Antananarivo foto's & tips

'457252' door pensionado '457252' door pensionado

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Kerstkonijn?

pensionado

Bij de uitgang van een supermarkt bood een man een konijn aan. Het zielige was dat hij het dier aan zijn oren omhoog hield. Het was een prachtig wit beest dat ik zo mee had willen nemen, maar dan als huisdier, want ik eet beslist geen konijn.

'492453' door afrika '492453' door afrika

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Vriendelijke zwerfste

afrika

Midden in de nacht zijn we in Antananarivo aangekomen en voordat we de volgende dag doorreizen verken ik de omgeving. Als eerst kom ik deze zwerfster tegen die zeer geintereseerd is in de foto's die ik van de straatbeelden maak. Na even met handen en voeten een praatje gemaakt te hebben vraag ik of ik een foto mag maken, wat ze prima vindt. En ze vindt het helemaal leuk om de foto's terug te zien.

'461017' door harfra '461017' door harfra

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Reuzenrad

harfra

Het is weer kermis in de hoofdstad Antananarivo. Een waar feest! Op deze creatief gebouwde kermis is van alles te zien en te beleven. Van een reuzenrad tot aan een Cavia race en van een loterij tot aan kleine trapwagens. Zelfs een rad van fortuin, gemaakt van een oud fietsenwiel, valt erg in de smaak bij de bezoekers. Deze meisjes zitten in het paradepaardje van de kermis. Het reuzenrad! Hij wordt aangedreven door twee Malagasy heren die af en toe een flinke slinger aan het rad geven..

'517704' door silly '517704' door silly

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Markt

silly

Op de markt van Antananarivo is het een drukte van jewelste, als blanke val je hier erg op en er stormen verkopers op je af. Veel erg jonge moeders met baby's op hun rug die vanillestaafjes proberen te verkopen. Dit meisje stond ergens in een hoekje iets uit een mand te vissen

'458602' door Fransvdg '458602' door Fransvdg

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Little green bag

Fransvdg

Little green bag is een hit van de George Baker Selection uit 1969. In 1992 werd de single met veel succes gebruikt als intro van de film Reservoir Dogs van Quentin Tarantino en bereikte het nummer tevens de nummer 1-positie in de Japanse hitparade nadat het gebruikt werd bij een Japanse whiskyreclame. (Met dank aan Wikipedia voor de film-informatie.) Deze foto heb ik gemaakt op een van de vele markten in Antananarivo. Echt little is deze bag niet, maar zo maak ik het succes van deze hit nog groter.

'414953' door silly '414953' door silly

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Intense blik..

silly

Vlak aan de rand van het Matadia National park bevind zich een klein dorpje. Wij stopten even met de auto, er kwamen tientallen kinderen op ons afgelopen, dit jochie keek mij aan met een intense blik...

'449091' door antwan '449091' door antwan

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Kinderen bij de...bak

antwan

Rondom de hoofdstad Antananarivo vindt je in de winter (onze zomer) veel kleine baksteenfabriekjes. In die tijd is het te droog en te koud om rijst te laten groeien en dan worden de gronden afgegraven en wordt de klei gebruikt om bakstenen te maken. Deze kinderen hebben in die tijd vakantie en helpen de hele dag hun ouders mee met het zware sjouwwerk.

'328012' door Doodje '328012' door Doodje

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Speelgoed uit afval

Doodje

In Madagaskar zie je langs de weg op verschillende plaatsen complete stallingen staan met het mooiste speelgoed! Echt iets dat niet past bij een (erg) arm land als Madagaskar. Nader onderzoek leert dat dit speelgoed voor 100% wordt gemaakt uit afval! We hebben een bezoek gebracht aan een atelier waar dergelijk speelgoed onder GOEDE omstandigheden wordt gemaakt. Het was echt heel bijzonder om te zien: uit een oud blik wordt een carrosserie geknipt voor een auto, banden van een gebruikt slangetje, trapassen van een oude knijper, etc, etc. Opvallend (of juist niet?) is dat veel auto's van Franse signatuur zijn. Iets dat ook in het échte straatbeeld trugkomt!

