Fogo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Overleven op een vulkaan

Fogo,
Kaapverdië


We waren twee weken naar Kaapverdië. Een absoluut hoogtepunt vond ik een tocht door de Caldeira op het vulkaaneiland Fogo, een enorme vulkaankrater met daarin weer nieuwe kraters. In 2014 vond de laatste uitbarsting plaats, je ziet de lavastromen duidelijk en ze voelen nog erg warm aan. Als je een paar dode takjes in een holte van de lava legt vatten ze binnen een minuut vlam.

Bizar om te zien is dat de lavastroom een heel dorp heeft overstroomd; slechts de daken zijn nog zichtbaar, en een enkel huis dat overeind is gebleven. Ondanks het gevaar zijn de mensen verknocht aan het leven in de Caldeira, en trekken er steeds weer naar terug. Er wordt o.a. wijn (druiven), fruit en mais verbouwd, er is zelfs een wijncoöperatie.

Je kunt twee vulkaankraters bereiken met een gids. De klim naar hoge krater, de Pico de Fogo op 2829 meter, neemt ongeveer 6 uur in beslag. De tocht naar de kleinere krater op 1920 meter, Pico Pequeno, duurt 2,5 uur. Je eindigt in het dorpje Portela, waar je veel huizen zult zien die overspoeld zijn door de lavastroom.

In het stadje Sao Filipe kun je wandeltochten met gids regelen via je hotel. Een aanrader is hotel Xaguate met uitzicht op zee. http://www.hotelxaguate.com/