Antananarivo reisblogs

Auto huren op Madagaskar

Jan10e was er (tot 02 apr 2013) Gepost op 23 apr 1314 reacties

Bij mijn voorbereidingen voor de reis naar Madagaskar begon ik me te realiseren hoe groot dit 8e continent eigenlijk is. Hoe ga ik dit eiland verkennen? Hoeveel weken ga ik er voor uittrekken? Wat wil ik in elk geval zien en beleven? En vooral: Wat is haalbaar en hoe kom ik er dan? Dit is toch wel weer even iets anders dan een vliegticket boeken, koffer pakken en wegwezen…
Wat dan ook nog meespeelt is dat het tot en met maart nog cycloonseizoen is en dat wegen onbegaanbaar zijn. Zelfs met een 4x4.
Wat we wel helder op het netvlies hebben is dat we als duo op reis willen en niet met een groepsreis.

Wat zijn dan de mogelijkheden…
Openbare bussen (al of niet met truck bussen)… lange ritten, vaste route, overvol, bagage bovenop en geen stops onderweg.
Taxi Brousse… kleine persoonsbusjes… Wachten tot er voldoende passagiers zijn, hutje mutje, opgetrokken knieën, bagage op schoot en geen stops onderweg behalve dan om passagiers in of uit te laden. Er zit bovendien net zoveel gewicht bovenop de auto dan erin zit.
Trein… de trajecten zijn op 3 vingers te tellen
Vliegtuig… Binnenlandse vluchten zijn er vanaf 250 Euro enkele reis…. Als je internationaal met Air Madagaskar vliegt zijn er kortingen van 30 tot 50% mogelijk. Wel kun je dan zeker alle vier de windstreken bereiken. Maar is dat ook wat we willen? Daar ben ik nog niet zeker van.

Na meer over Madagaskar te hebben gelezen: Het wordt auto!
- Antieke Renault 4, lekker nostalgisch? Dan zullen we toch zeker wel een paar keer met pech komen te staan..
- Een moderne gewone persoonsauto? Maar dan zijn er belemmeringen als we ook maar iets van de RN7 af zouden willen gaan.
- Een 4x4? Maar hebben we die eigenlijk wel nodig? We zitten nog in de staart van het regenseizoen dus hele regionen zijn toch nog niet bereikbaar.

En wat blijkt dan ook nog: Er is min of meer de verplichting om een auto met chauffeur te huren. Er
zijn enkele verhuurders die hun auto zonder chauffeur durven mee te geven maar dan is het de
bedoeling dat je in Antananarivo blijft? Ik ben er enkele tegengekomen tijdens mijn
zoektocht op internet. Wij hebben geen relevante 4x4 ervaring… laat staan om over ruige, eigenlijk
onbegaanbare wegen een rivier te doorkruisen…
Of zoals mij per mail werd duidelijk gemaakt: “Het is in Madagaskar eigenlijk niet mogelijk om zelf rond te rijden. Dit heeft te maken met de lange afstanden over slechte wegen waar geen garages zijn, en ook het risico onderweg als je per ongeluk een kip, hond of erger zou aanrijden. Een auto met chauffeur is heel flexibel, zeker in het laagseizoen. Overal zijn dan genoeg hotels en overnachtingsmogelijkheden om niet van te voren te hoeven reserveren”.

Hoe is het uitgepakt in de praktijk?
Een comfortabele 4x4. Voor 20 dagen. Een meer dan uitstekende chauffeur (zijn naam is Mamisoa) die goed de weg wist en zich in alle verkeerssituaties en wegomstandigheden erg bekwaam wist te manouvreren. Daarnaast is het ook een heel sympathieke persoonlijkheid en konden we met ons schoolfrans behoorlijk met hem converseren. Geen getrainde gids maar op elke vraag was er meer dan voldoende uitleg en hij wist alles wat we zagen duidelijk uit te leggen. Hij kent de lokale adressen en zorgt dat we in contact komen met locale (Engelssprekende) gidsen bij de Nationale Parken. Onderweg krijgt een chauffeur logies en maaltijden daar waar wij ook slapen en eten (en in het enkele geval dat dat niet zo is heeft ie dan wel een kennis of eigen adresje)

Onderweg heb ik gezien dat er ook de optie is voor chauffeur met nog extra gids in de auto. Onderweg was ik erg gelukkig met de chauffeur… al was het alleen al door de ontelbare controles door verkeerspolitie, politie en militaire politie… Er wordt bij elk grotere plaats autopapieren, verzekeringspapieren en rijbewijs gechecked. En soms moest er ‘geschoven’ worden. Ik weet zeker dat we zonder hem veel langer opgehouden zouden zijn al was het alleen al doordat er dan niet in het Frans gesproken kan worden.
De verkeerssituaties, de drukte in de dorpjes, het vee onderweg… allemaal situaties waar we behoorlijke brokken hadden kunnen maken. En nu was het ook heel makkelijk dat als we ergens wilden stoppen, en stukje wilden wandelen, de markt opgingen of naar binnen gingen om te eten de auto wel ergens geparkeerd werd en was het een geruststellend gevoel dat er op de auto werd gepast met onze spulletjes erin (alleen in Antananarivo is het relatief onveilig). En ook handig dat we konden worden opgehaald na een one way hike en na de enkele reis per trein.