'500258' door pensionado '500258' door pensionado

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Kinderen uit...Antana

pensionado

Zodra kinderen op Madagaskar een buitenlander zien lopen, komen ze op die afgerend. "Vazaha, vazaha!" (=vreemdeling) roepen ze overal. Ze gaan graag op de foto en als ze het resultaat zien ontstaat er grote opwinding. Van deze foto vind ik het kleine manneke links zo leuk die er ook nog bij wil zijn. (even openen)

'441495' door Jan10e '441495' door Jan10e

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Rova, paleis van de..

Jan10e

Een interessante plek om naar toe te gaan is de Rova. De onlusten in 1995 hebben het paleis in de as gelegd. Inmiddels is de restauratie bezig. Het paleis staat boven op een heuveltop. Je kunt om de gebouwen heen lopen maar er niet in. Er loopt een bewaking/gids die graag extra uitleg geeft. Vanaf de paleismuren is de hoofdstad Tana te bewonderen. Niet alleen dit moderne gebouw dat er al stond voor de koloniale overheersing is te zien, maar ook een authentiek houten 'paleis'.

'494446' door travelbag '494446' door travelbag

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Onder de deken

travelbag

Na het verlaten van Antananarivo stopten we onderweg in een klein dorpje. Even de benen strekken en wat rondlopen. Het was nog vrij vroeg op de dag. Deze oude man zat lekker warm onder zijn deken op straat. Hij was vast van plan om aan het werk te gaan, want zijn schoffel ligt naast hem.

'451325' door silly '451325' door silly

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Rode aarde

silly

Vanaf het eiland Nosy Be vlogen wij in een klein vleigtuije naar de hoofdstad Antananarivo oftewel Tana. Dit was het uitzicht...Madagaskar wordt ook wel het 'Rode Eiland' genoemd vanwege de roodbruine aarde. Van deze roodbruine aarde worden de felrode huisjes gemaakt die je overal tegenkomt op dit prachtige eiland.

'398941' door silly '398941' door silly

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Vari

silly

Wij verbleven in Vakona Lodge vlakbij in de buurtwas een Lemuren eiland, waar bij je de lemuren van dichtbij kon zien. Dit is een Vari, een Vari is 51 tot 60 centimeter lang en kan 3,2 tot 4,5 kilogram wegen. De staart is vrij lang, 56 tot 65 centimeter. De snuit is vrij lang. De dichte vacht is langharig en zacht, maar het haar in het gezicht is korter. Een dikke kraag loopt in de nek en om het gezicht, waar het de oren bedekt. De dikke, lange staart, het gezicht, de schouders, borst, flanken, handen en voeten zijn zwart van kleur, de rug, kraag en delen van de ledematen zijn wit.

'135540' door bogaert '135540' door bogaert

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Uitzichtloos

bogaert

Onvoorstelbaar die man zat daar dag na dag ,telkens weer van 's morgens tot 's avonds.

'453968' door silly '453968' door silly

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Ogen van een kind..

silly

Dit meisje kwam ik tegen op de markt in Tana, zei zat naast de kraam van haar moeder op de grond. Haar ogen zeggen zoveel...

'500326' door pensionado '500326' door pensionado

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Ernstige jongen in...

pensionado

Deze jongen ontmoetten wij ongeveer op dezelfde plaats als de kinderen van mijn vorige twee foto's, namelijk bij een lokaal marktje aan de rand van de hoofdstad. Hij heeft dan wel een lolly (niet van ons gekregen, hij had hem al) maar kijkt er niet blij bij. Eigenlijk maakte hij een veel oudere indruk.

