Fogo NP

'459153' door wisseschout '459153' door wisseschout

KaapverdiëFogo NP

KaapverdiëFogo NP

Dante's Peak

wisseschout

Gaat de film Dante's Peak over een vulkaanuitbarsting waar de dorpsbewoners niet willen luisteren en dus ook niet willen evacueren, deze vulkaan op Fogo barste ineens uit en de dorpsbewoners moesten dus hals over kop vluchten. Er heeft weinig over in de krant gestaan, maar is pas gebeurd. Toen wij er waren was het er rustig en konden we de beide vulkanen' [ die wel actief waren en dus rookten en borrelden ] beklimmen. Behalve heel vermoeiend ook spannend en dus moest ik wel aan alle rampenfilms over vulkaanuitbarstingen denken

'461376' door wisseschout '461376' door wisseschout

KaapverdiëFogo NP

KaapverdiëFogo NP

Gestolde lava

wisseschout

Tijdens onze wandelingen op het eiland Fogo, vroeg ik me steeds weer af, hoe dit toch allemaal tot stand is gekomen. Je blijft je verbazen over alle vormen in dit prachtige landschap

'553251' door sidonius '553251' door sidonius

KaapverdiëFogo NP

KaapverdiëFogo NP

Pico de Fogo en de...

sidonius

In mijn vorige foto over het vulkaanlandschap van Fogo vertelde ik over de twee vulkaankraters, de hoogste Pico de Fogo (ruim 2800 meter) en de kleinere van de uitbarsting in 1995 (op ruim 1900 meter hoogte). Op deze foto zie je ze allebei. Je kunt beide vulkaankraters bereiken met een gids. De tocht naar de Pico duurt ongeveer 6 uur, die naar de Pequeno ongeveer 2,5 uur. Je wandelt door spectaculair vulkaanlandschap, met nog nasmeulend lava van de laatste uitbarsting in november 2014. Ik liep de tocht, wegens tijdgebrek, naar de Pico Pequeno. Als je de grote tocht wilt doen moet je ´s morgens vroeg vertrekken en dus eigenlijk vlak bij of in de Caldeira overnachten.

'461434' door wisseschout '461434' door wisseschout

KaapverdiëFogo NP

KaapverdiëFogo NP

Vulkaanhelling

wisseschout

November 2013 hebben wij rondgereisd in Kaapverdi? en o.a. de vulkaan beklommen op Fogo Op 25 november 2014 is deze tot uitbarsten gekomen en het toeval wil, dat 2 oud reisgenoten onderaan de viulkaan staan om hem te beklimmen, maar dat werd vluchten, ze zijn zeker 3 a 4 uur onderweg geweest. Het dorpje Cha das Caldeiras op de achtergrond, waar wij overnacht hebben is zo goed als verdwenen

'456608' door wisseschout '456608' door wisseschout

KaapverdiëFogo NP

KaapverdiëFogo NP

Vulkaan barst uit

wisseschout

Wij hebben heerlijk gewandeld in het vulkaangebied op Fogo. Onze kennissen die er pas zijn geweest hebben moeten vluchten samen met duizend inwoners van het dorpje. De vulkaan barste ineens uit. In de pers stond er weinig over. Het dorp is verwoest, dus ook het hotelletje waar wij sliepen. En aangezien er maar één weg het gebied in en uitloopt. Brrr. Moet er niet aan denken. De vulkaan die we daar beklommen hebben was wel actief.

'554114' door wisseschout '554114' door wisseschout

KaapverdiëFogo NP

KaapverdiëFogo NP

Beklimming van vulkaa

wisseschout

Fogo heeft nog werkende vulkanen. De 1995 vulkaan kun je zonder gids beklimmen. Het is best een moeilijke klim vanwege het losse vulkaan zand. De andere hogere vulkaan [ Pico de Fogo] beklim je met gids. Beide te regelen vanuit het dorpje Bangeiro waar je ook kunt overnachten.

'553264' door sidonius '553264' door sidonius

KaapverdiëFogo NP

KaapverdiëFogo NP

Krater van de Pico...

sidonius

Om de trilogie van het vulkaanverhaal van Fogo compleet te maken hier een foto van de kleine krater, de Pico Pequeno (1920 meter hoog). Op dit punt voel je nog steeds de warmte van de lava en gaan dode takjes spontaan branden als je ze in een holte van de stenen legt. In november 2014 was de laatste uitbarsting. Je ziet rechtsboven een paar figuurtjes lopen (vooral in de vergroting zichtbaar), je kunt helemaal tot aan het puntje komen. Wel gevaarlijk want het waait er stevig. Vanaf dit punt gaan we weer afdalen naar het grotendeels door de lava overstroomde dorp Portela.

'453024' door wisseschout '453024' door wisseschout

KaapverdiëFogo NP

KaapverdiëFogo NP

Vulkaan tijdens...och

wisseschout

In het N.P Fogo kun je vulkanen beklimmen, maar ook rond wandelen langs de vulkanen. Je slaapt middenin het gebied dus gemakkelijk om vroeg in de morgen een stuk te lopen.

