Masai Mara NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Masai Mara NP image

Masai Mara NP

Masai Mara NP
Kenia
Renske

Safari in Masai Mara

Daar dingen we dan, ’s ochtends vroeg, 3 auto’s volledig volgeladen, op weg naar de Masai Mara.
Onderweg zagen we hoe de droogte het landschap en de leefomstandigheden van de Masai aantastte, de jongens hadden maar liefst 53 dode koeien geteld en dat waren alleen nog maar de koeien dicht langs de weg en vanaf het moment dat ze zijn gaan tellen.

Binnen 5 uur kwamen we aan op onze ‘campingsite’ (Ole Otembe o.i.d.), net buiten het park, en de tenten werden verdeeld.
Er bleek ook een boomhut te zijn, Marilijn en ik waren de aangewezen personen om daar 2 nachten in te slapen…
Het was inmiddels al half 3, dus we hadden wel zin in een goede lunch, om vervolgens een safari-walk te doen met gids en Masai die ons met speren zouden beschermen tegen de leeuwen! De gids was erg enthousiast en het was een mooie wandeling, maar behalve dikdiks en een paar impala’s zagen we geen beesten.
’s Avonds was er in een hele simpele keuken weer een heerlijk maal bereid en toen was het tijd om naar onze boomhut te gaan. We hebben die nacht geen oog dicht gedaan, het kraatke en piepte aan alle kanten en we hoorden veel verontrustende geluiden. Rond een uur of half 6 hoorde ik de hele tijd intens gekraak, het leken wel olifanten, dus ik kon niet wachten tot het licht werd om eindelijk te kunnen zien dat ik me de geluiden maar had ingebeeld! Om 6 uur was het licht genoeg om uit de boomhut te komen, we zouden voor die tijd ook gewekt worden om vroeg te beginnen met de safari, maar aan het ontbijt bleek dat de staff zich had verslapen en nog moest beginnen aan het ontbijt om kwart over 6. Een beetje vertraging dus, maar hier gaat alles polé polé… Onze gids vertelde dat er die nacht inderdaad olifanten vlakbij het kamp waren geweest, ik had dus geen spoken gehoord!!! Onze drivers die de avond ervoor nog petroleum zijn gaan halen voor de lampen, bleken net buiten de ‘poort’ van het kamp (dat niet meer is dan een naambordje) een hyena en 2 olifanten te hebben gezien, ehmmm, dat was dus nog geen 10 meter van onze boomhut vandaan!!

De safari was fantastich! Binnen 2 uur hadden we 4 van de big 5 gezien. De Masai van de vorige dag was mee als gids en wist precies waar de dieren waren. Hij was vooral goed in het opsporen van leeuwen: we hebben er wel 14 gezien die dag! Hij was zelf een paar jaar geleden aangevallen door een leeuw en had daardoor 3 maanden in coma gelegen, hij liet ons de littekens over zijn rug en armen zien; nogal indrukwekkend en angstaanjagend.
Ook zagen we een kudde van 13 olifanten, met hele kleine olifantjes, achterelkaar lopen, precies zoals in jungle book, alleen zongen ze er niet bij! We hebben ook nog een tijdje geacht tot de wildebeesten en zebra's de rivier over zouden steken (great migration), maar helaas zagen ze de krokodillen liggen en besloten om op dat moment niet te gaan. We hebben tussen deze kudde, midden in het park, geluncht. De Masai stond op de auto met zijn verrekijker om in de gaten te houden of er leeuwen of andere gevaarlijke beesten nadereden. Links en rechts schoten de wildebeesten om ons heen om zich naar de rivier te begeven, best wel cool om zo echt in de natuur te lunchen. Het luipaard is de enige van de big 5 die we niet hebben gezien, maar wat was het een gave safari!

Die avond hebben Marilijn en ik weer niet echt geslapen, maar wel al beter dan de vorige nacht. Onvoorstelbaar hoe snel je aan de geluiden van de jungle kan wennen… Om 5 uur zaten we allebei rechtop in bed want we hoorden weer van alles kraken in de buurt. Nu wilden we het zien, dus keken we vanchter ons gordijn naar beneden, maar het was te donker om iets te zien. De sterrenhemel was prachtig en er waren veel vallende sterren, dus bleven we daar een tijdje naar kijken.
De volgende ochtend bleek dat we deze nacht bezoek hadden gehad van buffels… Wat een prettig en geruststellend idee dat de bewakers van het kamp volledig waren uitgerust met wapens: maar liefst 2 SPEREN!!!