Fogo

'498656' door Jeanne '498656' door Jeanne

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Van Sal naar Fogo

Jeanne

Vanaf Sal vliegen wij met Cabo Verde Express naar het eiland Fogo. We vliegen boven de hoofdstad San Filipe met zijn 25.000 inwoners. Hier vind je nog de Sabrados (koloniale herenhuizen) terug, die in het bezit waren van de groot grondbezitters. Fogo is een prachtig eiland, zeker de moeite waard, het te bezoeken!

'553527' door sidonius '553527' door sidonius

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

M´n wieggie was......

sidonius

Op dezelfde markt waar ik mijn marktvrouw ontmoette zag ik dit ontroerende tafereeltje. Het was op de bovenverdieping bij de visafdeling. We waren wat later op de middag, er was bijna niemand meer, er lagen nog wat vissen op een tafel en ineens zag ik dit bakkie met daarin een slapende baby. Niemand verder te zien. Ik maak me geen zorgen om dit kindje, de vrouwen weten wat ze doen. Maar een foto maakte ik natuurlijk wel even. (Titel ontleent aan het Amsterdamse lied M´n wieggie was een stijfselkissie, van Rika Jansen).

'552944' door sidonius '552944' door sidonius

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Overleven op een...vu

sidonius

We waren twee weken naar Kaapverdië. Een absoluut hoogtepunt vond ik een tocht door de Caldeira op het vulkaaneiland Fogo, een enorme vulkaankrater met daarin weer nieuwe kraters. In 2014 vond de laatste uitbarsting plaats, je ziet de lavastromen duidelijk en ze voelen nog erg warm aan. Als je een paar dode takjes in een holte van de lava legt vatten ze binnen een minuut vlam. Bizar om te zien is dat de lavastroom een heel dorp heeft overstroomd; slechts de daken zijn nog zichtbaar, en een enkel huis dat overeind is gebleven. Ondanks het gevaar zijn de mensen verknocht aan het leven in de Caldeira, en trekken er steeds weer naar terug. Er wordt o.a. wijn (druiven), fruit en mais verbouwd, er is zelfs een wijncoöperatie. Je kunt twee vulkaankraters bereiken met een gids. De klim naar hoge krater, de Pico de Fogo op 2829 meter, neemt ongeveer 6 uur in beslag. De tocht naar de kleinere krater op 1920 meter, Pico Pequeno, duurt 2,5 uur. Je eindigt in het dorpje Portela, waar je veel huizen zult zien die overspoeld zijn door de lavastroom. In het stadje Sao Filipe kun je wandeltochten met gids regelen via je hotel. Een aanrader is hotel Xaguate met uitzicht op zee. http://www.hotelxaguate.com/

'496146' door Jeanne '496146' door Jeanne

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

De charme van...

Jeanne

Fogo is een van de Kaapverdische eilanden, het is een vulkaan eiland. Het heeft een prachtig landschap met zwart gekleurd zand, zwarte lava en donkere rotsen. De leuke stad Sao Filipe (hoofdstad) heeft veel charme, de Portugese pleinen en oude herenhuizen versierd met Portugees tegelwerk is een bezoek waard! Leuk om het dagelijkse leven gade te slaan!

'503451' door SLens '503451' door SLens

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Wachten op hun kans

SLens

Wij (de toeristen) staan te luisteren bij een wijnboer naar een uitleg van de verschillende Fogo wijnen. Na de uitleg en proeverij grijpen de kinderen hun kans om schildpadjes gemaakt van lavasteen, pepers en andere snuisterijtjes te verkopen. Wat snoep en speelgoedjes waren ze ook blij mee..

'528089' door Jeanne '528089' door Jeanne

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Leven in een krater

Jeanne

Fogo (ook wel vuureiland) is een vulkanisch eiland met een actieve vulkaan, de laatste uitbarsting is geweest in november 2014. De krater is een Nationaal Park, op de hellingen van de vulkaan vindt koffieteelt en wijnbouw plaats, de lava wordt gebruikt voor de steen industrie. In de Cha das Caldeiras, de hoofdkrater van de Pico de Fogo vulkaan, is een dorpje waar ongeveer 1000 mensen leven. Het leven is zwaar, kinderen gaan naar school maar verlaten deze plek om elders een toekomst op te bouwen zodra ze groter zijn! Dit eiland is rond van vorm en heeft een diameter van 25 km. en een oppervlakte van 476 km2. Het heeft een tropisch klimaat en heeft 6-19 dagen regen per jaar. De muren van de krater bereiken bijna een hoogte van 1000 m. het hoogste punt van de vulkaan is 2829 m. Ook is het mogelijk een klim te maken naar de top van de vulkaan. De grote zwarte vulkaanvlaktes maken het tot een zeer bijzonder eiland.

