Zuid Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bescherm de zebu's

Zuid Madagaskar,
Madagaskar


In 2003 maakten wij een eerste rondreis op Madagaskar, waar we veel aardige mensen ontmoetten, waaronder mijn vriendje Onja, die zelfgemaakte kaarten verkocht om met de opbrengst schoolbenodigdheden te kopen. Het contact is gebleven en Onja (28) is nu een gediplomeerd gids die meerdere talen spreekt. Met hem hebben we eind 2017 opnieuw een rondreis in het midden en zuiden van Madagaskar gemaakt, langs bekende en minder bekende plekjes.

We bezochten ook een piepklein dorpje in het binnenland van Zuid Madagaskar, kilometers verwijderd van de RN7. We brachten daar een zak rijst en een aantal flessen water, die we op aanraden van Onja hadden gekocht. Rijst is een feestmaal omdat het zo duur is. De normale maaltijd bestaat uit gekookte maniok. Het water moet ook van ver aangevoerd worden; we gingen kijken of er een waterput geslagen zou kunnen worden.

Hier zie je een van de dames die een zebu terugbrengt binnen de veilige omheining van cactussen. Zebu's zijn heel kostbaar en worden regelmatig gestolen door de malaso, niets ontziende bewapende veedieven.
Wij maakten mee dat zij in NP Isalo het bos in brand staken om de bewoners af te leiden. Terwijl zij de brand aan het blussen waren, werden de zebu's uit het dorp opgehaald. Weg bezit en weg inkomsten uit het park. Wij hebben onze excursie niet kunnen maken.

Hopelijk blijft diefstal deze mensen bespaard!