Oost Madagaskar reisblogs

Le petit Malgache- Een speciale ontmoeting - blogthema

corriedewinter was er (tot 20 jul 2003) Gepost op 10 aug 127 reacties

Reizen is voor mij vooral contact maken. Vluchtig oogcontact, een glimlach, een zwaai of een contact dat een verbintenis voor het leven kan worden.

Ik wil jullie voorstellen aan Emeric, voluit Onja Emeric Tanteliniaina uit Fianarantsoa, Madagaskar.
Fianarantsoa is een studentenstad. Het heeft een universiteit, hogescholen en er is een seminarie. De bisschop zetelt in Fianar en er zijn nog vijf kerkgenootschappen actief.

Emeric, 12 jaar oud, woont in de Ville-Haute, vlakbij de kathedraal.
Zijn moeder, Emerentienne Ramiandraibe, werkt in een piepklein kruidenierswinkeltje en zijn vader Germain Randrianasolo is automonteur/chauffeur bij een Fransman. In totaal zijn er 8 kinderen. Ieder kind heeft een eigen achternaam, die bijvoorbeeld is afgeleid van de dag waarop het geboren is.

Het is zondag 20 juli 2003, een mooi moment om de kathedraal te bekijken en een mis bij te wonen.
Er staan al veel mensen te wachten tot de deuren opengaan, maar na een kwartier komen we erachter dat de kathedraal gesloten is vanwege de vakantie.
“Damn”, zegt een teleurgestelde toerist, die speciaal voor de dienst gekomen is.

Een jongetje lacht naar me. Hij laat zijn zelfgemaakte kaarten zien die hij wil verkopen om schriften voor school aan te schaffen. Ik heb zo mijn twijfels, maar ik koop toch een pakje. Onja schrijft zijn adres erbij.

Terug in Nederland stuur ik hem een kaart. Het is het begin van een lange reeks brieven en kaarten die overgaat in e-mail en Skype.

De eerste brief van Onja:, geschreven in het Frans op een blaadje uit een schrift.

"Ik heb de kaart gekregen dank u dat u mij niet vergeet en ik ben blij en dank God. Hoe gaat het met de mensen uit Nederland met de mensen uit de Haute Ville gaat het goed vooral met mij uw vriend. Ik ga naar school behalve als ik een vrije dag heb dan heb ik tijd om met mijn vrienden te praten.
Tot de volgende keer
Onja, votre petit Malgache"

En dan is het 2005. Hoewel President Marc Ravalomanana na de crisis van 2002 hervormingen heeft doorgevoerd, gaat het slecht met de economie. De Fransman vertrekt naar Frankrijk en vader Germain raakt zijn werk kwijt.
De familie moet bezuinigen. Er is wel geld voor de basissschool, maar Emeric wil zo graag doorgaan naar Collège.

Na veel wikken en wegen en informatie opvragen bij de school over de kosten, besluiten `les gens de la Hollande` het schoolgeld te betalen.

Emeric kan door. Nu de schriften nog.
(wordt vervolgd)

corriedewinter Positie 14 (83522 p.) Lid sinds 06-10-2008 Foto's en tips: 3254 Blogs: 28 Fans: 97

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Onja, 12 jaar
blogfoto nr. 2
Verkiezings T-shirt
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Bon bini na Boneiru (2)
4 7
Gepost op 29 maart
Nederlandse Antillen Bonaire
Bon bini na Boneiru (1)
4 10
Gepost op 28 maart
Nederlandse Antillen Bonaire
Sint Nektarios en een hittegolf
3 7
Gepost op 24 juli
Griekenland Athene

Reacties bij deze blog

Fransvdg

Door: Fransvdg • Geplaatst op

Wat een indrukwekkend mooi verhaal Corrie. Door alle drukte rondom mijn eigen foto's en belevenissen had ik jouw verhaal nog niet ontdekt. Bedankt voor je tip dus. Ik vind het bijzonder om te ervaren dat jij en Fransje op dit moment net zo intensief met hun gevoelens in Madagaskar zitten als ik. Ook wil ik je graag hulde brengen voor je fantastische initiatief om Emeric zo goed verder te helpen. Ik ben zijn opvolgers met postpapier ook tegengekomen in Fiananrantsoa, maar doordat het er intussen meer tegelijk zijn ben ik niet veel verder gekomen dan het uitdelen van pennen...Emeric had dus heel veel geluk met jullie!

sidonius

Door: sidonius • Geplaatst op

Wat een mooi verhaal Corrie, ik heb die kaarten ook gekocht en ze zeggen nog steeds dat het voor school is, zoals bij ons de kinderpostzegels. Ik geloof wel dat dit zo is. Ben benieuwd naar het vervolg.

EvanderHel

Door: EvanderHel • Geplaatst op

Heerlijk ventje om te zien op de foto's! Een speciale ontmoeting vraagt om een speciaal verhaal, dat gaat wel lukken zo te lezen!

Rhodaxx

Door: Rhodaxx • Geplaatst op

Prachtige blog, dit is echt contact. Kom maar op met het vervolg...

papillonreizen

Door: papillonreizen • Geplaatst op

Ik ben benieuwd naar het vervolg!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.