Libië foto's & tips

'74271' door ronniedankelman '74271' door ronniedankelman

LibiëWest Libie

LibiëWest Libie

Alleen op de wereld

ronniedankelman

De zandduinen van Murzuq aan het einde van de dag.

'331166' door movos '331166' door movos

LibiëZuid Libie

LibiëZuid Libie

Desert Roots

movos

Libië is een merkwaardig land, Afrikaans maar ook puur Arabisch, islamitisch en socialistisch. Libiërs zijn anders dan hun verfranste Magrebijnse buren (ten westen) en de verstedelijkte Egyptenaren (ten oosten). De tijd heeft er stilgestaan. Het volkskarakter heeft haar roots van de eigenzinnige woestijnbewoner bewaard.

'497343' door CBurgstad '497343' door CBurgstad

LibiëZuid Libie

LibiëZuid Libie

Goed ingepakt

CBurgstad

Als je de allereerste reis door Libie maakt die ooit door een Nederlandse reisorganisatie is georganiseerd, weet je dat je een flexibele instelling moet hebben en dat niet altijd alles gaat zoals gepland. Maar wellicht is dat juist wel de charme van zo'n eerste reis. We zijn verrast door de vrijheid die we hebben om vrij rond te slenteren door Tripoli en op de terrasjes thee te drinken met de (mannelijke) bevolking. Ook de perfecte asfaltwegen tot diep in het zuiden, de praatpalen langs de kant van de weg, de medische zorg en de vele scholen.... Prima geregeld allemaal. Met 4WD reizen we naar Ghat, het meest zuidelijk stadje in Libië en uitvalsbasis om 5 dagen door de Sahara te trekken. Ghat is een prachtige, oude stad die nu vrijwel onbewoond is. De bevolking woont vooral in de nieuw gebouwde wijk met alle voorzieningen. Tijdens een wandeling door de oude stad ontmoeten we deze Toeareg die zich goed heeft ingepakt tegen het opwaaiende zand van de Sahara.

'183297' door saskia '183297' door saskia

LibiëZuid Libie

LibiëZuid Libie

Vulkaan Waw Al Namus

saskia

Waw Al Namus is een grote krater midden in de woestijn, waar omheen een oase is ontstaan. Het behoort tot de meest afgellegen plaatsen in de wereld. Het laatste beetje bewoonde wereld is 300km terug. Vanaf deze vulkaan hebben we de totale zonsverduistering gezien.

'484041' door ceesie '484041' door ceesie

LibiëZuid Libie

LibiëZuid Libie

Akakus: Boog van...Fo

ceesie

In het zuiden van Libië bevindt zich het Akakus-gebergte. Diverse organisaties bieden meerdaagse tochten door dit gebied aan. De diversiteit in landschappen is groot omdat er niet alleen zand is maar ook veel rotsformaties. Daarop zijn ook veel rotstekeningen te zien. hoogtepunt vond ik deze natuurlijke boog.

'261944' door Gerardhvb '261944' door Gerardhvb

LibiëZuid Libie

LibiëZuid Libie

Woestijnmeer Um el-Ma

Gerardhvb

Dit is het woestijnmeer Um el-Ma, één van de ongeveer 20 meren midden tussen de zandduinen van de Sahara bij Ubari. Het is heel onwerkelijk te zien hoe deze meren in de woestijn ineens opdoemen. Het water komt waarschijnlijk uit ondergrondse rotsformaties

'514201' door Fransvdg '514201' door Fransvdg

LibiëGhadames

LibiëGhadames

In de Sahara

Fransvdg

Vanuit Ghadames kun je ook gemakkelijk de Sahara in. Die enorme zandbak hoef je niet meer - zoals vroeger - te voet of per kameel te doorkruisen. Met een 4-Wheeldrive is het comfortabeler. Lekker raggen door het zand is echt een spectaculaire ervaring.

'245370' door imaginature '245370' door imaginature

LibiëZuid Libie

LibiëZuid Libie

Alone

imaginature

Tijdens een 4 weken durende self-drive tocht door het hart van de Sahara in het zuiden van Libie. De leegte, stilte en eenzaamheid van de zandzee van Awbari is overweldigend.

