Ponta do Salina

'553330' door sidonius '553330' door sidonius

KaapverdiëPonta do Salina

KaapverdiëPonta do Salina

Ponta da Salina

sidonius

Ponta da Salina is een leuk vissershaventje aan de noordwestkust van het eiland Fogo. Je vindt er de traditionele, kleurrijke vissersboten. De vissers hebben er eigen, van lavasteen opgetrokken 'boxen' met elke deur in een andere kleur. Een fotogeniek geheel. Het is één van de weinige plekken waar je kunt zwemmen in de oceaan, tussen rotsen in een natuurlijk bassin.

'553456' door sidonius '553456' door sidonius

KaapverdiëPonta do Salina

KaapverdiëPonta do Salina

Kustlijn bij Ponta da

sidonius

Met deze foto sluit ik de serie over Ponta da Salina af. De kustlijn bij dit vissershaventje is prachtig. Je komt vanuit de bergen aanrijden en hebt dit prachtige uitzicht. Gestolde lava reikt tot in zee en heeft een natuurlijk bassin gevormd waar je goed in kunt zwemmen. Ietsje verderop is een mooi zandstrand met weinig stroming waar je ook kunt zwemmen. Het is dan ook één van de weinige veilige zwemlocaties op Fogo, en beslist een bezoekje waard. Verwacht geen voorzieningen, neem eigen proviand mee want je zult er niemand aantreffen, afgezien van een enkele visser die zijn spullen komt inspecteren.

'553427' door sidonius '553427' door sidonius

KaapverdiëPonta do Salina

KaapverdiëPonta do Salina

Zeemansgraven bij...P

sidonius

Behalve idyllische vissersbootjes vind je in Ponta da Salina ook een kleine begraafplaats. Het moet voor vissers een mooie plek zijn om hier begraven te worden met uitzicht op zee... Zoals zo vaak zijn ook op de Kaapverdische eilanden de begraafplaatsen een bezoek waard. Hier vind je de kenmerkende hoge torens met kruis, vaak in verschillende kleuren die weer ergens voor staan. Op deze kleine begraafplaats zagen we trouwens die verschillende kleuren niet. Ik kom hier later op terug met een andere foto.

'553375' door sidonius '553375' door sidonius

KaapverdiëPonta do Salina

KaapverdiëPonta do Salina

Ponta da Salina 2

sidonius

Dit is Ponta da Salina vanaf de waterkant. Je ziet duidelijk aan het landschap dat het eiland Fogo vulkanisch is. In feite is het eiland één grote vulkaan, met een enorme Caldeira in het midden. Het hele eiland profiteert van de vruchtbare vulkaangrond, maar het is er ook gevaarlijk wonen met veel kans op uitbarstingen. Dit vissershaventje ligt in de warme luwte van de vulkaan, aan de noordwestkust, een prima plek om een paar uurtjes te verblijven en te zwemmen. Je ziet ook de opslagplaatsen van de vissers met de gekleurde deuren.

'568168' door sidonius '568168' door sidonius

KaapverdiëPonta do Salina

KaapverdiëPonta do Salina

Vissersplaatsje Ponta

sidonius

Ponta da Salina is een leuk vissershaventje in het noordwesten van Fogo. De deuren die je op de foto ziet zijn die van de vissershutjes. De vissers bewaren hier hun spullen. Men woont in een nabijgelegen dorp. Het haventje is klein, maar ligt vol met kleurrijke typisch Kaapverdische bootjes als wij aankomen. De vissers zijn weg, de vangst is binnen. Dit is een veilige plek om te zwemmen. Lavarotsen voor de kust zorgen voor een natuurlijk zwembad.

'1106637' door corriedewinter '1106637' door corriedewinter

KaapverdiëPonta do Salina

KaapverdiëPonta do Salina

Verrassend Ponta do..

corriedewinter

Kaapverdië, of Cabo Verde heeft me erg verrast. We zijn op vier eilanden geweest, ze verschillen enorm. Vandaag maken we een rondrit op Fogo, het vulkaaneiland. Een tour langs de kust is ongeveer 80 km, gemakkelijk te doen met een minibusje. Hier zie je de vissersbootjes in Ponta do Salina. Ze liggen op een klein zwart strand aan een natuurlijk bassin, waar je ook kunt zwemmen. Er is hier tijdens een van de uitbarstingen lava in zee gelopen, die grotten en baaien heeft gevormd. Deze visser wacht tot hij kan uitvaren. Dit kan lang niet niet altijd, want de zee is ruig en het waait meestal flink. Zwemmen gaat wel goed, al is het lastig om tegen de stroom in terug naar het strandje te komen. Ga dus niet te ver, er is geen toezicht..

'1105523' door corriedewinter '1105523' door corriedewinter

KaapverdiëPonta do Salina

KaapverdiëPonta do Salina

Fietsen in Ponta do..

corriedewinter

Fogo, het vulkaaneiland is bijna rond. Een tour langs de kust is ongeveer 80 km, gemakkelijk te doen met een minibusje. Op de fiets is het wat zwaarder trappen, ik heb dan ook weinig fietsers gezien. Behalve dan deze jongen op de fiets bij Ponta do Salina. De rode plankieren dienen als wandelpad en brug. Je hebt vanaf hier een prachtig zicht op grotten, de woeste zee en de rotsen van lava, die hier in zee is gelopen. Je kunt geweldig zwemmen in de natuurlijke bassins rechts. Let wel op de stroming, het is even werken om terug naar het strand te komen. Ook waait het er behoorlijk!

'1089633' door sidonius '1089633' door sidonius

KaapverdiëPonta do Salina

KaapverdiëPonta do Salina

Ponta do Salina

sidonius

Nu het steeds maar grauw en nat is buiten, denk ik terug aan onze zonnige reis door Kaapverdië van twee jaar geleden in deze tijd. We deden vier eilanden aan, waaronder Fogo. Ponta do Salina is een leuk vissershaventje aan de noordwestkust van dit vulkaaneiland. Je vindt er de traditionele, kleurrijke vissersboten. De vissers hebben er eigen, van lavasteen opgetrokken 'boxen'. Het is één van de weinige plekken op het eiland waar je kunt zwemmen in de oceaan, tussen rotsen in een natuurlijk bassin. De rotsen zijn in feite gestold lava, na een vulkaanuitbarsting waarbij de lava tot in de oceaan stroomde.