'398586' door nita92 '398586' door nita92

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Tana

nita92

De hoofdstad van Madagaskar 'Antananarivo' (het is een mondvol) of simpelweg 'Tana is een stad met heuvelachtige straten en glooiende heuvels.Vanwege de grote hoogte (zo’n 1300m boven de zeespiegel), is de stad bekend om zijn milde temperaturen, maar ‘snachts kan het behoorlijk koud zijn zoals wij hebben ervaren. De fohn kwam ’s-Avonds in ieder geval goed van pas om het klamme en koude bed wat op te warmen. De stad is niet opvallend door schoonheid, maar heeft toch zijn charmes en er valt best het een en ander te ontdekken.

'442036' door Appie007 '442036' door Appie007

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Aalmoezenier in Tana

Appie007

Probeer in Madagaskar maar te verbergen dat je uit het westen komt, kansloos. Feit dat je alleen al in een (weliswaar oud) busje rondrijdt is voldoende om aandacht te trekken. Deze man zag dat ik mijn camera pakte en kwam aangelopen voor een aalmoes. Hij een maaltijd, ik een mooi portret als souvenir....

'460458' door Fransvdg '460458' door Fransvdg

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

The Street Child Stor

Fransvdg

"Ubuntu: The Street Child Story " is een film over het lot van straatkinderen in stedelijke Afrika uit 2007. Deze jonge ballonnenverkoper fotografeerde ik in de hoofdstad van Madagaskar. Rijk zal hij hier nooit van worden. Het is heel triest om kinderen in zulke omstandigheden tegen te komen. Helaas is dit in veel landen nog de bittere werkelijkheid. Hulpprogramma's zijn vaak een druppel op een gloeiende plaat, maar zonder deze hulp is het leed nog groter. Ik zou ook aan de film De Rode Ballon ( Frans : Le Ballon rouge) uit 1956 kunnen denken. Dat is een wat vrolijker thema. Een jong Frans kind volgt daarin de weg van een rode ballon.

'458617' door Fransvdg '458617' door Fransvdg

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Sausage Party

Fransvdg

Sausage Party wordt een nieuwe Amerikaanse komedie film geregisseerd door Greg Tiernan en Conrad Vernon. Nee, ik verzin dit niet. Kijk maar op de Engelse versie van Wikipedia. Volgens planning wordt hij in juni 2016 uitgebracht door Columbia Pictures. Maar het draaien is allang begonnen. Kijk maar naar mijn foto uit Antananarivo.......

'429041' door chateau '429041' door chateau

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Wandelen tussen de...

chateau

Buiten de hoofdstad Antananarivo, kortweg ook Tana genoemd, hebben we een mooie wandeling gemaakt door de rijstvelden. De route voerde vaak langs irrigatiekanalen en bood vaak een mooi uitzicht op deze hoofdstad in de verte.

'399755' door pkoelewijn '399755' door pkoelewijn

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Uitzicht

pkoelewijn

Antananarivo (kort: Tana), de hoofdstad van Madagaskar is op 12 heuvels gebouwd. Op de heuvel Ambohimanga (blauwe of mooie heuvel) was de oorspronkelijke hoofdstad van de Merina koninklijke familie. Je vindt hier het paleis van de eerste koning, een zomerpaleis en de graven van koningen en koninginnen. Vanaf de heuvel heb je een mooit uitzicht over de stad. (Zie ook mijn tip: aankomst en vertrek).

'500483' door pensionado '500483' door pensionado

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Divers winkelaanbod

pensionado

Het winkelaanbod in Antananarivo is heel divers. Rechts werkt een klant zijn lijstje af bij de delicatessenwinkel voor kokos, chocolade, kaas en pistachenoten. Links kan men terecht voor alle wensen op het gebied van ijzerwaar.

'457067' door Marchel '457067' door Marchel

MadagaskarAntananarivo

MadagaskarAntananarivo

Pijnlijk werk

Marchel

Zodra de rijst is geoogst, wordt de klei grond gebruikt voor de productie van bakstenen. De zware klei wordt in mallen gestopt om zo de stenen te vormen. De stenen worden gebakken in ovens aan de rand van het veld. Kleine kinderen moeten deze stenen naar de overs sjouwen. Een zwaar en pijnlijke klus zo te zien.