Lake Malawi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chembe Village Community Project

Lake Malawi,
Malawi


Tijdens onze reizen bezoeken wij graag lokale projecten waar wij ook wat voor willen doen. Een initiatief dat wij in Malawi hebben bezocht is het Chembe Village Community Project. Een geweldig initiatief waar twee Amerikaanse Antropologen zich met hart en ziel voor inzetten. Onlangs is er een Community Project Centre gebouwd waarbij het motto is de lokale bewoners zoveel mogelijk te leren over persoonlijke hygiëne, gezondheid, scholing, werk en voeding. Zo waren wij erg onder de indruk van:

- Het voorlichtingsprogramma over Malaria. Met eenvoudige tekeningen laten ze zien wat de Malariamug doet en ook proberen ze muskietennetten te verstrekken aan de inwoners (hier is nog veel werk in te verrichten omdat de meesten het gebruiken voor de visvangst!).
- Het waterproject waarbij waterputten in het dorp zijn geplaatst die water uit het meer van Malawi pompen en het met speciale filters zuiveren. Heel innovatief in Malawi.
- Het afvalinzamelingsproject. De inwoners kunnen hun (zwerf)afval ruilen tegen een stuk zeep.
- Het thuiszorg project voor mensen met HIV/AIDS.
- De opvang van weeskinderen en het verzorgen van maaltijden en medische zorg voor weeskinderen (buiten de opvang).
- Het verstrekken van voedsel in de kritieke maanden wanneer de oogste begint op te raken.
etc.

Cruciaal is dat deze organisatie verder kijkt dan alleen 'het verstrekken van...' Ze leren de bevolking het zelf te doen. En dat is waar het toch allemaal om draait?

Mocht je hier ooit eens in de buurt zijn: je kunt zelfs vrijwilliger worden voor één dag!

Zie voor meer info: www.chembeprojects.org