Kenia Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Erfgoed Masaï digitaal behouden

Gepubliceerd: 15 aug 2009
0

Je leven vastleggen in film: in Europa is het de normaalste zaak van de wereld om foto's en video's te maken van gedenkwaardige gebeurtenissen. In Afrika ligt dat echter anders.

De Masaï in Kenia hebben op eigen verzoek digitale camera's gekregen van de Verenigde Naties. De inheemse stam wil het dagelijkse leven vastleggen voor het nageslacht en hun intellectueel erfgoed beschermen.

Traditionele ceremonie

De overhandiging van de digitale camera, geluidsopname-apparatuur en een laptop gebeurde volgens traditioneel gebruik onder een acaciaboom in IL Ngwesi Laikipia. Ruim 200 leden van de stam waren aanwezig om te zien hoe Chief Kisio de apparatuur uit handen van de World Intellectual Property Organisation (WIPO) kreeg.

Training

De Masaï krijgen een training van het American Folklife Center en het Nationale Museum van Kenia, om te leren hoe zij foto's en geluidsopnames moeten maken.

Creative Heritage Project

Het videoproject is een pilot van het Creative Heritage Project, dat zich inzet om het intellectueel eigendom van inheemse volkeren wil beschermen. Als het succesvol wordt, zal de WIPO met andere inheemse bevolkingsgroepen kijken of het project navolging kan krijgen.

Bron: Oneworld.org
Foto: Chriswe.reisreporter.nl


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Kenia artikelen
Video
Door: Lola Cooper
Voor het eerst gespot: een witte giraf. Mooi hè?!

17 sep 2017, De giraf is één van de meest herkenbare dieren op deze wereldbol: een metershoge lange nek, grote bruine Bambi-ogen en natuurlijk niet te missen, bruine vlekken! Deze rangers krabden zich dan ook even achter de oren toen ze deze witte giraffen t...

0
Reisnieuws
10x onbekend Unesco-erfgoed om nú te bezoeken

02 jun 2017, Steeds als je denkt dat je de meeste Unesco werelderfgoederen wel kent, voegt de organisatie nieuwe, unieke, natuurlijke én architectonische bezienswaardigheden toe. Dit zijn de minst bezochte erfgoederen, dichtbij en ver weg. Ontdek ze nu, voor ...

0
Reisnieuws
Beestachtig mooi: Afrika’s must-see natuurparken

18 mrt 2017, Wanneer je aan Afrika denkt, komt al snel het woord safari in je op. En dat is niet geheel onterecht, want het continent beschikt over enkele van 's werelds mooiste natuurparken. Deze mag je ab-so-luut niet missen...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.