondom haar lippen. Hieraan is te zien dat zij tot de Peul behoort. Ook opvallend zijn haar kleine, gele oorringen. Vroeger droegen de vrouwen oorringen in deze vorm van puur goud en hoe rijker, hoe groter de oorring. Soms wel tot een 10 cm. lang. Nu draagt men een 'imitatie'. Hierdoor is de kans om overvallen te worden sterk verkleind.

'263681' door mulderlis '263681' door mulderlis

MaliDjenne

MaliDjenne

Leem Architectuur

mulderlis

De Grote Moskee van Djenne is een prachtig voorbeeld van de Afrikaanse leemarchitectuur. Doordat de draagkracht van leem beperkt is, zijn de wanden vier tot zes meter breed. Door deze dikke wanden is het in de moskee overdag lekker koel. Daarnaast is gedacht aan regenpijpen om het leem in de regentijd niet te veel te beschadigen. Ook bijzonder is dat de gebedshal wordt gedragen door negentig houten palen. Hierdoor is de grote hal (40m x 40m) in feite opgedeeld in kleine ruimtes.

'568092' door Bowral '568092' door Bowral

MaliDjenne

MaliDjenne

Vis! Verse vis!

Bowral

Met gezwinde pas begeeft deze dame zich richting de markt op het centrale plein in Djenné. Met de grote moskee op de achtergrond is deze markt, die elke maandag wordt gehouden, een van de meest fotogenieke markten in Afrika

'496470' door travelbag '496470' door travelbag

MaliDjenne

MaliDjenne

Drukte

travelbag

In Djenne staat de beroemde lemen moskee, maar om de moskee heen is een levendige markt die al heel vroeg in de ochtend begint. Het begint met een leeg terrein en gaandeweg de tijd wordt het er zo erg druk dat je je een weg moet banen onder de tentzeiltjes door en over de handel heen moet stappen.

'354459' door papillonreizen '354459' door papillonreizen

MaliDjenne

MaliDjenne

Iemand moet het...doe

papillonreizen

Het van een nieuwe leemlaag voorzien van de grote moskee in Djenné is behalve een feest van samenwerking en plezier, ook hét evenement van het jaar. De jongens van de drie wijken strijden in een ludieke competitie om de eer van beste ploeg van het jaar als het gaat om het binnenbrengen van de vrachten leem. De meisjes laten zich van hun beste kant zien bij de aanvoer van water. En tussen dat alles door is er het nodige geflirt en vliegt de leem in de rondte in een vrolijk 'sneeuwballengevecht' op z'n Malinees. De man op de foto heeft tot (on)dankbare taak om de jongens en de meiden en de diverse wijken niet tegelijk naar boven te laten klimmen over de glibberige trap. Hij gooit de hele dag zijn kracht en humor in de strijd bij het openen en sluiten van de deur. En knijpt een oogje toe als er ineens een blanke - ook van boven tot onder onder de leem - met de meiden mee naar boven glipt :-)