Fianarantsoa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gelukkig in de Haute Ville

Fianarantsoa,
Madagaskar


We bezoeken de familie van Onja, onze gids, in Fianarantsoa, zo’n 14 uur rijden vanaf de hoofdstad Antananarivo.
Fianarantsoa is de hoofdstad van de Betsileostam en betekent ‘plaats van het goede leren’ . Er zijn diverse universiteiten en hogescholen, waar ook Onja zijn toerisme-opleiding heeft gevolgd.
Fianar is net als Antananarivo op heuvels gebouwd en bestaat uit een ‘boven’ en ‘beneden’ stad. Het mooiste deel is ‘boven’: Unesco werelderfgoed, waar Onja woont. De bovenstad bestaat uit steile straatjes die eindigen op een plateau waar een heilige baobab staat, ooit onderdeel van het paleis van de koning van de Betsileo. We wandelen wat door de stad en maken kennis met dit lieve meisje dat haar moeder helpt met kruiden stampen., die ze verkopen in een klein winkeltje even verderop.
Maniatra is blij met de aandacht, ze straalt als ik haar foto laat zien.
Let op de kleding, die uit het rijke westen komt. Haar moeder koopt de kleding op de grote markt in de benedenstad. Onja koopt zijn kleding daar ook. Er zitten prachtige stukken tussen. Het goedkoopst is de gedoneerde kleding, dan komen de restpartijen.
Tip: Ga logeren in de benedenstad, bij Tsara Guesthouse. Vandaar kijk je uit op de rijstvelden die middenin de stad liggen. De eigenaar ondersteunt de restauratie van de bovenstad.
Maak ook eens een wandeling in de omgeving Je komt hier zelfs theeplantages tegen!