Zuid Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Naar Madagaskar zodra het weer kan..

Zuid Madagaskar,
Madagaskar


In 2003 maakten wij een eerste rondreis op Madagaskar, waar we veel aardige mensen ontmoetten, waaronder veel kinderen die zelfgemaakte kaarten verkochten om met de opbrengst schoolbenodigdheden te kopen. Vaak wordt gedacht dat het geld wel aan iets anders besteed zal worden maar in ons geval was het geld echt bestemd voor school. We hebben namelijk contact gehouden met twee kinderen: Onja, die nu een gediplomeerd gids is die meerdere talen spreekt. Met hem en zijn vriend Nanthy, ook gids/chauffeur, hebben we eind 2017 opnieuw een rondreis in het midden en zuiden van Madagaskar gemaakt, langs bekende en minder bekende plekjes.

We hebben veel plezier gehad met deze dame, die we ontmoetten in een piepklein dorpje in het binnenland van Zuid- Madagaskar, kilometers verwijderd van de RN7. We brachten daar een zak rijst en een aantal flessen water, die we op aanraden van de jongens hadden gekocht. Rijst is een feestmaal omdat het zo duur is. De normale maaltijd bestaat uit gekookte maniok.
Mevrouw schenkt ons een stralende lach; ze is blij met onze gift die bestemd is voor het hele dorp. Ze draagt een gezichtsmasker, een papje gemaakt van het zachte hout van de masonjoany boom. Het masker beschermt tegen de zon, zodat de huid zo licht mogelijk blijft. Let op haar T-shirt, cadeau gekregen van Andry Rajoelina, de president, tijdens de verkiezingen.
Wat covid betreft gaat het de goede kant op in Madagaskar, er zijn in de regio waar de jongens wonen momenteel weinig besmettingen. Iedereen draagt een mondkapje, ook buiten.
Onja werkt nu bij een callcenter en Nanthy is chauffeur op afroep voor een industrieel project.
Ze gaan natuurlijk liever met reizigers op stap, dus, zodra het kan: denk aan Madagaskar!