Fianarantsoa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Maak kennis met de Betsileo

Fianarantsoa,
Madagaskar


In 2003 waren we in Madagaskar. In het noorden was het toen ondoenlijk om te reizen vanwege de slechte wegen en de economische toestand. Nu ,17 jaar later, is het leven er wel iets beter, maar er is een hoge werkloosheid.
We hebben intensief contact met Onja, die we hebben geholpen met zijn opleiding en die nu werkt als reisbegeleider. Hij behoort tot de Betsileo, een bevolkingsgroep van Afrikaanse afkomst. Hij woont in Fianarantsoa, de studentenstad.

Hier zie je een foto uit 2003 van de burgemeester van het Betsileo dorp op het platteland buiten Fianarantsoa, waar Onja's moeder vandaan komt. De familie heeft zich op hun mooist aangekleed met de westerse kleding die ze op de markt in de stad hebben gekocht. Schoenen zijn er niet, zomer en winter loopt men op blote voeten.
We mogen een kijkje nemen in het huis. Het is er donker en binnen wordt op hout gekookt. De muren zijn zwartgeblakerd, dus erg gezond is de lucht binnen niet.

De familie heeft het tegenwoordig beter; ze hebben zelfs een keuken naast het huis kunnen bouwen.
Tip: Kleding is altijd welkom; maar als je de mensen niet kent, geef je pakketje dan af bij het dorpshoofd of bij de kerk. Zij kunnen veel beter voor de verdeling zorgen.