'522312' door Jeanne '522312' door Jeanne

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Lekker in de...buiten

Jeanne

We zijn met een binnenlandse vlucht naar Fogo gegaan. Een vulkanisch eiland waar 37.000 mensen wonen. In de hoofdstad Sao Filipe zie je de koloniale herenhuizen die ooit in het bezit waren van grootgrondbezitters. Voor het voortgezet onderwijs moeten de studenten naar de hoofdstad. Deze studenten zijn ijverig met de opgedragen lessen bezig, lekker in de buitenlucht!!

'553494' door sidonius '553494' door sidonius

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Zelfbewuste marktvrou

sidonius

Deze zelfbewuste dame trof ik aan in de overdekte markt van Sao Filipe, de hoofdstad van het Kaapverdische eiland Fogo. Ze trof me met haar blik en haar kleurrijke kleding en een foto vond ze geen probleem. Sao Filipe (8000 inwoners) fungeert als hoofdstad van Fogo, dat officieel in drie onafhankelijke bestuurlijke eenheden is ingedeeld. Hier is de centrale markt in het centrum van de stad, zijn de banken en de winkels. De markthal bestaat uit twee verdiepingen: beneden groenten en fruit, boven vis en vlees. Rondom de markthal wordt ´s morgens van alles verkocht aan andere handelswaar. In Sao Filipe zijn geen supermarkten, alles wordt gekocht en verkocht op de markt.

'568067' door reysigers '568067' door reysigers

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Fraai beschilderd

reysigers

“ Zal ik deze schoenen nu kopen of niet, ze zien er wel goed uit, bedenkt deze jongen” . Foto genomen voor een fruit en groentenwinkel, wat aan de gevel duidelijk te zien is. São Filipe, de hoofdstad van een der eilanden van Kaapverdië, Fogo. Geologisch gezien is Fogo het jongste eiland van Kaapverdië. Een vulkaaneiland dat een paar honderdduizend jaar is ontstaan door een onderzeese uitbarsting. De stad heeft ongeveer 9000 inwoners en is daarmee de derde grote stad van Kaapverdië. Heerlijk om daar rond te slenteren door de straatjes, gemaakt van kinderkopjes, de Portugese pleintjes en de huizen die fraai beschilderd zijn.

'526348' door Jeanne '526348' door Jeanne

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Een souvenirtje mee..

Jeanne

We rijden door het eindeloze zwarte lavagebied op weg naar de krater Cha das Caldeiras de hoofdkrater van de Fogo vulkaan. In de krater is een dorpje gebouwd waar een klein aantal mensen leven, kinderen gaan er naar school en men voorziet voornamelijk in de eigen behoefte. In de verse lava-as verbouwt men verschillende soorten fruit, groenten en wijndruiven, de lokale wijn heeft een ietwat vreemde nasmaak vanwege het rijpen in ijzeren benzinetonnen, houten vaten zijn op het eiland schaars! Vlak voordat wij het plaatsje naderen zitten een paar kinderen aan de kant van de weg met souvenirs en wenken ons te stoppen. "Je praat wat, je kijkt wat en je koopt wat"!!

'525407' door Jeanne '525407' door Jeanne

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Deuren en vensters

Jeanne

We beginnen ons bezoek aan Fogo in de plaats Sao Filipe. Een plaatsje waar het verval je tegemoet komt maar ondanks dat, het er schilderachtig uitziet, vreemd misschien maar zo voelde het wel! Met het oog op het thema van deze maand "deuren en vensters" vond ik dit wel een toepasselijke!

'515233' door Jeanne '515233' door Jeanne

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

De caldera van Fogo

Jeanne

We rijden door het vulkanisch landschap op het eiland Fogo. Niemand kom je tegen, alleen een herder die probeert zijn kudde bij elkaar te houden. Het eiland wordt gekenmerkt door een 9 km. grote caldera. De vulkaan Pico de Fogo en het mooie natuurgebied nodigt uit een wandeling te maken.

'531653' door KHoogeboom '531653' door KHoogeboom

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Lokale markt

KHoogeboom

In eerste instantie hadden we alleen een vakantie op Sal geboekt. Maar na een korte week op Sal wilden we meer zien, meer ontdekken en beleven. Een trip naar Fogo was perfect. Al is het alleen al het vliegen met het kleine vliegtuigje. Onze tickets en bagage en wijzelf werden gecontroleerd door dezelfde vrouw die van balie naar balie moest rennen. Daarna trok ze een hesje aan een loodste het kleine voertuig over de baan. Fogo zelf is ook een echte aanrader. Op de locale markt hebben we nog wat boodschappen gehaald voor onze trip naar de vulkaankrater.

