Kameroen image

Kameroen


Reisgids

Kameroen
Afrika
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Kameroen wordt ook wel Little Africa genoemd, omdat het land bijna alle denkbare soorten Afrikaanse natuur herbergt. Dit land in West-Afrika grenst aan de landen Nigeria, Tsjaad, Gabon, Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo-Brazzaville en Equatoriaal-Guinea. Met een oppervlakte van ruim 475.000 vierkante kilometer is Kameroen net iets kleiner dan Frankrijk. Yaoundé is de hoofdstad van het land.

In het zuiden vind je regenwouden en witte en zwarte stranden en in het noorden bergen, woestijngebieden, heuvels met terrassen en hobbit-achtige dorpjes. Deze prachtige natuur wordt onderbroken door de adembenemende rotsformaties van de Sahel. De bevolking bestaat nog steeds uit eeuwenoude inheemse stammen. Kameroen kent veel traditionele artiesten en muzikanten. Gastvrijheid staat bij de lokale bevolking hoog in het vaandel.

Net als verschillende andere landen in Afrika heeft ook Kameroen te maken met een stijgende armoede. Meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De landbouw is de voornaamste bron van bestaan. Naast voedingsgewassen zoals maïs, sorghum en bonen voor eigen gebruik, telen de Kameroeners ook koffie, katoen, rubber, bananen en cacao voor de export. Helaas dalen de prijzen voor deze goederen in snel tempo, waardoor de economie van Kameroen steeds verder achteruit gaat.

Waar het land wel in uitblinkt is de wegenbouw. De goede infrastructuur maakt reizen door het land een stuk makkelijker dan elders in Afrika. Hoewel goede wegen niet iets typisch Afrikaans is, zal alles langs de weg je het gevoel geven dat je je midden in dit fascinerende continent bevindt. Van vrouwen met emmers op hun hoofden tot de geur van geroosterde bananen en van makossa muziek tot het ultieme saamhorigheidsgevoel van de Afrikaners. Kameroen is het kloppende hart van Afrika.  

Wat zegt de community

(1)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Familieportret
Familieportret
Zuid Kameroen
Ronniedankelman
Dag van de jeugd
Dag van de jeugd
Noord Kameroen
Ronniedankelman
Bandjoun
Bandjoun
Centraal Kameroen
Ronniedankelman

Praktisch

  • Er gelden veiligheidsrisico’s voor het hele land. Het zuiden is beter te bereizen dan het noorden. In het uiterste noorden en langs de landsgrenzen met Nigeria en de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) zijn regelmatig terroristische aanslagen en ontvoeringen.

    Ebola komt op dit moment niet voor in Kameroen. Het land heeft maatregelen getroffen tegen de verspreiding van het ebola-virus. 

  • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
    Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

  • Aanbevolen vaccinaties voor Kameroen:

    - Gele koorts

    - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

    - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

    Het vaccinatie advies van Kameroen kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

    Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

    Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

  • Munteenheid: CFA-Frank (XAF). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

  • Kameroen – welke stekker heb je nodig?

    Ga je op reis naar Kameroen, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Kameroen gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

    Stekker type CStekker type E
  • De hoofdstad van Kameroen is Yaound.
    Het oppervlak van Kameroen is 70% van Frankrijk.
    De gesproken taal/talen: Engels en Frans.