Fianarantsoa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Op bezoek in Fianarantsoa, blijf eens wat langer

Fianarantsoa,
Madagaskar


In november 2017 reisden we naar Madagaskar om mijn vriendje Onja en zijn familie weer te zien . Onja, die nu een goede gids is geworden, woont in Fianarantsoa, zo’n 14 uur rijden vanaf de hoofdstad Antananarivo. Fianarantsoa is de hoofdstad van de Betsileostam en betekent ‘plaats van het goede leren’ . Er zijn diverse universiteiten, waar ook Onja zijn toerisme opleiding heeft gevolgd.
Fianar is net als Antananarivo op heuvels gebouwd en bestaat uit een ‘boven’ en ‘beneden’ stad. Het mooiste deel is ‘boven’: Unesco werelderfgoed, waar Onja's familie woont.
We gaan op eigen houtje naar de benedenstad, waar op zaterdag een grote markt plaatsvindt, vooral voor de plaatselijke bevolking. We genieten van de standwerkers die goedkope pantalons aan de vrouw brengen, de kalkoenen en kippen die rondscharrelen, de kinderen die van alles van ons willen weten. Het bijzondere is, dat er niet gebedeld wordt. De mensen zijn straatarm, maar ze doen liever iets voor hun geld. We gaan daarom regelmatig iets drinken, of kopen wat lekkers, zoals gefrituurde bollen (soort loempia)
Op marktdag kleden de mensen zich feestelijk; dat is goed te zien aan deze roze dame, die extra mooi uitkomt tegen het roze gebouw (de bank van lening..)