'567651' door sidonius '567651' door sidonius

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

No stress

sidonius

Sao Filipe is de kleurrijke 'hoofdstad' van het Kaapverdische eiland Fogo. Het heeft 8000 inwoners.Een gemoedelijk plaatsje aan de kust, met 's ochtends een levendige overdekte markt en 's middags een heerlijk laid back sfeertje. Het leidmotief van Kaapverdië is No stress, en dat is op de archipel goed te voelen. Een heerlijk klimaat, relaxte sfeer, men lijkt zich niet zo druk te maken. Een aanrader voor een heerlijke vakantie langs een aantal eilanden, voor een weekje of twee.

'562362' door sidonius '562362' door sidonius

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Een bestaan in de...C

sidonius

Het Kaapverdische eiland Fogo bestaat voor het grootste deel uit vulkaan. Het centrale gebied van het eiland wordt gevormd door de reuzenkrater Cha das Caldeiras op 1600 meter hoogte. In dit kraterlandschap zijn enkele dorpjes gebouwd. De grond is vruchtbaar dus proberen mensen hier een bestaan op te bouwen. Er is druiventeelt en ook een wijncorporatie. Op de foto zie je op de achtergrond de grote vulkaan Pico do Fogo (2829 meter) die je met een gids kunt beklimmen. Daarnaast een kleinere krater op 1916 meter, Pico Pequeno, waar je ook naar toe kunt wandelen. Je loopt door rul lava na de laatste uitbarsting van najaar 2014. De uitzichten op de oude lavastromen vanaf de Pico's is adembenemend mooi.

'555820' door sidonius '555820' door sidonius

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Kijk, daar!

sidonius

Deze foto is gemaakt in Sao Filipe, het hoofdstadje van Fogo. Fogo is het vulkaaneiland van Cabo Verde (Kaapverdië). Sao Filipe is een leuk stadje met een centrale (overdekte) markt in de historische benedenstad. 's Morgens zorgt de markt voor een levendige sfeer in het overigens slaperige stadje. Je vind hier ook een keur aan fraaie oud-koloniale huizen naar Portugese snit. Opvallend zijn de muurschilderingen zoals je die ook op deze foto ziet. Aanrader om te overnachten: hotel Xaguate, met een heerlijk zwembad.

'566031' door sidonius '566031' door sidonius

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Maanlandschap op Fogo

sidonius

Fogo is het Kaapverdische eiland van de vulkanen. Eigenlijk bestaat het eiland uit één groot vulkaangebied met de Cha das Caldeiras als letterlijk middelpunt. De Cha is een reuzenkrater op 1600 meter hoogte. In die krater tref je een maanlandschap aan. Je kunt er verschullende hikes doen, naar de kleinere Pico Pequena (1900 meter) en de hoogste Pico do Fogo (2800 meter). Op deze foto zie je het begin van de Cha, we rijden nog steeds omhoog over een slingerweg en komen meer en meer in het lavalandschap terecht. Je kunt hier stoppen en van de weg af de lava op lopen. Indrukwekkend om daar middenin te staan. Er is ook een huisje te zien, opgetrokken van lavastenen. Er woont niemand (meer).

'570919' door reysigers '570919' door reysigers

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Het dagelijkse leven

reysigers

Fogo is een eiland bij Kaapverdië is een grote vulkaan. Dichtbij het zwarte lavazand en donkere rotsen, vind je stad São Filipe. En zoals we hier deden, sta een klein zijstraatje in en zie het dagelijkse leven van de lokale. Wel even vragen of je een plaatje mag schieten. In dit geval was het okay maar vaak ook niet.

'568003' door sidonius '568003' door sidonius

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Lavahuisje te koop

sidonius

We zijn op weg naar de Cha das Caldeiras, de enorme vulkaankrater die het eiland Fogo beheerst. Als we redelijk dichtbij zijn ontmoeten we kinderen langs de kant van de weg, die souvenirs proberen te verkopen. Dit meisje is de jongste, en behoorlijk verlegen.Het lijkt alsof zij eigenlijk de huisjes niet kwijt wil, ze moet een beetje huilen, misschien speelt ze er liever zelf mee? De souvenirhuisjes zien er precies zo uit als de echte: opgetrokken uit lavasteen met een rieten dak. De mensen wonen letterlijk op de oude lavastromen in de Caldeira, behoorlijk gevaarlijk omdat de vulkaan Pico de Fogo nog steeds actief is. De laatste uitbarsting was in het najaar van 2014.

'558580' door sidonius '558580' door sidonius

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Wonen op een vulkaan.

sidonius

Gisteren plaatste ik een foto van de Caldeira, de enorme vulkaankrater in het hart van het eiland Fogo. Ik vertelde dat de mensen graag in het vulkaangebied wonen omdat de grond er vruchtbaar is. Er wordt zelfs wijn verbouwd, druiventeelt dus en er is een cooperatie voor de wijnboeren. Op deze foto zie je hoe mensen na de laatste uitbarsting in 2014 weer huisjes hebben opgebouwd, met rondom gestold lava. De huizen worden van lavabrokken opgetrokken. Overal op de wereld kun je je verbazen over de inventiviteit van mensen om te overleven, ook hier op Fogo.