'182917' door saskia '182917' door saskia

LibiëWest Libie

LibiëWest Libie

Maanlandschap

saskia

Het Akakusgebergte straalt een aparte sfeer uit. Hier rijzen grillige rotsformaties en bergen op temidden van rollende zandduinen en uitgestrekte woestijnpistes. De bergen staan ook bekend vanwege de vele rotstekeningen. De foto is genomen tijdens zonsondergang, de kleuren worden zacht, en daar dan temidden in al het natuurschoon hebben we onze tent neer gezet.

'185217' door HenriBrands '185217' door HenriBrands

LibiëWest Libie

LibiëWest Libie

Ghadames

HenriBrands

Deze aardige man in fraaie outfit ontmoetten we in Ghadames in het noordwesten van Libië. Hij vertelde dat hij eigenlijk uit Chad komt maar nu in Ghadames woont. [Ingescand negatief van de Pentax 645 + 2,8/55 mm - Fuji NPS-160]

'177979' door saskia '177979' door saskia

LibiëZuid Libie

LibiëZuid Libie

Oase van Ghabroun

saskia

De oase van Ghabroun, ook wel bekend als Ubari is een prachtig gebied met reusachtige zandduinen. Midden tussen deze duinen liggen vele zoutmeren, omgeven door dadelpalmen.

'178674' door saskia '178674' door saskia

LibiëWest Libie

LibiëWest Libie

In the middle of...no

saskia

Waw al Kabir is een groot woestijgebied. Het is spectaculaire belevenis om in je tentje in zo`n mooi gebied te overnachten. De kleuren van het zand worden nog mooier tijdens de zonsondergang.

'185232' door HenriBrands '185232' door HenriBrands

LibiëNoord Libie

LibiëNoord Libie

Libische Woestijn.

HenriBrands

De Libische Woestijn een kilometer of 30 ten zuiden van Tripoli. Avondopname vlak voor zonsondergang. [Ingescand negatief van de Pentax 645 + 3,5/150mm. - Fuji NPS-160]

'239600' door janlodewijks '239600' door janlodewijks

LibiëTripoli

LibiëTripoli

Aan de wandel

janlodewijks

Familie aan de wandel in de steegjes van de hoofdstad Tripoli. Waarschijnlijk gastarbeiders aan het donkere uiterlijk te zien. In Libie werken namelijk miljoenen gastarbeiders, terwijl veel Libiers zelf een (hoge) uitkering ontvangen. Door de olie is de levensstandaard van de Libiers flink omhoog gegaan. Maar ze hebben wel een Ghadaffi die grenzen sluit zoals op 15 februari j.l. We waren net één dag in Libie toen alle nieuwe toeristen aan de grens, zelfs met een visum, gewoon naar huis werden teruggestuurd. Gelukkig hebben we toch een week lang de hightlights kunnen bezoeken. In de hotels en restaurants werd het steeds rustiger en de gidsen baalden enorm omdat er geen nieuwe toeristen werden toegelaten.

'539811' door CBurgstad '539811' door CBurgstad

LibiëAkakus gebergte

LibiëAkakus gebergte

Akakus

CBurgstad

In 2000 gaan de grenzen van Libië eindelijk open voor toeristen, zij het vooralsnog alleen voor georganiseerde groepsreizen en wij grijpen die kans met beide handen aan. Vanuit Tripoli rijden we zo'n 1000 km naar het zuiden, naar Ghadames en van daar uit trekken we voor 6 dagen met 4WD's de woestijn in. Overdag rijden we kris-kras door de woestijn, over hoge zandduinen, door rotsen en zand in allerlei kleuren en 's nachts zetten we onze tentjes op in het totaal verlaten gebied waar werkelijk niets groeit en waar niemand leeft. Onvergetelijk! Op één van de dagen komen we in het Akakus-gebergte, een gebied met hoge, grillige en donkere rotsformaties die schitterend afsteken tegen het heldere oranje zand dat hen omringd, soms weer afgewisseld door een vlak stuk van stevig geel zand. In sommige rotsformaties zijn grotten met oude rotstekeningen of inkervingen. De tekeningen zijn 10.000 jaren oud en getuigen van een bloeiend leven in deze streek met allerlei dieren zoals leeuwen, struisvogels, antilopen en giraffen. Als je hier loopt tussen de indrukwekkende rotsen in de uitgestrekte woestijn, voel je je wel heel nietig.