Wij hebben besloten om geen binnenlandse vluchten te gebruiken. Want de twee terugreisdagen van de auto met de bijbehorende benzine komen dan toch ook nog voor onze rekening. Nu hadden we niet te lange autoreisdagen en volop tijd om het land te ervaren. Zie hiervoor ons reisschema.Reken op 50 tot 55 euro per dag afhankelijk van het aantal dagen. Benzinekosten rechtstreeks te betalen aan de pomp. Het aantal te rijden kilometers is onbeperkt en je hebt volledig de regie van je reis in eigen hand en kunt onderweg nog van alles aanpassen. (hotels volop beschikbaar in maart)

Wij hebben de auto geregeld via Remi Doomernik (remi.madagaskar@gmail.com) van Guesthouse Madalief in Antsirabe.

Jan10e Positie 52 (10079 p.) Lid sinds 25-03-2008 Foto's en tips: 2222 Blogs: 65 Fans: 10

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
de auto
blogfoto nr. 2
de auto
blogfoto nr. 3
en dit had het alternatief geweest.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Vaarvakantie Narrowboat 4
1 1
Gepost op 21 november
Groot-Brittannië Wales
Vaarvakantie Narrowboat 3
8 1
Gepost op 06 november
Groot-Brittannië Wales
Vaarvakantie Narrowboat 2
8 3
Gepost op 29 oktober
Groot-Brittannië Wales

Reacties bij deze blog

JettyHuberts

Door: JettyHuberts • Geplaatst op

Hoi allen,

Kan iemand mij vertellen of het gebruikelijk is om vooraf contant te betalen voor 3 weken autohuur met chauffeur?

Alvast bedankt!

Groet,
Jetty

Door: • Geplaatst op

Hai, ik kwam hier terecht, heb je stukje gelezen. herkenbaar. Mijn vriend en ik willen ook naar Madagaskar maar hoe en wat en het kostenplaatje is nogal een puzzel..! Grtz.

Door: • Geplaatst op

Hallo Erna & Jose!

Hoe gaatie met jullie?
Mooie reisplannen op stapel staan zie ik. Leuk hoor.
Je weet dat je bij ons 'van ganse harte' weer welkom bent.
Er is nog zoveel te ontdekken in het noorden.
Beste wensen voor 2015 en wellicht tot later!
Coen

Door: • Geplaatst op

Ola Koen!
hoe ist? herinner je ons nog?
September 2012 hebben wij een ganse maand een 4x4 gehuurd bij Koen.
14 dagen op het asfalt zelf gereden en een paar pistes gedaan in het Andringitra gebergte zonder chauffeur en zeer zeker de moeite waard. Route Tana tot Toliara.
Daarna 14 dagen met chauffeur door jungle en heel veel pistes langs de kustlijn van Toliara naar de Tsingys. Bijzonder avontuurlijk!
Van de Tsingys terug naar Tana zonder chauffeur.
Deze tocht is wel degelijk weggelegd voor de avontuurlijke ziel met geduld en de nodige humor.
Voor ons was dit één van onze mooiste en plezantste reizen. Ook de paar dagen bij Koen in zijn tuinhuis zijn ons bevallen. Een aanrader. Koen regelt ook transport naar en van de luchthaven. Een super toffe man ook zijn vrouwke!
Wij plannen voor één van de volgende jaren Noord Madagascar in selfdrive maar eerst vertrekken we nu 10 jan naar Marokko en in September de ganse maand Bolivia met 4x4.
erna x josé uit Gent


Door: • Geplaatst op

Er zijn inderdaad niet veel mogelijkheden om zelf een auto te besturen in Madagascar.
Daarom wil ik jullie er graag op attent maken dat wij hier al 10 jaar Renaultjes 4 en 4x4’s verhuren zonder chauffeur!
Dit avontuur is misschien niet voor iedereen weggelegd maar veel van onze gasten verkiezen toch de onafhankelijkheid boven een ‘derde wiel aan de wagen’. Per slot van rekening zit je toch je hele vakantie met een vreemde in de auto.
Hierbij wil ook ons B&B en de nieuwe camping in Antananarivo onder jullie aandacht brengen.
Op www.madagascar-tv.nl of www.cineroutescarrental lees je er veel meer over.
Welkom dus!
Coen Oldenhof

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.