Masai Mara NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Killing Fields

Masai Mara NP,
Kenia


Twee keer per jaar vindt de jaarlijkse trek of 'great migration’ plaats. Een waar spektakel waarbij 1.2 miljoen gnoes en honderdduizenden zebra's en gazellen op drift raken in hun zoektocht naar vers gras. Vooral de ‘crossing’ bij de Mara-rivier is een indrukwekkend schouwspel en ik heb het geluk om daar het staartje van mee te maken.

De achterhoede bestaat vaak uit oudere en zwakkere dieren en juist bij deze groep vallen de meeste slachtoffers. Door de sterke stroming, hoge steile wanden en krokodillen halen veel dieren de overkant niet en worden ze door het snelstromende water meegesleurd. Een natuurlijke selectie die zich elk jaar herhaalt.

Het ‘slagveld’ is goed zichtbaar op een plek waar de rivier wat rustiger stroomt. Overal in het water drijven kadavers. Op dat moment komen de aaseters in actie en dat gebeurt volgens een bepaalde rangorde, eerst de gieren dan de maraboes. Hierbij is snelheid geboden, want de dode dieren zuigen zich vol water, waarna ze ontploffen en uiteenvallen in duizenden stukjes, om tenslotte te eindigen als voer voor de vissen.