'454898' door ceesie '454898' door ceesie

LibiëNoord Libie

LibiëNoord Libie

Amfitheater in...Sabr

ceesie

Gebouwd in het jaar 190 onder keizer Commodus en in gebruik geweest tot aan de aardbeving in 365. Het amfitheater in Sabratha staat nog voor een groot deel overeind wat onder andere gevolg is van het feit dat Mussolini er een toespraak wilde houden waardoor het gerestaureerd werd. (Scan van dia en met dank aan Wikipedia)

'234793' door saskia '234793' door saskia

LibiëWest Libie

LibiëWest Libie

Een boom in de...woes

saskia

Het Akakusgebergte van Libie is net een maanlandschap. Af en toe kom je een kale boom tegen. De hitte is enorm wij waren er in maart, later in het seizoen valt er niet meer te reizen vanwege de enorme hitte.

'234644' door sisc '234644' door sisc

LibiëZuid Libie

LibiëZuid Libie

Zonsverduistering...L

sisc

Op 29 maart 2006 is het dan eindelijk zover. Na al anderhalve week door het Accacusgebergte en de Sahara gereden te hebben, nu waar we ook voor gekomen zijn: De eclips! Helemaal geweldig om daar mee te maken. De kans op bewolking was natuurlijk erg klein en heeft dan ook geen roet in het eten gegooid. Zie hier het resultaat.

'514111' door Fransvdg '514111' door Fransvdg

LibiëNoord Libie

LibiëNoord Libie

Leptis Magna

Fransvdg

Bij mijn vorige foto schreef ik dat ik me zorgen maak over de huidige situatie in Libië. In de eerste plaats voor de lokale bevolking, maar ook vanwege de prachtige Romeinse opgravingen o.a. in Leptis Magna en Sabratha. Hopelijk gebeurt daar niet het zelfde als in Palmyra (Syrië). Op deze foto zie je een fraai fragment uit Leptis Magna. Deze stad was de hoofdstad van Tripolitania in de provincie Africa. De stad zou gesticht zijn als Fenicische nederzetting rond de elfde eeuw v.Chr. De Romeinen hebben er daarna veel fraaie bouwwerken neergezet. Hun keizer Septimus Severus (145 - 211) werd hier geboren.

'236105' door saskia '236105' door saskia

LibiëWest Libie

LibiëWest Libie

Libie sluit zijn..."g

saskia

Het Arcacusgebergte bestaat uit bizarre rotsinformaties liggend in gekleurd rood zand. Jammer dat Libie voorlopig zijn grenzen sluit. Het land heeft besloten geen visa meer te verstrekken aan mensen uit 25 Schengen-landen waaronder Nederland. Dit ivm ruzie Zwitserland die één van de Schenger-landen is.

'93902' door ronniedankelman '93902' door ronniedankelman

LibiëWest Libie

LibiëWest Libie

Murzuq

ronniedankelman

Duinen in de Murzuq woestijn.

'547765' door CBurgstad '547765' door CBurgstad

LibiëZuid Libie

LibiëZuid Libie

Salut

CBurgstad

Met het vriendelijke gebaar van deze aardige Libische man uit Sebha wensen we alle reisreporters een gezellige jaarwisseling en een fantastisch 2017. Bedankt voor alle mooie reacties en waarderingen op onze foto's en verhalen in 2016.

'212776' door saskia '212776' door saskia

LibiëWest Libie

LibiëWest Libie

"golvend" zand.

saskia

Dit stukje natuur in Libie ligt in een overgangsgebied van vulkaanlandschap en woestijnzand.. Je ziet de zwarte lavastenen in het Saharazand liggen. Het is heel apart als je uit het gebied komt ,wat Waw al Namus heet, ( is een goter krater midden in de woestijn), alleen maar zwart zand ziet, brokken zwart steen en dan langzaam het gebied ziet veranderen in woestijnzand.

'89278' door ronniedankelman '89278' door ronniedankelman

LibiëZuid Libie

LibiëZuid Libie

Touareg

ronniedankelman

Touareg in de Murzuq woestijn die rook uitblaast.