Mokhotlong

'487574' door Jan10e '487574' door Jan10e

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Zonder bewegwijzering

Jan10e

De wandeltrip naar de Maletsunyane Falls vanuit Semonkong is in een halve dag heel goed te doen. Je volgt wat ik de'boodschappen route' heb genoemd. Onderweg ontmoet je de 'cowboys' van Lesotho, de pakezels, zijn er eenzame huisjes in het glooiende groene landschap. Je bergschoenen raken geruineerd door de modder onderweg maar het einddoel is het zeker waard. De Falls vallen in een prachtige kloof. En om die kloof gaat het me nu. De entourage om de waterval is zeker nog mooier dan de waterval zelf. Hier een van de jongens die ons het laatste stukje naar het uitkijkpunt hebben gewezen met hun honden. Ik vrees dat we anders de falls hadden gemist omdat we ons op de vlakte bevonden en de kloof gewoon nog niet gespot hadden. Deze duikt namelijk stijl naar beneden. Voor de durfalllen: abseilen langs de waterval. De hoogste single drop in Afrika. Te regelen vanuit Semonkong Lodge.

'487263' door Jan10e '487263' door Jan10e

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Pakezels in Lesotho

Jan10e

Vanuit Semongkong is er een prachtige wandeling te maken naar de Maletsunyane Falls. De hoogste waterval van zuidelijk Afrika. Onderweg kom je de lokale bevolking tegen die al of niet te paard en al of niet met pakezels richting Semongkong gaan. De tocht is makkelijk zonder gids te doen. Je hoeft alleen maar de sporen te volgen. Af en toe nog wel gevraagd hoor onderweg. En bij de waterval zelf kregen we gezelschap van 2 jongens met hun honden. Trek er minimaal een dagdeel voor uit. Kosten: niets

'143181' door Joanna '143181' door Joanna

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Sani Pas

Joanna

De spectaculaire Sani Pas. We komen net uit Lesotho en kijken hier Zuid Afrika in.

'441294' door Jan10e '441294' door Jan10e

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Highest single drop

Jan10e

Als je niet weet dat je zelf al op het plateau bent, dan zoek je een berg waar de waterval vanaf komt. Deze waterval is verborgen en valt in de canyon. Je ziet hem pas per ongeluk aan de overkant van de Canyon staat. Gelukkig was de lokale jeugd om ons de weg te wijzen. De hoogste single drop in Zuidelijk Afrika. 192m stort het water naar beneden. Voor de durfals onder ons reisreporters: je kunt hier het Guinessbook of Records hoogste commerciele abseil maken van 204m lengte... aaaaaaaaaahhhhhhh.... Het is hetzelfe riviertje dat ook langs Semonkong Lodge stroomt, maar haal het niet in je hoofd om dan maar gewoon het water te volgen.... De wandeling (want is verder niet moeilijk hoor) langs de 'boodschappenroute' is al avontuurlijk genoeg met veel te zien juist omdat je de Basotho people ontmoet. Het riviertje stroomt in eerste instantie gewoon door het glooiende landschap met hier en daar een huisje en boerenland. Je ziet het pas weer terug als waterval. Na de val in de canyon stroomt het gestaag weer door de verte in.

'454433' door marcelkuijper '454433' door marcelkuijper

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Sani Pass herder

marcelkuijper

Op de Sani Pass zie je nog vele herders die met hun schapen, geiten en/of ezels aan het lopen zijn. Binnen enkele jaren gaat hier veel veranderen want van zowel de Zuid Afrika kant als ook vanaf de Lesotho kant is men bezig de onverharde weg klaar te maken om te asfalteren. Mocht je de kans nog hebben om de pass te rijden doe dit dan vooral binnen het aankomende jaar en dan heb je de kans nog plaatjes te kunnen schieten van herders in de "ouderwetse" omgeving.

