Tsingy de Bemaraha NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tsingy de Bemaraha NP image

Met een 4x4 van de baobabs maar de Tsingy

Tsingy de Bemaraha NP
Madagaskar
Pkbergen

Met een 4x4 van de baobabs maar de Tsingy

Mijn eerste week op Madagaskar reis ik vanuit Tana naar Morondava in het westen. Openbaar vervoer is in dit land nog niet goed ontwikkeld, dus is de keuze gemaakt voor een 4x4 met privé chauffeur en gids.

De eerste dag gaat nog niet in de 4x4, maar in een oude Peugeot. Bestemming is de zonsondergang bij Baobab Avenue. Een laan met hoge Baobab bomen waarvan de takken als een soort wortels in de lucht groeien waarmee water wordt opgevangen om op te slaan in de stam van de boom. Vandaag is het onbewolkt en de sunset is prachtig!!

De volgende dag begint het betere off the road werk; een soort Dakar. In vier dagen tijd hobbelen en schudden we 450 km. over onverharde 'wegen'. De gemiddelde snelheid is 25 km per uur. Van onder tot boven zit je onder de rode stof en lenzen in hebben blijkt niet altijd praktisch. In de route naar Bekopaka zijn twee rivieren die met primitieve pontjes overgestoken moet worden. Dat is al een belevenis op zich. Door het te lage water op een soort vlot rijden en dan met prikstokken naar de overkant gevaren worden. Heel primitief, maar het werkt wel.

Onderweg ben ik verrast hoe simpel de mensen (de stam heet hier Sakalava) kunnen leven van wat de natuur hen biedt. 70% van de bevolking van Madagaskar leeft van minder dan $1 per dag (onder de wereldarmoedegrens) en de boeren in dit deel van het land behoren daar zeker toe. Het huis is een lemen of houten hut en het werk bestaat uit eten verzamelen voor de dag. Schoenen draagt men niet. Als de kinderen een auto zien, komen ze op je afrennen en roepen ze 'Eau Vive'. Ze willen dan lege plastic waterflessen om o.a. honing en salades in te doen om weer te kunnen verkopen. Daar help je de Sakalava dus echt mee. Dat is beter dan bedelen om pennen of geld om een foto te maken.

De eindbestemming van de autorit is Tsingy de Bemaraha. Dit is karstgebergte dat door de (zure) regen is uitgesleten tot hoge spitsvormige rotsformaties. Met een klimgordel en musketons maak ik hier een wandeling van vier uur door de Tsingy Grande waarbij je jezelf op steile stukken vast moet maken aan kabels als bescherming tegen vallen. Het circuit dat wij lopen is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees of overgewicht; soms héél smal en hangbrug op 70 meter hoog. De gids vertelt over het door UNESCO beschermde werelderfgoedpark en de dieren die er leven. Helaas zien we die niet veel, want die hebben bij 30 graden geen zin om zich te laten zien. De klim- en klautertocht is erg leuk, maar van het gebergte zelf had ik meer verwacht. Ben denk ik teveel verwend met The Pinnacles in Maleisië.

De volgende dag varen we met uitgeholde boomstammen (elke familie heeft hier zo'n piroque) naar grotten met stalactieten. Daarna rijden we dezelfde weg terug als de heenreis. Mijn motto is 'nooit dezelfde weg terugnemen', maar hier heb je die keuze niet.

Alhoewel ik het eten tot nu toe niet bijzonder vind tot nu toe, eet ik in Belo Tsiribihina een geweldige zebu carpaccio bij Mad Zebu. Een zebu is een soort os en zie je hier overal! Lonely Planet liegt niet met deze top choice die zo ongeveer van Michelin kwaliteit is, maar dan voor cheap price.

De laatste bestemming van mijn meerdaagse excursie is Kirindy Forest Reserve. Met een gids maak ik een nachtwandeling. Met een zaklamp gaan we op zoek naar oplichtende ogen; dat heeft wel iets spannends. We spotten vier van de zes nachtlemuren, dus dat is een mooie score. Ik slaap in een eco lodge midden in het bos. 's Nachts hoor je de lemuren over het dak lopen en overdag zaten er vier op de veranda. Tijdens de dagwandeling de volgende dag zien we ook nog witte sifaka's van heel dichtbij. Madagascar is bekend om zijn unieke flora en fauna, waaronder halfapen zoals lemuren, maki's en sifaka's. De eerste kennismaking bevalt me tot nu toe prima.

Het was een mooie excursie, maar nu ben ik ook even blij met een paar dagen relaxen in het hotel. Bij de lodge blijven is beter dan je op het strand of in de stad wagen, want dan wordt je bestookt met handelswaar. Wie kent dat nu niet van Afrikanen. Dus lekker mak aan, boek lezen en puzzeltje maken. Indrukken verwerken en uitrusten voor de groepsreis begint, want van reizen door Madagascar rust je niet uit. Maar het is wel mooi en héél authentiek.

Foto's

ba305.jpg
ba305.jpg
Pkbergen
f7543.jpg
f7543.jpg
Pkbergen
dcf32.jpg
dcf32.jpg
Pkbergen
ca0e3.jpg
ca0e3.jpg
Pkbergen
e18c2.jpg
e18c2.jpg
Pkbergen