Oost Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Maak de treinreis van Fianarantsoa naar Manakara en niet in omgekeerde richting

Oost Madagaskar,
Madagaskar


[b]Waarschuwing[/b]. Ik was niet de eerste RR die naar Madagaskar ging, en deze treinreistip staat al een aantal keren op deze site. Terecht, want het is een belevenistip waar Jeannette terecht een rode ster voor kreeg. Toch een extra tip hierover: als je de treinreis maakt, en dat is zeker een aanrader vanwege alle interessante tussenstops, [b]doe dat dan van Fianarantsoa naar Manakara[/b] (dus van het hoogland naar de lage kust) en absoluut niet andersom!! We hebben mensen gesproken die dat wel deden. Normaal duurt de reis al lang, van ongeveer 7 uur 's ochtends tot een uur of 8 à 9 's avonds (onze trein van 08.00 uur tot 21.00 uur). De groep van Shoestring die de reis in omgekeerde route deed hebben de laatste 20 kilometer over de spoorlijn in het pikkedonker, 's nachts van 03.00 tot een uur of 9 's morgens, gelopen. De trein stopte om 01.00 uur met een defecte loc. Een groep van Koning Aap deed de rit ook van de kust naar het hoogland en deed er over van 's morgens 8 tot 's nachts 01.00 uur. Als je bedenkt dat de trein niet echt comfortabel is en je vanaf 18 uur in het pikkedonker rijdt weet je wat je te doen staat.

Kies de juiste dag
De trein gaat op dinsdag, donderdag en zaterdag van Fiana naar Manakara, op maandag, woensdag en vrijdag andersom. Het traject is 170 kilometer lang, het hoogteverschil is 1200 meter. En daar heeft de locomotief vaak moeite mee... Onze trein stopte onderweg 34 keer. Officieel vertrekt de trein vanuit Fiara om 07.00 uur (vaak later), vanuit Manakara om 06.30 (vaak later). Aankomst(tijd) is dus onzeker.

Kosten
Om de kosten hoef je het zeker niet te laten: 20.000 Ariary voor een eersteklas kaartje (8 euro). Stel je niet teveel voor bij het comfort. Neem voldoende water mee. Bij de vele tussenstops kun je van alles aan etenswaren en fruit kopen. Het is een treinreis om nooit te vergeten.