Fianarantsoa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Met de Betsileo in Fianar

Fianarantsoa,
Madagaskar


Het hoofddoel van onze reis naar Madagaskar was het weerzien van Onja en zijn familie. We ontmoetten hem in 2003 en hebben hem geholpen met zijn studie, zodat hij nu een zelfstandig gids is geworden. Onja woont in Fianarantsoa, zo’n 14 uur rijden vanaf de hoofdstad Antananarivo. Fianarantsoa is de hoofdstad van de Betsileostam en betekent ‘plaats van het goede leren’ . Er zijn diverse universiteiten, waar ook Onja zijn toerisme-opleiding heeft gevolgd.
Fianar is net als Antananarivo op heuvels gebouwd en bestaat uit een ‘boven’ en ‘beneden’ stad. Het mooiste deel is ‘boven’: Unesco werelderfgoed, waar Onja woont.
Fianarantsoa is ook de bisschoppelijke hoofdstad; er zijn veel rooms-katholieke kerken, maar ook enkele protestantse, waar je nu naar kijkt. Op de poort staat zoiets als: ‘Ik ben het licht der wereld’ Wij woonden daar een zangdienst bij waar je kippenvel van kreeg. Zo mooi!
Sla dus op je rondreis Fianarantsoa niet over. De stad is de perfecte uitvalsbasis om kennis te maken met de Betsileo cultuur. In de omgeving kun je mooie wandelingen maken. Wandel langs rijstvelden en theeplantages en beklim in het dorp Agnasana Vatosola de heuvel voor een prachtig uitzicht over Fianarantsoa. Tijdens de wandeling kom je langs verschillende dorpjes waar je een goed beeld krijgt van het dagelijks leven van de Betsileo. Misschien mag je wel een herbegrafenis bijwonen, een groot feest dat door de families maar één keer in de zeven jaar wordt gehouden. Tijdens het feest worden alle doden uit het familiegraf gehaald, bijgepraat en vervolgens wordt er gefeest en gedanst. Bij Onja’s familie was er afgelopen september een Famidahana, waarvoor lang gespaard werd, omdat het hele dorp meefeest.