Noord Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Terug naar school

Noord Madagaskar,
Madagaskar


Afgelopen juni mocht ik voor mijn werk naar één van de natuurbehoudsprojecten die wij ondersteunen. Heel vervelend... ;-)..., want dat project bevindt zich op Madagascar. Om precies te zijn op het schiereiland Sahamalaza. Dit is de enige plek ter wereld waar de bijzondere blauwoogmaki leeft. Het is één van de weinige primatensoorten die - zoals de naam al doet vermoeden - blauwe ogen heeft. Het Sahamalaza-project draait om bescherming van deze diersoort. En daarbij speelt de locale bevolking een cruciale rol. Juist door hun leefomstandigheden te verbeteren, laten ze het bos (dus de leefomgeving van de maki) met rust en is het aantal dieren in een tiental jaren van minder dan 1000 al toegenomen naar zo'n 4000 blauwoogmaki's. Het verbeteren van leefomstandigheden kan op diverse manieren: de bevolking wordt geleerd hoe ze meer rijst van 1 veldje kunnen oogsten en ook hoe ze dat veld vaker dan 1x kunnen gebruiken. En dat spaart weer bos. Er zijn lokale comité's van rangers die de boel in de gaten houden. Dus minder stropers. Uiteraard wordt er onderzoek gedaan (wil je een dier kunnen beschermen, dan moet je weten hoe het diertje leeft) en ook daarbij helpt de lokale bevolking als gids of kok. Natuurlijk is ecotoerisme ook één van de poten van het project. Inmiddels zijn er reizen beschikbaar naar het project (www.matoketours.nl).
En natuurlijk, en vandaar ook deze foto, onderwijs: er worden onderwijzers betaald door het project waardoor kinderen, de toekomst, naar school kunnen en hen wordt geleerd in welke bijzondere omgeving ze leven en dat de dieren die daarin leven, beschermd moeten worden.
Wij zijn met ons team naar een aantal van die schooltjes toegeweest. Uiteraard was het heel bijzonder om de blauwoogmaki in het wild te mogen aanschouwen, maar het bezoek aan deze schooltjes was enorm hartverwarmend. Enthousiast, vrolijk... er werd voor ons gezongen en gedanst.... we werden onthaald als ware VIP's! Uiteraard konden we niet met lege handen aankomen, dus hadden we ringstaartmaki-maskers meegenomen. Die werden ondersteboven en achterstevoren gedragen, maar dat mocht de pret niet drukken. En in dat hele volle klaslokaal viel dit boefje links op... die geweldige twinkeling in zijn ogen. Dat belooft wat voor de toekomst!