Kenia Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Olifanten herkennen taal

Gepubliceerd: 25 feb 2010
0

Kom je op safari in Kenia oog in oog met een olifant te staan, dan is het te hopen dat je een aardige woordje Engels spreekt.

De dieren voelen zich niet bedreigd als je Engels tegen ze spreekt. Dit beweren wetenschappers in Kenia die een onderzoek hebben gedaan naar het gedrag van deze beesten. Olifanten kunnen volgens hen verschillende mensentalen onderscheiden.

Taal

Olifanten herkennen de talen Maa, Swahili en Engels. Ook als de dieren Swahili horen voelen ze zich op hun gemak. echter, wannneer olifanten Maa – de taal van de Masaï – horen worden ze nerveus, geïrriteerd en onrustig.

Onderzoek

Uit het onderzoek is gebleken dat olifanten intelligente dieren zijn. Niet alleen herkennen de beesten de verschillende talen die mensen spreken, maar ook kunnen ze elkaar identificeren door het geluid wat ze maken. Volgens de wetendschappers verliep het onderzoek vrij gemakkelijk. Ze plaatsten grote speakers op jeeps en gingen in verschillende talen praten. De olifanten reageerden bij elke taal anders.

Masaï

Sommige olifanten verlaten reservaten en doden vee van de Masaï, die als reactie erop de dieren met speren doden. Dat zou kunnen verklaren waarom olifanten onrustig worden van het geluid van de Maa-taal.


Meer over Kenia kun je lezen in Columbus editie 11


Foto door: Vlinder.reisreporter.nl

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.


deel dit artikel met je vrienden:
Meer Kenia artikelen
Video
Door: Lola Cooper
Voor het eerst gespot: een witte giraf. Mooi hè?!

17 sep 2017, De giraf is één van de meest herkenbare dieren op deze wereldbol: een metershoge lange nek, grote bruine Bambi-ogen en natuurlijk niet te missen, bruine vlekken! Deze rangers krabden zich dan ook even achter de oren toen ze deze witte giraffen t...

0
Reisnieuws
10x onbekend Unesco-erfgoed om nú te bezoeken

02 jun 2017, Steeds als je denkt dat je de meeste Unesco werelderfgoederen wel kent, voegt de organisatie nieuwe, unieke, natuurlijke én architectonische bezienswaardigheden toe. Dit zijn de minst bezochte erfgoederen, dichtbij en ver weg. Ontdek ze nu, voor ...

0
Reisnieuws
Beestachtig mooi: Afrika’s must-see natuurparken

18 mrt 2017, Wanneer je aan Afrika denkt, komt al snel het woord safari in je op. En dat is niet geheel onterecht, want het continent beschikt over enkele van 's werelds mooiste natuurparken. Deze mag je ab-so-luut niet missen...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.