Masai Mara NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Feestmaal

Masai Mara NP,
Kenia


De ‘Great Migration’ is één van de meest spectaculaire gebeurtenissen in de natuur en vooral de ‘crossing’ bij de Mara-rivier is een indrukwekkend schouwspel. De migratie is een spontane gebeurtenis en het is onvoorspelbaar wanneer de ruim 1.5 miljoen gnoes precies de rivier oversteken om richting het verse gras van de Masai Mara te trekken.

Ik heb het geluk om het staartje van de migratie mee te maken. Geen duizenden, maar enkele tientallen gnoes wagen de oversteek. Helaas vallen juist bij de laatste groepen de meeste slachtoffers, een natuurlijke selectie die zich elk jaar herhaalt.

De laatsten in de rij zijn vaak oudere en zwakkere dieren en veel van hen halen de overkant niet. Niet door de krokodillen, want die zijn inmiddels wel uitgesnackt, maar door ziektes en/of vermoeidheid waardoor ze niet tegen de steile rivierhelling opkomen en met het snelstromende water worden meegesleurd..

Dan komen de aaseters in actie. Op de plek waar het water wat rustiger stroomt, drijven tientallen kadavers voorbij en terwijl de maraboes in de bomen hun beurt afwachten, zijn deze gieren neergestreken op de gnoes om aan hun feestmaal te beginnen.