Zuid Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuid Madagaskar image
Zuid Madagaskar image Zuid Madagaskar image

Poep verdient geen huis.

Zuid Madagaskar
Madagaskar
Fransvdg

Poep verdient geen huis.

Poep verdient geen huis. Fano, onze lokale gids, leerde me deze wijsheid uit het zuiden van Madagaskar.
Hij schoot me weer te binnen toen Corrie en Fransje reageerden op mijn vorige blog .
Zij schreven allebei dat de enige manier om Madagaskar op hoger plan te krijgen goed onderwijs is.

Goed onderwijs begint met goed opgeleide leerkrachten die vanuit bezieling willen werken.
De lesboeken zijn dan minder belangrijk. Fano gaf aan dat de geschiedenisboeken op Madagaskar een heel eenzijdig beeld geven van het verleden. Mijn vraag was daarna of die historische kennis voor de plattelandsbevolking een eerste behoefte is. Kunnen ze niet beter beginnen met praktisch gericht onderwijs?

Ik kwam op die gedachte toen we een plattelandsschooltje bezochten in de buurt van Ilakaka, aan de weg tussen Ranohira en Toliara, dus Zuid-Madagaskar. Dat schooltje werd gesteund door een Spaanse niet gouvermentele organisatie (NGO). De gebouwtjes zagen er eenvoudig, maar netjes, uit. Maar de situatie bij het toiletgebouw was ronduit dramatisch. Wat een gore bende. (Bekijk de foto’s maar niet rond etenstijd…)

Ik sprak mijn afschuw uit over de ronduit onhygiënische situatie die ik daar aantrof. Fano antwoordde daarop met de legendarische woorden: “Poep verdient hier geen huis.” In Zuid-Madagaskar kiezen de mensen liever voor het vrije veld. En dat leren ze dus ook aan hun kinderen.
Zouden de kinderen hier op school les krijgen over toiletgebruik, dan zou er al minstens een WC moeten zijn dat je door kunt trekken. Anders heeft het geen enkel nut om naar een toilet te gaan.
Een les handen wassen heeft weinig zin als er geen water in de buurt is. Alles wat de kinderen op dit gebied zouden leren wordt thuis daarna totaal niet ondersteund.

Zolang er dus facilitair geen verbeteringen komen, is goed onderwijs geven heel lastig. Theoretische kennis heeft alleen nut als je er in de praktijk ook iets mee kunt. Zuid-Madagskar wordt een kerkhof aan plannen genoemd. Heel wat goedbedoelde ontwikkelingshulp is er letterlijk en figuurlijk verzand.
Dit komt vooral omdat de hulpverleners zich niet verdiepten in de wijdverspreide lokale tradities.

Alle helpers moeten dus aansluiten bij wat haalbaar is en waar de lokale bevolking zelf heil in ziet. Zolang wij alles door een westerse bril beoordelen blijven het twee gescheiden werelden. Had dit toiletgebouw bij die school wel gebouwd moeten worden?? Misschien had ik daar dus ook een andere bril op moeten zetten…..

Foto's

523ca.jpg
523ca.jpg
Fransvdg
5c930.jpg
5c930.jpg
Fransvdg
be152.jpg
be152.jpg
Fransvdg

Laat een reactie achter

7 reactie(s) bij "Poep verdient geen huis."

 • profile image comment
  Door Jeannette• geplaatst op 16 Aug 2012 | 15:32:34

  Ik weet niet of je zonder facilitaire voorzieningen geen onderwijs kan geven, ik denk dat het eerste belang onderwijs is en misschien is poepen in het veld helemaal niet zo slecht...

  Bericht aangepast op 08:12:29
 • profile image comment
  Door Sidonius• geplaatst op 16 Aug 2012 | 16:50:42

  Wij zagen ergens een WC van Unicef...op slot! En een nader toilethok was zó vies dat wij ook voor het vrije veld kozen. Grappige uitspraak: poep verdient geen huis. 's Lands wijs, 's lands eer. Het blijft de kunst om vooruit te denken en tegelijkertijd door de bril van het land, inclusief fady's. Wat leren we tcoh weer veel van reizen he?

  Bericht aangepast op 08:12:29
 • profile image comment
  Door Gerrit-Gaspedaal• geplaatst op 16 Aug 2012 | 18:46:56

  Het blijft een lastige kwestie Frans.

  Ik zie dat wij westerlingen niet zomaar iets moeten gaan veranderen (toilethokje wegzetten) zonder ons eerst te verdiepen in hoe het idee 'poepen' daar eigenlijk in elkaar zit. Ik bedoel, als je al één grens overstapt van ons naar het zuiden dan heeft 'poepen' al een compleet andere betekenis (o;

  Bericht aangepast op 08:12:29
 • profile image comment
  Door Jacomien• geplaatst op 16 Aug 2012 | 19:08:06

  Een mooi verhaal! Je kunt het toepassen op alle ( ontwikkelingslanden) in de wereld. En zelfs in Nederland op scholen met veel allochtone kinderen! Als het onderwijs thuis niet gesteund wordt worden sommige dingen niet in de praktijk geoefend en krijgt het uiteindelijk geen plek. Onderwijs ook aan ouders dus. Een wijze les. Een mooie uitspraak ook van jou gids!Mooi ook om de foto's te zien.

  Bericht aangepast op 08:12:29
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 16 Aug 2012 | 19:52:22

  Wat is de situatie dan anders in de stad. Mijn vriendje wil graag een toilet met 'une chaise anglaise' (toiletpot dus) bouwen, maar hij moet nog even doorsparen, want dit toilet kost wel €30,=. Zucht...

  Bericht aangepast op 08:12:29
 • profile image comment
  Door Gidi• geplaatst op 16 Aug 2012 | 21:33:56

  Ja, hier heb je mooi de problematiek gezien (en verwoord) van moderne ontwikkelingshulp. Onze goede bedoelingen monden vaak uit in oplossingen die westers zijn, en die passen vaak niet in de samenleving waarvoor ze zijn bedoeld. Ik ken een verhaal van een fabriek in Namibië die was opgezet door blanken die het allemaal heel goed hadden geregeld. Eenmaal in handen van de lokale bevolking mondde het initiatief uit in een faillissement. Simpelweg omdat de blanke manier wan werken niet die van de inheemse bevolking is. Kennis van de locale omstandigheden, en kleinschalige projecten begeleid door iemand van dáár, is echt de beste manier van hulp.

  Bericht aangepast op 08:12:29
 • profile image comment
  Door TravelGoom• geplaatst op 17 Aug 2012 | 20:15:49

  Wat een interressante beredenatie. Geweldige titel trouwens. Poeples?
  Bijzondere inkijk Frans.

  Bericht aangepast op 08:12:29