Centraal Madagaskar reisblogs

Hoewassut???

mama-afrika was er (tot 10 okt 2008) Gepost op 21 apr 0910 reacties

Het "voordeel"van het bijhouden van een blog als je een maandje op vakantie gaat, is dat niemand hoeft te vragen "hoe het was', als je terugkomt. Dat heeft iedereen namelijk uittentreure (weet niet hoe je het schrijft, maar vind het zo'n mooi woord) kunnen nalezen op mijn blog. Het nadeel van het bijhouden van een blog is, dat niemand je vraagt hoe het was, als je eenmaal weer terug bent! Iedereen heeft een verhaal te vertellen, behalve ik. Mijn verhaal kennen ze al...

Door honderd keer het verhaal te doen van een gebeurtenis, vorm je de herinnering. Door het steeds opnieuw te vertellen, zaken weg te laten of aan te vullen, kom je er voor jezelf achter wat de belangrijkste gebeurtenissen en indrukken waren en hoe je die het beste kunt vertellen. Je moet het namelijk in korte tijd begrijpelijk maken voor de toehoorder die er niet bij was. Zij kunnen tenslotte niet in jouw hoofd en hart kijken om te weten "wat de reis met je gedaan heeft". Je komt snel tot de kern van de zaak. Na twintig keer vertellen kun je je vakantie in drie zinnen samenvatten. Je denkt toch zeker niet dat het geheugen plaats heeft voor een uitgebreid verhaal?

Maar hoe ontzettend graag zou ik die toehoorders willen vertellen dat het ongelooflijk, geweldig en onbeschrijflijk mooi het was! Hoe ik heb genoten van de modder aan mijn schoenen, de muggen rond mijn oren en het piepen van mijn knieen tijdens de wandelingen door de nationale parken. Hoe verliefd ik ben op de sterrenhemel en hoe fascinerend vrolijk, hartelijk en onbezorgd de Malagassys zijn. Hoe de kleuren en geuren van de markten mij betoverd hebben en prachtig de landschappen zijn. Dat je onbezorgt kunt gaan wandelen en kunt genieten van de natuur, de uitzichten, de prachige luchten en de bijzondere dieren. Dat kameleons je van opzij bekijken, alsof jij de vreemde diersoort bent, en niet zij! Dat je kunt genieten van een waterval als regenbui op een dag dat de zonneschijn pijn heeft gedaan aan je huid en de ogen..
zucht.........

Dus, bij een volgende reis weet ik niet of ik nog een blog ga bijhouden. Want dan kan ik lekker weer uitgebreid mijn verhaal vertellen, liefst ondersteund door het showen van wat foto's. En dan maar hopen dat het gevoel ook bij hen overkomt!

mama-afrika Positie 30126 (0 p.) Lid sinds 11-11-2008 Foto's en tips: 68 Blogs: 18 Fans: 65
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Dromenland en Reis-blues
0 19
Gepost op 22 oktober
Nederland Gelderland
Avonturen met het blauwe ezeltje
0 10
Gepost op 22 oktober
Ethiopië Addis Abeba
De zwartste bladzijde uit mijn reisdagboek
0 29
Gepost op 23 juli
Mozambique Inhambane

Reacties bij deze blog

albertensandra

Door: albertensandra • Geplaatst op

Helaas zeer herkenbaar..... Goed beschreven en erg leuk om te lezen! De oplossing.... niet meer bloggen!!!!!! En reismensen opzoeken die alles graag van je willen horen!!!!!!!!!!!!!!!!!

indi

Door: indi • Geplaatst op

Leuk geschreven Yvonne en zeer herkanbaar!

GrietBuis

Door: GrietBuis • Geplaatst op

Ja, gewoon lekker ouderwets een dagboek bijhouden! Dat gaat prima als je in de bus~trein of auto zit en natuurlijk 's avonds in bed. Zonde van de tijd om in een internetcafé te zitten met een te trage verbinding en heel veel ergernis als ineens de computer uitvalt. Gewoon weer een schriftje in de rugzak en genieten van het echte dagboek!

kokkeeri

Door: kokkeeri • Geplaatst op

leuk verhaal. zelf maak ik per dag korte aantekeningen en maak ik bij terugkomst korte verhalen van de meest mooie, leuke, indrukwekkende momenten. maar ik doe het nooit meer 'live' op internet. zonde van de tijd om in een internet cafe te zitten wanneer je iets kunt doen/meemaken.......

Marjo

Door: Marjo • Geplaatst op

Wat heb je dat leuk geschreven! ik heb nooit 'n blog geschreven en weet nu dat ik er ook nooit aan hoef te beginnen!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.