'461489' door Bommel '461489' door Bommel

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Sjamanka

Bommel

Sjamanka (vrouwelijke sjamaan) in een dorpje in het noorden van Lesotho. Zij behandelt eenvoudige ziektes met kruiden en zelfgemaakte drankjes. De dichtstbijzijnde artsenpost ligt op drie dagen reizen. Bij ernstige ziektes werkt ze samen met de artsen daar. Daarnaast heeft zij een belangrijke sociale functie.

'250956' door herman m '250956' door herman m

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

IJzige vlakte

herman m

Via de moeilijk toegankelijke Sani Pas kun je vanuit Zuid-Afrika het noordoostelijk gedeelte van Lesotho bereiken. Lesotho is de enige onafhankelijke staat ter wereld die volledig boven de 1000 m is gelegen. Het laagste punt bevindt zich op 1400 m en 80% van het land ligt boven de 1800 m. Het klimaat van Lesotho is gematigd met droge winters en warme, natte zomers. Het reliëf bestaat hoofdzakelijk uit plateaus en bergen met als hoogste top de Thabana Ntlenyana op 3482 m hoogte. Toen wij Lesotho bezochten was het volop winter met een wind, die ijskoude lucht vanuit het gebergte aanvoerde. Op de foto zie je de hoogvlakte met daarop diverse dieren (als stipjes op de foto) die de kou trotseerden.

'137707' door Joanna '137707' door Joanna

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Beautiful sky

Joanna

Terug van weggeweest hier de eerste foto uit de 'nieuwe collectie'. Een kort verslag op mijn blog volgt nog. Dit is het hoogland in Lesotho, op weg naar de Sanipas. Het weer was prachtig en de uitzichten betoverend.

'139154' door Dagmarvangeffen '139154' door Dagmarvangeffen

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Jongentjes in Lesotho

Dagmarvangeffen

Twee jonge inwoners van Lesotho.

'267545' door miek122 '267545' door miek122

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Een kleine jongen in.

miek122

Tijdens een tour door de Drakensberg stopten we hier in een klein dorpje net over de grens van Zuid-Afrika. Er stonden allemaal hutjes zoals deze en de bewoners liepen er rond in oude kleding of dekens. Het was een groot contrast met Zuid Afrika. Wat ik voornamelijk zo leuk vond wat de kleine jongen met de twee verschillende laarsjes aan..

'139155' door Dagmarvangeffen '139155' door Dagmarvangeffen

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Dagelijkse leven in..

Dagmarvangeffen

De foto spreekt voor zich...

'343226' door krijnvandergiessen '343226' door krijnvandergiessen

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Het traditionele...ve

krijnvandergiessen

Lesotho ligt grotendeels hoog in de bergen, het is er koud, nat en de afstanden zijn er relatief lang. Het paard wordt daarom nog heel erg veel gebruikt. Veel van de bevolking leeft er op meerdere plakken. Deels van het jaar op het platte land (zoals op deze foto) en deels van het jaar in of bij de stad.

'439030' door joriekehuurneman '439030' door joriekehuurneman

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Traditionele...kleder

joriekehuurneman

Lesotho, een klein en zeer arm landje verstopt in het Westerse Zuid-Afrika. Armoede overheerst, maar de locals zijn de meest optimistische en vriendelijkste mensen die ik heb ontmoet tijdens mijn reizen. Auto's rijden er amper, alles gaat nog ter paard of ezels worden ingezet om vracht te vervoeren. Deze man draagt een traditioneel Basotho deken, gemaakt van wol. Elk motief heeft zijn eigen betekenis en status. De prijs voor zo'n deken zijn meerdere maandsalarissen voor de locals, maar zo'n deken is voor hen de enige manier om de strenge winter door te komen.

'453724' door Jan10e '453724' door Jan10e

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Lint door het...lands

Jan10e

Inmiddels zal de weg naar Semongkong wel al helemaal geasfalteerd zijn. In 2012 was dat nog niet het geval. Dit hier is het traject na Ramabanta in de richting van Semongkong. De regio van de Basotho people. Zodra je de grens bent gepasseerd ben je in een echt ander land dan in Zuid Afrika.

