Centraal Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal Madagaskar image

Reisschema Madagaskar deel 1

Centraal Madagaskar
Madagaskar
Jan10e

Reisschema Madagaskar deel 1

Waar het mee begon:
Dit jaar besluiten we ons Zuid Afrika verblijf in te korten en te verruilen voor drie weken Madagaskar.
Vanuit Johannesburg naar Madagaskar met Madagaskar Airlines omdat dat toch honderden euro’s scheelt. En ook omdat je dan korting krijgt op de binnenlandse vluchten. Nog geen vast reisplan hebbende wilden we die mogelijkheid toch ook open houden.Er zitten wel 16 passagiers in het toestel... De toestellen zijn geleased van Air France dus ‘goedgekeurd’. Maar vond het toch wel beetje spannend. Ook al omdat ik op internet had gezien dat vluchten regelmatig te maken hebben met schemawijzigingen en zelfs annuleringen.

Di Aankomst met MD 125 10.20 – 14.20 Johannesburg TAMBO – Antananarivo IVATO. De eerste overnachting hadden we geboekt via internet en door het hotel ook een taxitransfer laten regelen. Achteraf een verstandige keuze want of een willekeurige taxichauffeur het gevonden zou hebben? Wat een drukte al tijdens de rit van het airport naar het centrum. De rit duurt een dik half uur. We logeren in Hotel Tana in de bovenstad. Praktische zaken als geld pinnen en telefoonkaart kopen was zeg maar om de hoek. Het maximale bedrag om te pinnen is 400.000 ariari, maar kan 2x achterelkaar met dezelfde CC (kosten per opname € 3,50/€ 4,50 afhankelijk van welke CC). Dus gelijk miljonair!

Wo Antananarivo – Antsirabe (3,5uur) Om 10.00 uur worden we opgehaald. Ontmoeting met Mamisoa. En tot mijn verrassing staat er een grote 4x4 geparkeerd. Daar had ik helemaal geen rekening mee gehouden. Had laten weten dat we de RN7 zouden afzakken (13 dagen) en eventueel ook nog naar Andasibe(3 dagen) ten oosten van Antananarivo. Dus een gewone personenauto was wat ik had verwacht. Later verneem ik dat huren via Remi standaard een 4x4 auto is. We maken eerst nog een kleine stadstour naar het Rova (paleis van de koningin en geweldig uitzicht over de stad) en het Musée Andafivaratra (helaas was dit gesloten) alvorens naar Antsirabe te vertrekken. Logeren in Guesthouse Madalief. Bij het avondeten bespreken we ons schema en besluiten we om geen vlucht te organiseren van Tulear terug naar Antananarivo, maar om alles met dezelfde auto en chauffeur te doen. Dus de RN7 ook terug te rijden maar dan met andere stops en logeeradressen.

Do Ontspannen dagtocht naar Lac Andraikaba en Lac Tritiva. Lekker gewandeld door de dorpjes enlangs de velden. We ontmoeten een Franse groep waarvan de chauffeur onze chauffeur laat weten dat ze zaterdag de trein gaan nemen! Dat wilden wij ook, maar de trein zou nog steeds niet rijden dus die had ik al doorgestreept! Zou het dan toch kunnen! Gaan het morgen gelijk checken in Fianarantsoa. Logeren nog eens in Guesthouse Madalief.

Vr Antsirabe via Ambositra naar Fianarantsoa (7uur) inclusief vele fotostops, koffie en lunch. We regelen bij aankomst in Fianarantsoa de treinkaarten voor de volgende dag. Logeren in Hotel Soratel. En lopen zolang het nog daglicht is te keutelen door de benedenstad.

Za Treinreis Fianarantsoa naar Manakara-Be. Met stip op nummer 1 in mijn top 3 van Madagaskar (zie t.z.t. apart blog) 7.00 tot 21.00 uur. (inclusief 2 uur vertraging bij vertrek en de 12 uur treinen met alle stops onderweg) Logeren in Hotel Vanille in de stad. Club Vanille waarvoor ik telefonisch had gereserveerd bleek achteraf niet open maar dat had de eigenaar me vergeten te vertellen… dus zijn we in de late avond in zijn hotel in de stad ‘gestrand’.

Zo Brengen de ochtend op de markt en aan de kust van oceaan en Canal des Pangalanges door. Een trip met een piroque leek ons in eerste instantie heel leuk maar hebben ervan afgezien vanwege de hitte. Het zou voor ons niet veel toevoegen om een beetje rond te dobberen. Als het echt nodig is om ergens te komen hadden we het zeker wel gedaan. We besluiten om na de lunch naar Ranomafana te rijden (3,5 uur). Logeren aldaar in Hotel Cristo.


Ma Een 4 uur durende wandeling in PN de Ramonafana. Op zoek naar lemuren. Lunchen in de stad en bezichtingen nog de warmwaterbronnen en de markt. Logeren weer in Hotel Cristo.

Di PN de Ramonafana - Ambalavao (4 uur) In Fianarantsoa verkennen we de smalle straatjes en de vele kerken van de bovenstad. Met de lunch zijn we al in Ambalavao. Meer dan genoeg tijd om dit leuke stadje te voet te bezichtigen (o.a. antaimomapapierfabriek). Logeren in Hotel Tropik.


Wo Zebumarkt valt in de modder… het is regenachtig… door naar Reservé d’Anja (20 minuten rijden). Weinig zin om hier nu 2 uur te gaan rondzoeken naar lemuren… dat bewaren we gewoon voor de terugweg. Onze bestemming vandaag wordt dus PN de L’Isalo. (3,5 uur rijden) Het weer klaart helemaal op. Om 14.00 uur aan de lunch en regelen we de wandeltocht voor de volgende dag met Toussaint, de gids die door onze chauffeur is opgetrommeld. In Ranohira is volop accommodatie en na er een paar verkend te hebben kiezen we voor de luxe safaritenten in Satrana Lodge. In de namiddag bezichtigen we nog het Maison de Isalo (museum) en La fenetre de Isalo (rotsformaties) en drinken een drankje in hotel Le Relais de la Reine.


Do Om half 8 pikken we de gids en de door zijn vrouw gefabriceerde lunchpakketten op. We hebben 12 km voor de boeg vandaag. Van de parkeerplaats om de Piscine Naturel te bereiken naar de parkeerplaats om de Canyon de Makis te bereiken. Heel goed te doen. Er staat 8 uur voor, wij zijn 6 uur actief geweest (incl. het nuttigen van de lunchbox). Ook nu weer erg blij met de privé 4x4 want alleen al die parkeerplaatsen zijn vrijwel onbereikbaar met gewone auto en taxi had ook veel geregel geweest als we er al een hadden kunnen vinden die zijn auto hier aan wil opofferen. In de middag nog heerlijk tijd voor bij het zwembad. Deze dag staat op nr. 3 van mijn top 3.

Wordt vervolgd….

Foto's

3abc8.jpg
3abc8.jpg
Jan10e
d2e75.jpg
d2e75.jpg
Jan10e
1f5b6.jpg
1f5b6.jpg
Jan10e