Djenne

Aan de rand van de Sahara ligt de stad Djenné, met haar uit leem opgetrokken gebouwen. Mensen komen van heinde en verre om de wekelijkse markt te bezoeken, aan de voet van de moskee (het grootste lemen gebouw ter wereld). Djenné ligt op het smalste stukje van Djenne, tussen Mauritanië en Burkina Faso in.

Informatie over Djenne

Beste foto's & tips van Djenne

'353196' door papillonreizen '353196' door papillonreizen

MaliDjenne

MaliDjenne

Een modderige groet..

papillonreizen

Eén keer per jaar wordt er in Djenné een immense klus geklaard. Voordat het regenseizoen zijn intrede doet, wordt de Grote Moskee voorzien van een nieuwe leemlaag. Jong en oud, meisjes en jongens uit de drie wijken, steken de handen uit de mouwen. Een feest van samenwerking, saamhorigheid, geflirt en tussen het harde werken door vooral ook heel veel plezier. Na wederom een vrachtje leem bij de moskee te hebben afgeleverd, wilde deze guitige jongeman maar wat graag op de foto.

'490126' door afrika '490126' door afrika

MaliDjenne

MaliDjenne

Grote moskee van...Dj

afrika

De Grote moskee van Djenné geldt als één van de hoogtepunten van de architectuur uit de Sahel. Het is het grootste, van leem gemaakte gebouw, ter wereld en heeft een oppervlakte van 50 x 50 meter. Voor niet-moslims is de moskee verboden terrein. Het gebouw heeft drie vierkante minaretten. Deze zijn uitgerust met luidsprekers die gebruikt worden bij de oproep tot het gebed. Bovenop elke minaret staat het ei van een struisvogel. Naast een overdekte gebedsruimte heeft het ook nog een grote binnenplaats omringd door een kloostergang. Links van de hoofdingang staat een ommuurde begraafplaats. Dit is het enige gedeelte van de moskee dat nog uit de 13e eeuw stamt. De moskee zelf is nog maar slechts iets van 100 jaar oud. De moskee is het middelpunt van de stad en iedere maandag wordt een grote markt gehouden waar alle stammen uit de (verre) omgeving naar toe komen om te kopen en verkopen. Een fantastisch gebeuren en ook nog eens helemaal gratis.....

'160167' door movos '160167' door movos

MaliDjenne

MaliDjenne

Mondtatoeage

movos

Mali heeft een multicultureel-karakter. Alleen al in het gebied rond Djenné leven ongeveer dertig verschillende volkeren met allen hun eigen taal. Zoals over in Mali leven deze volkeren allemaal gebroedelijk naast elkaar. De Peul behoren tot de kleurrijkste volkeren. Karakteristiek voor dit volk zijn de blauw-zwarte mondtatoeages bij de vrouwen.

Laat kaart zien