Monrovia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vrijmetselaarstempel in oorlogstijd

Monrovia,
Liberia


Dit is de Masonic Temple in de Liberiaanse hoofdstad Liberia. Tot de staatsgreep van Samuel Doe in 1980 hadden de vrijmetselaars veel politieke invloed in Liberia, hetgeen deze reusachtige tempel ook verklaart. Daar wordt het de Grand Lodge genoemd. Samuel Doe verbood vrijmetselarij en de grootmeester van de orde, de toenmalige president van het land, werd tijdens de staatsgreep gedood.

Toen ik deze foto nam was de burgeroorlog in Liberia in volle gang. Monrovia bood een relatieve veiligheid, alhoewel er spertijd was vanaf 7 uur 's avonds en ik altijd met een gewapende escorte over straat ging. De NPFL troepen (rebellen) van Charles Taylor lagen op dit moment op slechts een paar kilometer afstand van de stad en konden ieder moment de laatste aanval openen.

Toen Taylor berecht werd voor zijn oorlogsmisdaden gaf hij aan dat wat hij gedaan heeft (massamoorden) net zo erg is als het aansluiten bij een broederschap als de vrijmetselaars, verwijzend naar deze tempel.

De tempel heeft wel te lijden gehad tijdens de oorlog maar staat er nog steeds en hoort weer toe aan de vrijmetselaars. Alleen zijn deze hun macht in het land kwijt nu.