Akakus gebergte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Akakus

Akakus gebergte,
Libië


In 2000 gaan de grenzen van Libië eindelijk open voor toeristen, zij het vooralsnog alleen voor georganiseerde groepsreizen en wij grijpen die kans met beide handen aan.
Vanuit Tripoli rijden we zo'n 1000 km naar het zuiden, naar Ghadames en van daar uit trekken we voor 6 dagen met 4WD's de woestijn in. Overdag rijden we kris-kras door de woestijn, over hoge zandduinen, door rotsen en zand in allerlei kleuren en 's nachts zetten we onze tentjes op in het totaal verlaten gebied waar werkelijk niets groeit en waar niemand leeft. Onvergetelijk!

Op één van de dagen komen we in het Akakus-gebergte, een gebied met hoge, grillige en donkere rotsformaties die schitterend afsteken tegen het heldere oranje zand dat hen omringd, soms weer afgewisseld door een vlak stuk van stevig geel zand. In sommige rotsformaties zijn grotten met oude rotstekeningen of inkervingen. De tekeningen zijn 10.000 jaren oud en getuigen van een bloeiend leven in deze streek met allerlei dieren zoals leeuwen, struisvogels, antilopen en giraffen.

Als je hier loopt tussen de indrukwekkende rotsen in de uitgestrekte woestijn, voel je je wel heel nietig.