Het wonder van Madagaskar image
Cecile janisse

Het wonder van Madagaskar

Dieren en planten worden wereldwijd bedreigd. Toch is er nooit een uitgebreid offensief geweest om hun uitsterven tegen te gaan. Daar komt nu verandering in. Wetenschappers hebben onderzoek gepresenteerd dat duizenden soorten in relatief korte tijd van de ondergang moet redden. Een ‘wetenschappelijke triomf’, volgens kenners.

De studie komt met een nieuw, radicaal plan van aanpak waarin rekening wordt gehouden met de complexe interactie tussen verschillende dier- en plantensoorten in een ecosysteem. Als er één bepaalde diersoort met uitsterven bedreigd wordt, zullen ook alle andere dier- en plantensoorten in zo'n ecosysteem beschermd moeten worden. Tot nu toe werd alleen gekeken naar hoe die ene diersoort nog te redden viel.

De studie werd opgezet om wildlife in Madagaskar van de ondergang te redden, maar de wetenschappers zijn ervan overtuigd dat hun werk overal ter wereld kan worden toegepast.

Madagaskar was één van de meest geïsoleerde plaatsen op aarde tot 2500 jaar geleden mensen het eiland ontdekte. De komst van de homo sapiens heeft dramatische gevolgen gehad voor de aanwezige flora en fauna. Negentig procent van het tropische woud is verdwenen en verschillende planten en dieren zijn uitgestorven. Madagaskar blijft echter een bijzonder eiland: er leven 13.000 planten- en dierensoorten die nergens anders ter wereld te vinden zijn.