'343229' door krijnvandergiessen '343229' door krijnvandergiessen

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Sani Pass gezien...va

krijnvandergiessen

Eén van de weinige toegangswegen aan de oostkant tot Lesotho: de Sani Pass. Alleen toegangkelijk met 4x4. Vanaf de Zuid Afrika kant van de Sani Pass is het mogelijk om leuke dagtochten de maken naar Lesotho!

'228481' door Mstoffer '228481' door Mstoffer

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Sani Pass

Mstoffer

De sani pass is eigenlijk een verschrikkelijke pass om overheen te moeten. Maar toch is het een mooie ervaring met die prachtige omgeving en natuurlijk de schoonheid van de bestemming. Na het afleggen van deze pas kom je in een gehaal andere wereld.

'454531' door marcelkuijper '454531' door marcelkuijper

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Werkers

marcelkuijper

De werkzaamheden die aan de doorgang plaats vinden om de Sani Pass beter begaanbaar te maken naar het achterland Lesotho in worden vooral verricht door Chinezen. De Lesotho mannen krijgen het zware werk te doen en worden met grote regelmaat vol gescholden in het Chinees als ze in de Chinese ogen niet goed genoeg werken. Of ze zich hier heel veel van aantrekken betwijfel ik. De Lesotho mannen vonden het in ieder geval wel leuk om te poseren voor het plaatje (hield ze weer even van hun werk af).

'230061' door Mstoffer '230061' door Mstoffer

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Sotho

Mstoffer

Bij deze familie kregen wij een indruk van het leven van de Sotho. Natuurlijk is aan deze foto te zien dat het een hele andere wereld is en door dit bezoek zagen we ook de praktische kant van het leven die heel anders is dan die van ons.

'454324' door marcelkuijper '454324' door marcelkuijper

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Sani Pass

marcelkuijper

Gisteren de Sani Pass omhoog gereden. Hoe hoger we kwamen hoe verder we de laag hangende bewolking binnen reden. Op de top geslapen en vanmorgen vroeg hadden we een strak blauwe lucht met een fantastisch uitzicht. Wat is het mooi hier. Vandaag via Lesotho de pass naar beneden rijden en terug rijden naar Vryheid.

'343225' door krijnvandergiessen '343225' door krijnvandergiessen

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Kinderen in Lesotho

krijnvandergiessen

Als je Lesotho zou willen beschrijven in één woord, dan is het wel koud. De kinderen dragen daarom dikke dekens die ze met een grote veilighiedsspeld aan de voorkant vastmaken. Die kou roept ook gelijk het schrille contrast op: één van deze jongens loopt op blote voeten...

'439032' door joriekehuurneman '439032' door joriekehuurneman

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Contrast in emoties

joriekehuurneman

Deze foto heb ik genomen toen ik door een dorpje wandelde en blije kinderen uit hun huis kwamen om te kijken welke vreemdeling door hun dorp liep. Deze twee jongetjes hebben een schrijnend contrast. Waar de een mij tegemoet komt met een stralende glimlach, blijft de ander op de achtergrond met zo'n intens verdrietige blik die gelijk bij mij binnenkwam.

'343227' door krijnvandergiessen '343227' door krijnvandergiessen

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Kinderen bij drogende

krijnvandergiessen

Om de kou een beetje de baas te kunnen zijn wordt dierenmest gedroogt om als brandstof te dienen voor vuren. Drie Lesotho kinderen zitten te kijken naar hoe de mest aan het drogen is.

'230088' door Mstoffer '230088' door Mstoffer

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Herder

Mstoffer

Het is erg apart om de herders in Lesotho rond te zien lopen. Ze zien eruit als bandieten, maar zijn totaal geen gevaar. Ze maken de ervaring van Lesotho des te groter.

'139156' door Dagmarvangeffen '139156' door Dagmarvangeffen

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Vergezicht in Lesotho

Dagmarvangeffen

De indrukwekkende hoogtes in Lesotho.