Tsavo NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Onze laatste gamedrive

Tsavo NP,
Kenia


Het is 1995 en we zijn vrij onverwachts zonder iets te boeken naar Kenia vertrokken. Vanuit onze strandlocatie regelen we voor 10 dagen een SUV met chauffeur, die ons ’s morgen vroeg op het station van Nairobi oppikt, waar wij per nachttrein vanuit Mombasa naar toe reizen (een belevenis op zich). We hebben geluk met onze chauffeur Youssef, want hij blijkt van de Masai geleerd te hebben hoe je sporen van wild vindt en volgt en hoe je je oriënteert in de natuur. In die 10 dagen krijgen we het Keniaanse wild dan ook in volle glorie te zien. We zien de big-five in groten getale en vaak van heel dichtbij waar wij het rijk alleen hebben. Doordat we zo laat geboekt hebben zijn accommodaties op de gangbare plekken vol en moeten wij uitwijken naar afgelegen maar fantastische plekken.

Op de foto zijn we aan onze laatste dag/ gamedrive begonnen en rijden we richting een meer. Het is vroeg in de ochtend. We hebben overnacht op een afgelegen plek in Tsavo East en rijden al 1,5 uur zonder iets tegen te komen. Jammer, maar na de vele wildlife ontmoetingen van de afgelopen dagen zijn wij dik tevreden. Youssef echter niet, hij wil ons ook deze laatste dag een mooie herinnering geven. Als we vanuit het meer weer terugrijden ziet hij verse sporen van leeuwen. En ja, na 20 minuten zien we de eerste leeuwen, die in het struikgewas liggen. We stoppen de auto en zetten de motor af. En dan krijgen we de grootste beloning. We kijken om ons heen en blijken verspreid over het terrein omringd te zijn door 22 leeuwen (2 mannetjes en 20 vrouwtjes). Ik voel me enigszins ongemakkelijk, maar onze Youssef zegt dat ze geen honger hebben, ze ademen rustig. Enkele leeuwen komen dichterbij en gaan vlak voor de auto weer liggen. Ik vraag of we de kap niet dicht moeten doen, maar dat is volgens hem niet nodig. Angstig maar ook gefascineerd genieten we van het fantastische tafereel voor ons.

PS: de foto’s van die reis zijn allemaal ingescand en niet van geweldige kwaliteit. Maar ik ga op een later moment toch proberen iets van de leeuwengroep verspreid over het terrein te laten zien