Central Highlands

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lets dance

Central Highlands,
Kenia


Vanuit Maralal is er de mogelijkheid om in de middag een gratis optreden bij te wonen van Samburu dansen en die kans laten we natuurlijk niet voorbij gaan. Met rijden vanuit het centrum een stukje de heuvels in en lopen het laatste stuk naar een open veld.
Uit de verte zien we al een groep kleurrijke figuren staan en ze hebben blijkbaar zoveel zin in een optreden dat ze alvast begonnen zijn met dansen en zingen, nog voor er toeschouwers zijn gearriveerd.

Zittend op het gras en omringd door een dertigtal kinderen die als uit het niets zijn verschenen, genieten we ruim een uur van de dans en zang van de Samburu krijgers en jonge vrouwen.
Met hun dansen proberen ze het leven van alle dag uit te beelden zoals het besluipen van een leeuw, de jacht, over de liefde enz.

De krijgers zijn gekleed in hun mooiste kleren en hebben hun lange haren ingesmeerd met klei en zijn versierd met plastic rozen, mooi gekleurde veren, knopen en kralenkettingen. Dit is de kleding die zij dagelijks dragen in de periode dat zij krijger zijn. Zodra zij naar een volgende fase in het leven van een man overgaan, scheert de moeder het hoofd van haar zoon kaal.

Maar vandaag hebben ze plezier met de jonge dames uit het dorp en kan er gezongen en gedanst worden..........Zonder begeleiding van muziekinstrumenten zingen ze met heldere en zuivere stemmen, onderwijl dansend en springend.

Bekijk ook