Rift Vallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rift Vallei image

Game Drive door de Rift Valley

Rift Vallei
Kenia
Corriebalten

Game Drive door de Rift Valley

De ondergaande zon tovert met haar laatste stralen een mooi kleurenpalet aan de horizon. Ik ben in Afrika. Wanneer ik in de verte trommelgeluiden hoor blijf ik ademloos staan. Als de ritmische klanken wegsterven luister ik naar de Afrikaanse nacht. Geluiden stijgen op uit de wildernis en in het struikgewas klinkt gekraak. Dan het schelle gekrijs van een aap. De magie van Kenia..

Onze lodge ligt, verscholen in een Euphorbiabos. Door deze groteske bomen met 'kandelaarsarmen', heen kijken we op 1400m hoogte uit over het meer. Lake Nakuru in de Rift Valley is een beroemde plek in Kenia, befaamd om de duizenden flamingo's. Maar er zijn ook genoeg andere dieren om te spotten zoals neushoorns, luipaarden en Afrikaanse buffels.

Een vroege ochtend game drive. Met een busje zoeken we het wild op. Bij de ingang van het park wacht een apenfamilie. Ze rennen krijsend met ons mee. Achtervolgen ons . Een spannend gevoel bekruipt me...

Witte neushoorns grazen onverstoorbaar. Wat een robuuste dieren. Duidelijk zie ik de twee achter elkaar geplaatste hoorns die niet uit been bestaan maar een haarachtige structuur hebben. Met hun bovenlip plukken ze het gras.

Een giraffe loopt voor ons uit. Halverwege haar nek liften twee vogeltjes mee. De Rothschild giraffe gaat over in galop en in een prachtig vertraagd, haast slow motionachtig tempo verdwijnt zij achter een cactusboom. Al weer wat verder kijkt een olifant ons raadselachtig aan, draait zijn kont naar ons toe en produceert een ongelooflijke hoeveelheid mest, hij heeft gewoon schijt aan ons.
Een hyena komt langs rennen zijn lange nek vooruit en zijn staart tussen de achterpoten, zijn slordige vacht vol vieze vlekken.

We treffen een kudde buffels. Een grote stier kijkt ons net zo geinteresseerd aan als wij hem. Als hij geirriteerd onze kant oploopt start Emos, onze gids het busje. Hij weet dat hij levensgevaarlijk kan zijn deze 8 tonner die tot de 'Big Five behoort. Op dat moment schiet het bloed sneller door mijn aderen en ook mijn hartje klopt toch behoorlijk wat vlugger dan normaal. Angstige momenten tot de stier de achtervolging staakt.

Dan word ik opnieuw door elkaar geschud, met hoge snelheid raast ons busje over de Afrikaanse savanne, over een stukje van de wereld dat door de tijd gespaard is gebleven. Vanwaar deze haast? Emos doet een beetje geheimzinnig maar lacht.
Een luipaard! Van grote afstand zien we een luipaard loom op een boomtak liggen. Door de verrekijker zie ik dat hij onverwacht zijn compacte kop optilt en zijn omgeving afspeurt. Er ontsnapt niets aan zijn spiedende blik. Schitterende arrogantie. Zich bewust van zijn kracht ontspant hij weer. Zijn poten bungelen nu aan weerszijden van de tak, zijn staart zwiept heen en weer. Een boom verder zit een hongerige gier, maar die moet geduld hebben. Meneer luipaard doet een tukje.

Ik tuur dromerig in de verte over het weidse Afrikaanse land. Prachtige luchten vormen zich boven de heuvels. Een onverwachte schok en het busje staat in een keer stil. Vlak beneden me bij het voorwiel ligt een leeuwin op haar rug. Onverstoord kijkt ze ons aan met een scherpe blik van waag het niet verder te gaan en over mijn poten te rijden. Uit het hoge gras horen we zachte katgeluidjes, twee welpjes spelen met elkaar. Om en om buitelen ze over elkaar heen. Ademloos volg ik dit spel waarvan ik getuige mag zijn. Als we langzaam wegrijden zie ik nog net hoe de welpjes weer bovenop haar springen. Dankbaarheid doorstroomt mijn hart.

Als een branding van de zee vormen de ontelbare flamingo s een roze gloed. Bij het Nakuru meer wordt er gebalanceerd op miljoenen roze pootjes. Miljoenen? Kan kloppen, want bij 750.000 zoveel ben ik gestopt met tellen. Terwijl de vogels zo sierlijk mogelijk door het water flaneren, filteren ze de algen met hun snavel uit het sodameer. Sommigen maken een dansje, andere vliegen langs.

Het orkest van flamingo’s maar ook de geur van hun uitwerpselen laten een indruk bij me achter.
Maar een trip door het mysterieuze Afrika, op zoek naar het kloppend hart van de Afrikaanse savanne, kennis maken met de big five dat laat voor altijd een onuitwisbare indruk achter in mijn hart.

Foto's

0cf37.jpg
0cf37.jpg
Corriebalten
db4d8.jpg
db4d8.jpg
Corriebalten
c7c5d.jpg
c7c5d.jpg
Corriebalten
c3f11.jpg
c3f11.jpg
Corriebalten