'454529' door wisseschout '454529' door wisseschout

KaapverdiëFogo NP

KaapverdiëFogo NP

Toch kan er wat...gro

wisseschout

Toch wel heel apart om op de hellingen van de vulkanen ( in dit N.P zijn verschillende vulkanen bij elkaar ) iets te zien groeien. De bewoners maken kuiltjes en planten wijn stokken, en groenten.

'486975' door Jeanne '486975' door Jeanne

KaapverdiëFogo NP

KaapverdiëFogo NP

No stress

Jeanne

Vanaf Sal vliegen wij naar Fogo. We bezoeken de hoofdstad Sao Filipe, wat zijn dorpse charme heeft behouden. Hier vind je nog de Sabrados (koloniale herenhuizen) terug, die in het bezit waren van grootgrondbezitters. Er heerst een rustige en ontspannen sfeer, De inwoners van Fogo zijn sterk, eigengereid en trots. "Een must", als je Kaapverdië van plan bent te gaan bezoeken!!

'451577' door SLens '451577' door SLens

KaapverdiëFogo NP

KaapverdiëFogo NP

Eindeloze weg..

SLens

In Fogo NP loopt deze weg naar het dorpje nabij pico do Fogo. Heel vreemd landschap om doorheen te rijden, alles is steen of versteend en zwart.. Op af en toe een enkel takje na alles zwart.. Bij het boeken van deze trip werd ons verteld dat we naar de maan gingen. Hier begreep ik wel wat hij bedoelde ;)

'554989' door sidonius '554989' door sidonius

KaapverdiëFogo NP

KaapverdiëFogo NP

Leven op een vulkaan

sidonius

Fogo is het vulkaaneiland van Kaapverdie. De Cha das Caldeiras, een enorme krater waarbinnen weer nieuwe vulkanen en kraters gevormd zijn, is het hart van het eiland. Ondanks de laatste grote uitbarsting in november 2014, waarvan de lavasporen nog heel duidelijk te zien en te voelen zijn (warmte), keren de bewoners weer terug naar hun door lava overstroomde huizen of bouwen weer nieuwe. De vruchtbare grond heeft aantrekkingskracht. Er wordt zelfs aan wijnteelt gedaan, de kruidige wijn van Fogo smaakt prima. In de caldeira kun je een wijncoöperatie bezoeken. Er zijn ook prachtige wandelingen te maken, met gids, naar verschillende kraters of over de lavavelden. Als je daar loopt raak je onder de indruk van het natuurgeweld (én natuurschoon) en van het heftige bestaan in zo´n vulkaangebied. Op de foto de grootste vulkaan, Pico de Fogo (2829 m hoog), de op één na hoogste berg in de noord-atlantische oceaan. De Pico del Teide op Tenerife is de hoogste.

'557339' door sidonius '557339' door sidonius

KaapverdiëFogo NP

KaapverdiëFogo NP

Ontdek het...vulkaanl

sidonius

We maken met een lokale gids een prachtige excursie door het vulkaanlandschap van het Fogo National Park. Fogo is hèt vulkaaneiland van Cabo Verde (Kaapverdië). In 2014 was de laatste uitbarsting, waarvan je tot op de dag van vandaag de lavasporen kunt zien. Je loopt met de gids naar de top van de kleine vulkaan Pico Pequeno of als je wilt ook naar de hoogste krater de Pico de Fogo. De lava van 2014 voelt nog warm aan en je loopt door een zachte aslaag. Een spectaculaire tocht.

'558565' door sidonius '558565' door sidonius

KaapverdiëFogo NP

KaapverdiëFogo NP

Wonen in een caldeira

sidonius

Het eiland Fogo van Cabo Verde (de officiele naam van Kaapverdie) bestaat grotendeels uit vulkaangebied. De Pico de Fogo beheerst het eiland; de laatste uitbarsting vond plaats in november 2014. Ruim twee jaar later voel je de hitte nog als je de beklimming van de kleinere of grote vulkaan doet. Uiteraard met een lokale gids. Omdat het heel vruchtbaar gebied is wonen er mensen, uitbarsting of niet. Zodra het kan keert de lokale bevolking weer terug naar de Caldeira, de enorme krater. Op de foto kun je de huisjes zien (misschien even vergroten). De gestolde lava geeft prachtige sculpturen, waartussen weer plantjes proberen te groeien. Een boeiend gebied.

'1070163' door jeroenkleiberg '1070163' door jeroenkleiberg

KaapverdiëFogo NP

KaapverdiëFogo NP

Overnachten in Cha da

jeroenkleiberg

In 2014 kwam het tot een uitbarsting van de Pico do Fogo, de 2.900 meter hoge vulkaan op het eiland Fogo. De krater van eerdere uitbarstingen is altijd bewoond geweest vanwege de vruchtbare grond. Nu verdween het oude dorp grotendeels onder een verse laag lava. Langzaam maar zeker komen de bewoners weer terug. Huizen worden herbouwd met brokken gestolde lava. Een paar B&B's bieden accommodatie aan zodat je zelf kunt ervaren hoe het is om in een krater te slapen. Stromend water en elektriciteit zijn er niet. Wel is er kaarslicht om gezamenlijk bij te eten. 's Ochtends word je wakker met uitzicht op de top van de vulkaan. Een top die beklommen moet worden.