'564900' door sidonius '564900' door sidonius

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Slingerweg naar de...

sidonius

Het kleine Kaapverdische eiland Fogo bestaat grotendeels uit vulkaan. De reuzenkrater Cha das Caldeiras beheerst het eiland. Je kunt er dagtochten maken, de hoogste berg Pico do Fogo-krater beklimmen maar ook kleinere. Die kraters liggen in de grote caldeira, een vulkaanlandschap op zichzelf. De tocht er naar toe, vanuit hoofdstadje Sao Filipe, is prachtig. Over een weg vol haarspeldbochten slinger je steeds dichter naar de vulkaankrater, onderweg al genietend van subkraters en een landschap van gestolde lava. Fogo is nog geen gebaand pad (de meeste vakantiegangers gaan naar de strandeilanden Sal en Boavista) en zeker de moeite van een bezoek waard.

'557763' door sidonius '557763' door sidonius

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Muzikale local guide

sidonius

We maken een halve dag excursie naar het oude vissersplaatsje Ponta da Salina en zullen daar een barbecue houden. Onze fantastische locale gids weet wat gezelligheid is: hij heeft twee muzikale vrienden meegenomen en trakteert ons op heerlijke Kaapverdische muziek bij de barbecue. Hijzelf zingt niet onverdienstelijk, en gaat daarmee door terwijl we terugrijden naar onze verblijfplaats Sao Filipe. Een onvergetelijke gids, waarvan ik helaas wel de naam ben vergeten (op te schrijven)....shame on me!

'1105103' door corriedewinter '1105103' door corriedewinter

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Dramatische lavagolve

corriedewinter

Al eerder schreef ik dat we erg onder de indruk waren van gevolgen van de uitbarsting van de Pico Novo in 2014. We maakten een prachtige wandeling en dan sta je opeens bij deze versteende lavagolven. In de verte steekt nog net een dak boven de massa uit: daar is de stroom gestopt bij een hotel, waar deze uiteindelijk in de wc’s tot stilstand kwam. Hierbij een verslag van een ooggetuige op Brava, een klein eiland ten westen van Fogo, waarnaar de bewoners van de twee verwoeste dorpjes geëvacueerd zijn. Afgelopen zondag is de vulkaan Pico op Fogo uitgebarsten. Op Brava hebben we niets gehoord of gevoeld maar des te meer hebben we kunnen zien vanuit de verte. Vanuit Praia heeft de regering onmiddellijk ingegrepen en opdracht gegeven tot evacutie in het bedreigde stukje rond de vulkaan. Er liggen 2 kleine dorpjes in de krater: Portela en Cha das Caldeiras. De mensen wilden niet allemaal vertrekken maar er is geprobeerd om de achterblijvers te dwingen om te vertrekken vanwege het gevaar. Niet alleen vanwege de eventuele lavastroom die alles meesleurt en kokend heet is maar ook vanwege de vrijkomende gassen en dampen die dan ontstaan. Het leek erop dat alles s’middags weer rustig werd en afnam tot het weer begon toe te nemen. Was maandag iedereen weer rustig geworden vanwege de verbeterde situatie werd dit al rap onderbroken. Opnieuw was de activiteit toegenomen. Op de hoofdtoegangsweg naar de vulkaan is er vanaf de top van de vulkaan lava op een gedeelte van deze weg gekomen. Er bleken 2 lavastromen te zijn, een kleine en een grote stroom.Uiteraard hebben ze ook de hoofdtoegangsweg afgesloten voor een ieder. Vanaf de andere kant van de top zijn er ook wat paadjes en weggetjes die naar de top lopen, daar was overigens niets mee aan de hand. Kortom: geen menselijk leed,niemand gewond etc gelukkig. Wel materiele schade, o.a. een stukje van het Park Nationaal. Vanwege de vulkaanas die als regen is neergedaald is mogelijk een wijnoogst aangetast, maar dat is nog niet helemaal duidelijk. Ook op Brava hebben wij een enorme asregen over ons heen gekregen. We zullen hopen dat het nu rustig blijft en dat de vulkaan inderdaad is uitgebrand en gesmeuld en gaat slapen voor vele jaren.

'571130' door reysigers '571130' door reysigers

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Nog actief

reysigers

Fogo bestaat uit een enkele vulkaan en is de grootste van de Kaapverdische eilanden. Daarnaast is de vulkaan, met een hoogte van bijna 3 kilometer ook de meest actieve vulkaan van Kaapverdië.