Madagaskar

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Vrijwilligerswerk met impact

Madagaskar


Enkele maanden geleden ben ik op missie geweest met Eyes for the World, een Belgische non-profit organisatie die zich inzet voor slechtziende mensen in kansarme gebieden. Ik was al een tijdje op zoek naar een reis waar ik als vrijwilliger mijn steentje kan bijdragen aan een project dat écht een verschil maakt en dat heb ik gevonden bij Eyes for the World. We zijn naar Madagaskar geweest en hebben er scholen, een weeshuis en een vissersdorpje bezocht om oogtesten te doen. Intensieve dagen, maar het gaf enorm veel voldoening om te zien hoe het dragen van een bril een brede lach toverde op het gezicht van slechtziende kinderen en volwassenen. In termen van afstand hebben we weinig gezien van Madagaskar, maar we hebben wel het échte Madagaskar beleefd: enerzijds hartelijke, dankbare mensen, anderzijds gruwelijk veel armoede en corruptie; enerzijds prachtige natuur, anderzijds enorm veel houtkap.

Dit portret werd gemaakt in een vissersdorp nabij het Pangalanes kanaal. Ik zag hoe de ondergaande zon één oog van de jongen oplichtte en de kleur prachtig deed uitkomen. Voor mij is het een foto die perfect past bij het werk dat we daar deden.

Voor mij was het een prachtige ervaring omdat we zinvol werk hebben geleverd waar de bevolking écht bij gebaat was. Als je zelf graag je steentje wil bijdragen als vrijwilliger, doe dan research naar de organisatie die vrijwilligers zoekt, vraag wat er precies van je wordt verwacht en op welke manier het vrijwilligerswerk bijdraagt aan de welzijn van de mensen/dieren.