Centraal Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal Madagaskar image

Centraal Madagaskar

Centraal Madagaskar
Madagaskar
Mama-afrika

Hoewassut???

Het "voordeel"van het bijhouden van een blog als je een maandje op vakantie gaat, is dat niemand hoeft te vragen "hoe het was', als je terugkomt. Dat heeft iedereen namelijk uittentreure (weet niet hoe je het schrijft, maar vind het zo'n mooi woord) kunnen nalezen op mijn blog. Het nadeel van het bijhouden van een blog is, dat niemand je vraagt hoe het was, als je eenmaal weer terug bent! Iedereen heeft een verhaal te vertellen, behalve ik. Mijn verhaal kennen ze al...

Door honderd keer het verhaal te doen van een gebeurtenis, vorm je de herinnering. Door het steeds opnieuw te vertellen, zaken weg te laten of aan te vullen, kom je er voor jezelf achter wat de belangrijkste gebeurtenissen en indrukken waren en hoe je die het beste kunt vertellen. Je moet het namelijk in korte tijd begrijpelijk maken voor de toehoorder die er niet bij was. Zij kunnen tenslotte niet in jouw hoofd en hart kijken om te weten "wat de reis met je gedaan heeft". Je komt snel tot de kern van de zaak. Na twintig keer vertellen kun je je vakantie in drie zinnen samenvatten. Je denkt toch zeker niet dat het geheugen plaats heeft voor een uitgebreid verhaal?

Maar hoe ontzettend graag zou ik die toehoorders willen vertellen dat het ongelooflijk, geweldig en onbeschrijflijk mooi het was! Hoe ik heb genoten van de modder aan mijn schoenen, de muggen rond mijn oren en het piepen van mijn knieen tijdens de wandelingen door de nationale parken. Hoe verliefd ik ben op de sterrenhemel en hoe fascinerend vrolijk, hartelijk en onbezorgd de Malagassys zijn. Hoe de kleuren en geuren van de markten mij betoverd hebben en prachtig de landschappen zijn. Dat je onbezorgt kunt gaan wandelen en kunt genieten van de natuur, de uitzichten, de prachige luchten en de bijzondere dieren. Dat kameleons je van opzij bekijken, alsof jij de vreemde diersoort bent, en niet zij! Dat je kunt genieten van een waterval als regenbui op een dag dat de zonneschijn pijn heeft gedaan aan je huid en de ogen..
zucht.........

Dus, bij een volgende reis weet ik niet of ik nog een blog ga bijhouden. Want dan kan ik lekker weer uitgebreid mijn verhaal vertellen, liefst ondersteund door het showen van wat foto's. En dan maar hopen dat het gevoel ook bij hen overkomt!