Ivoorkust stekker

Ivoorkust – welke stekker heb je nodig?

Ga je op reis naar Ivoorkust, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Ivoorkust gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

De stekker(s) die in Ivoorkust gebruikt kunnen worden zijn : Type C en E
Stekker C
Stekker E

Informatie over Ivoorkust

'510802' door RoyanvanVelse '510802' door RoyanvanVelse

IvoorkustCentraal Ivoorkust

IvoorkustCentraal Ivoorkust

Oversteken met lianen

In Ivoorkust zijn niet alle wegen en paden even begaanbaar en soms, om een rivier over te steken om bij een dorpje te kunnen komen, moet je gebruik maken van een wat wankele brug die is gemaakt van lianen. Zo'n hangbrug gaat meestal een jaartje mee en wordt door de ouderen van het dorp in elkaar geknoopt. Wanneer hij af is, wordt in de nacht de oude brug vervangen door de nieuwe. Om te voorkomen dat de lianen te snel slijten, mag je er niet met schoeisel overheen maar alleen op blote voeten. Er zijn ook veel beesten die gebruik maken van de brug. Niet zozeer om over te steken maar eerder om op te zitten: harige spinnen en grote duizendpoten. En onder de brug ligt vaak ook van alles in het water, tot krokodillen toe. Op en top avontuurlijk in ieder geval. Ik heb heel wat dorpen bezocht dus ook vaak mijn schoenen uit moeten trekken. Oppassen voor de harige beesten met oversteken.

'550095' door RoyanvanVelse '550095' door RoyanvanVelse

IvoorkustKustgebied

IvoorkustKustgebied

Dorp van krijgers

Het Westafrikaanse Ivoorkust is een groot land en een modern land, met een paar grote steden. Maar als je van de gebaande paden treedt, kom je soms in heel afgelegen dorpen. Daar hebben sommigen best wel wat voorzieningen, maar toch wordt er ook nog traditioneel geleefd. In de tijd dat ik er woonde kwam ik geregeld in dit soort dorpjes, zoals hier in Blieron. Het is een dorpje waar zowel vissers als krijgers wonen. Wanneer ik daar kwam als westerling, begonnen honden te grommen en doken de kleinste kinderen weg achter hun moeders: zo wit kenden ze niet. Gastvrijheid was er altijd en overal. Dyula is een taal die ik maar een beetje sprak, maar dat was voldoende om iets te communiceren en bij een hut plaats te nemen om bijvoorbeeld een stukje kokos te eten samen.

'519123' door RoyanvanVelse '519123' door RoyanvanVelse

IvoorkustKustgebied

IvoorkustKustgebied

Tabou

Het stadje Tabou, niet ver van de grens met Liberia. Modern en traditioneel vermengen zich hier. Een deel van de bevolking leeft in huizen, een ander deel in hutten. De weg naar de eerstvolgende stad, San Pedro, honderd kilometer verderop, is verhard, maar vele andere wegen zijn het niet. Hier zie je de rode bodem met de geulen die in het regenseizoen verschijnen. Reizen wordt hierdoor niet heel comfortabel. Daar tegenover staat weer dat het regenwoud zo mooi is dat iedere reis toch nog leuk is.

Bekijk alle Ivoorkust foto's en tips