Madagaskar Reisgids

Ten oosten van het Afrikaanse vasteland ligt het eiland Madagaskar. Er wonen ruim 23 miljoen inwoners en is het vierde grootste eiland ter wereld. Het land heeft een tropisch klimaat, maar daarnaast zijn er nog andere klimaten, zoals een woestijnklimaat in het zuiden en een gematigd klimaat in de hoger gelegen gebieden.

De hoofdstad Antananarivo is gelegen in een heuvelachtig gebied. Het is vooral de plek waar toeristen komen om hun reis te beginnen of te eindigen. Desalniettemin kun je hier genieten van een prachtige zonsondergang of de hoog gelegen Palais de la Reine bezoeken waarvandaan je uitzicht hebt over de stad.

In het noorden ligt de stad Antsiranana, vroeger Diego Suarez genoemd. Een gezellige stad, met een koloniale sfeer. De stad heeft ook een van de diepste havens ter wereld. Bezoek de drie baaien van Sakalava, met mooie witte stranden of geniet in de avond van een drankje in een van de lokale bars.

Madagaskar zit vol wildlife en natuur. Ranomafana NP is het populairste park, met verschillende wandelroutes die je met een gids kunt bewandelen. Je vindt er unieke planten en dieren. De gouden halfmaki’s, grijze halfmaki’s, ringstaartmaki’s en de muismaki’s zijn maar een paar van de makisoorten die hier leven. Je kunt er ook de Fossa spotten en meer dan 100 vogelsoorten waarvan er dertig soorten alleen in dit park voorkomen.

Het Andasibe-Mantadia NP staat vooral bekend om de grootste halfaap ter wereld, de Indi Indri lemuur. Deze dieren komen alleen in het oosten van het land voor. Ook het Ankarafantsika NP en Isalo NP zijn de moeite waard.

De hoogste bergtoppen van Madagaskar vind je in de Andringitra gebergte. Het is een ruig en rotsachtig gebied, maar een schitterend gebied om te wandelen door regenwouden, hoge bergen en prairies. De Pic Boby is met 2660 meter de hoogste, beklimbare berg van het land. Ook een bezoekje waard is de Tsingy Rouge. Het bewijst maar weer hoe prachtig de natuur kan zijn. Je ziet er rotsformaties die verschillen van vanillekleur tot donkerrood en in de loop van de dag veranderen die kleuren. Actieve vakantiegangers kunnen ook terecht op Ile Sainte Marie, op zo’n 8 kilometer van Madagaskar. Het is een goede plek om te wandelen, fietsen of motor te rijden en er zijn diverse watersportmogelijkheden. Tussen juli en september is het ook een populaire plek om bultrugwalvissen te zien.

Strandliefhebbers komen in Madagaskar ook niets te kort. Ga naar het tropisch eiland Nosy Be, dat ook wel het parfum-eiland wordt omdat het doordrongen is van de zoete geuren van de ylang-ylang en chapaca. Zwem in het sprankelend heldere water of geniet van lekkere zeevruchten. Ongerepte stranden en ontspanning vind je op Nosy Komba. Ifaty is vooral in trek bij duikers en snorkelaars. Wil je weten hoe het is om op een onbewoond eiland te zijn? Ga dan naar het afgelegen, groene eiland Tsarabanjina.

Madagaskar loopt nog niet vol van toeristen, maar dat maakt het een authentieke bestemming!

Populaire highlights


Lees deze artikelen over Madagaskar


De beste foto's en tips


Heb jij een toffe dronefoto gemaakt? Doe dan mee aan onze dronefotowedstrijd 2020 en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Klik hier voor meer informatie.
Heb jij een toffe dronefoto gemaakt? Doe dan mee aan onze dronefotowedstrijd 2020 en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Klik hier voor meer informatie.

Praktische informatie


Ook handig om te weten

De hoofdstad van Madagaskar is Antananarivo.
Aantal inwoners in Madagaskar: 18 miljoen.
Oppervlakte van Madagaskar: 90% van Frankrijk.
De reistijd naar Madagaskar is 12:00.
Gesproken Talen in Madagaskar: Frans en Plateaumalagasi.
Aanvlieghaven(s) van Madagaskar: Antananarivo (TNR).