Djenne

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hoop aan z'n hoofd

Djenne,
Mali


Djenné is één van de mooiste steden van Mali, omgeven door de rivieren de Niger en de Bani. Tevens is het de oudste stad ten zuiden van de Sahara en bestond al in de 3e eeuw voor Christus. Tijdens de Middeleeuwen beleefde het zijn bloeiperiode. Voordat Columbus Amerika ontdekte kwam al het goud voor Europa uit Djenné. Ook veel zout, ivoor, kolanoten, hout en slaven werden hier verhandeld. Samen met Timboektoe was het een belangrijk knooppunt op de Trans Sahara route en een centrum van islamitische cultuur en wetenschap. Rond 1830 kon iedereen in de stad lezen en schrijven en was er werk en voedsel voor iedereen.

De stad is voor ons vooral bekend om zijn uitzonderlijke architectuur. De hele stad bestaat uit prachtige lemen huizen met als pronkstuk de moskee in het centrum van de stad. Op het marktplein vindt elke week een grote markt plaats en vanuit alle windstreken komen mensen naar deze markt om inkopen te doen.
Het is dan een drukte van belang en je wordt overvallen door de mix van geluiden, kleuren en geuren.
De gehele dag lopen we door Djenné om te genieten van de markt en de constante toestroom van mensen naar de markt, maar we zoeken soms ook even de rust van wat achterafstraatjes op om de pure sfeer te proeven.

Deze man in een fris blauw gewaad liep met een zak graan op zijn hoofd snel richting de markt om daar het graan te laten malen tot meel.