Op bezoek bij oma Obama image
PatrickF

Op bezoek bij oma Obama

Ruim 5000 toeristen zijn al op bezoek gegaan bij de 87-jarige grootmoeder van Barack Obama in het Keniaanse dorp Kogelo sinds hij de Amerikaanse presidentsverkiezingen won. Oma Sarah was de tweede vrouw van de opa van Barack en is eigenlijk geen bloedverwant, maar dat maakt voor de toeristen niets uit. Op sommige dagen komen er zelfs vijfhonderd mensen langs.

Vip-behandeling
‘Er komen heel veel gasten en ik heb zelfs geen tijd meer om eten klaar te maken, zoals ik vroeger deed’, aldus Sarah Obama.
Een jaar geleden kon ze nog tussen haar kippen, koeien en maisvelden lopen. Nu staat er om haar ooit zo gewone huisje – met in de achtertuin het graf van Barack Obama senior – een hek met een groene metalen poort, met twee tenten waar Keniaanse politie de wacht houdt. Zonder afspraak kom je daar niet doorheen. Een politieman verklaart: ‘Ze is nu een vip en zo moet ze ook behandeld worden. We willen niets aan het toeval overlaten.’
Binnen in haar stenen huisje hangt een foto uit 1987 van een jonge Barack die samen met Sarah een zak met groente naar de markt brengt. ‘Barack is een man zonder pretenties’, zegt Sarah, ‘zoals hij voor mij die zak droeg, zo zal hij ook de wereld dragen.’

Kogelo, het dorp van oma
Dit typisch Keniaanse dorp ligt in het westen van het land, vlakbij de evenaar. Bijna iedereen leeft hier in kleinschalige boerderijen. Er is een bar, een lagere en een middelbare school, beide vernoemd naar Senator Obama. Het land voor de scholen werd geschonken door Barack Obama senior maar nadat Barack Obama zich aanmeldde als presidentskandidaat in 2006 werd het naar hem vernoemd. De Keniaanse overheid promoot het dorp nu als toeristenattractie voor west Kenia. In dat kader wordt gewerkt aan een Obama museum dat in 2009 open moet gaan.

Foto: Obama door xavier.reisreporter.nl