Oost Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pangalanes Canal

Oost Madagaskar,
Madagaskar


Dit is één van mijn favoriete beelden van de drie-daagse excursie die wij over het Pangalanes kanaal maakten in Oost Madagaskar van Mahanoro naar Mananjary. In die drie dagen hebben we geen enkele andere westerling gezien, alleen maar locals die het machtig interessant vonden dat wij in een bootje voorbij kwamen.

Met name in de ochtend was de bedrijvigheid langs het water het grootste en zag je veel vrouwen met kind op de rug, tas of mand op het hoofd en soms ook de handen nog vol langs het water lopen.

Ik probeerde deze trip eerst vanuit Nederland te regelen, maar er werd door alle organisaties en bureautjes tussen de 400-500 euro pp gevraagd... wat wij totaal buiten proportie vonden voor 3 dagen in dit land. Uiteindelijk zijn we op de bonnefooi naar Mahanoro geregeden en hebben het daar ter plekke geregeld via ons guesthouse (Tropicana Bungalove aan het strand), voor €330 voor 2 personen incl. lunch en excl. overnachtingen. Dit koste je nog eens €15 per nacht incl. ontbijt, helemaal prima. We hadden een stuurman, een gids en een kok aan boord. Spraken geen woord Engels, maar ze deden erg hun best om het ons naar de zin te maken.

We stopten geregeld in dorpjes langs het kanaal en de mensen waren super vriendelijk. In Ambohitsara verbleven we in de gelijknamige auberge en de jongen die het runde (Hery) was blij dat hij na 1.5 maand weer eens gasten had. Hij kon zijn Engels oefenen en heeft me een complete rondleiding langs het strand en door het dorp gegeven. Hij vertelde veel over de cultuur (bv. dat als er een tweeling werd geboren, dat deze tot voor kort nog werden gedood omdat dat ongeluk bracht, maar dat ze nu naar een weeshuis in Mananjary gebracht worden). Ik heb zelfs nog één van de twaalf koningen van het dorp ontmoet. En het eten dat Hery voor ons klaarmaakte, zo goed! Hij was echt mijn held gedurende deze 3 dagen!