Mali Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Ton van der Lee publiceert nieuw boek

Gepubliceerd: 27 aug 2011 0
Goed nieuws voor alle Afrikaliefhebbers en fans van Ton van der Lee! De journalist, reisschrijver, filmmaker én Columbus columnist komt in september met zijn nieuwste boek: Kinderen van Afrika, waarin hij zich hard maakt voor ontwikkelingshulp op het Afrikaanse continent.

Project in Mali

Van der Lee geeft in het boek een beschrijving van een zelf opgezet ontwikkelingshulpproject in een vissersdorp in Mali. Het besluit om zelf een project te starten, kwam deels voort uit onvrede met de fouten die overheden en andere organisaties maakten, maar ook uit liefde voor Afrika. Hij wilde iets zinnigs, persoonlijks en directs doen, door een klein dorpje te helpen. Dit deed hij vooral voor de kinderen van Afrika, de kwetsbaarste groep.

Met het project wil Van der Lee bewijzen dat ontwikkelingshulp wel degelijk zin heeft. Er is de laatste tijd namelijk veel ophef over de vraag of het geld dat in deze hulp gestoken wordt, wel goed terechtkomt. Er is weinig vooruitgang geboekt en volgens sommigen staan veel landen er zelfs slechter voor dan vroeger, vooral in Afrika.

Verschillende westerse politici willen fors bezuinigen of zelfs stoppen met ontwikkelingshulp, omdat er meermalen fouten zijn gemaakt en er veel geld is verspild. Volgens Van der Lee is dit echter een te drastische maatregel: we mogen niet opgeven en moeten de Derde Wereld blijven steunen, luidt de boodschap.

Kleinschalige hulp effectiever

Van der Lee is ervan overtuigd dat de toekomst van ontwikkelingssamenwerking niet in grote projecten ligt, maar juist in kleinschalige hulp. Gelukkig zijn veel mensen in Nederland dat met hem eens. Zij zetten zich via kleine, particuliere initiatieven in om mensen in de Derde Wereld te helpen. Deze projecten drijven op persoonlijke contacten en directe betrokkenheid.

De Kinderen van Afrika

In Kinderen van Afrika doet Van der Lee verslag van de manier waarop hij zijn project opzette en vormgaf. Met liefde vertelt hij over de mensen van 'zijn' dorp en hun leven, en over de successen, valkuilen en mislukkingen. Ook geeft de auteur in het boek veel praktische tips over de manier waarop je zelf een project kunt opzetten en belicht hij een aantal achtergrondaspecten van ontwikkelingshulp en van particuliere initiatieven. In die zin is dit een handboek. Maar in de eerste plaats is het toch vooral een persoonlijk verslag van een groot avontuur, van zijn betrokkenheid bij al die mensen waar hij samen mee aan een beter leven bouwt, en vooral van zijn geloof in een betere toekomst voor de kinderen van Afrika.

Ton van der Lee

Ton van der Lee (1956) woonde twaalf jaar lang in Afrika. Hij publiceerde er acht boeken over en maakte diverse televisiedocumentaires over het continent. Ook kun je iedere Columbuseditie weer genieten van zijn column.

Zijn nieuwste boek Kinderen van Afrika komt op 8 september uit en is onder andere te bestellen bij Selexyz Scheltema en bij Uitgeverij Balans.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief.
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Mali artikelen

Timboektoe, Mali

Met de auto van de Minister van Toerisme rijden we samen met onze chauffeur en gids door Mali. Doel: naar Timboektoe en terug. We hebben slechts negen dagen de tijd en hebben dus per definitie haast. Maar al na tien minuten remt de auto. Onze gids Massama spot een bekende, die hij uitgebreid wil...

Met de auto van de Minister van Toerisme rijden we samen met onze chauffeur en gids door Mali. Doel: naar Timboektoe en terug. We hebben slechts ne...

Habib Koité treedt op in Melkweg

Op 5 mei geeft de Malinese zanger Habib Koité weer een optreden in de Melkweg. De zanger treedt op tijdens de Afro-Latin Special van Shuffle.Play: het platform voor ‘cool music from all over the world’. Met het kaartje voor Habib Koité kun je ook naar het optreden van de Cubaanse band Sierra Maestr...

Op 5 mei geeft de Malinese zanger Habib Koité weer een optreden in de Melkweg. De zanger treedt op tijdens de Afro-Latin Special van Shuffle.Play: he...

VIDEO: Vis meer leeg in 15 minuten

Eens per jaar mag het Dogon volk uit Mali, een Afrikaans land ten zuiden van de Sahara, in het heilige Lake Antogo vissen. Op zo'n moment is het ieder voor zich, waardoor het meer in enkele minuten leeggevist is. De crew van BBC's Human Planet filmde dit bijzondere ritueel.

Eens per jaar mag het Dogon volk uit Mali, een Afrikaans land ten zuiden van de Sahara, in het heilige Lake Antogo vissen. Op zo'n moment is het ieder...