West Ghana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

West Ghana image
West Ghana image West Ghana image

West Ghana

West Ghana
Ghana
Ciske

De grote dag !

De bruidskleren zijn gekocht net als de ringen,  wij hebben een kado gekocht,  de geit is uitgezocht,  we gaan naar het dorpje om een paar vrouwen te regelen die voor het eten zullen zorgen en er worden inkopen gedaan dus alles is geregeld voor de grote dag. 

Alles wordt hier op het hoofd gedragen dus ook de kratten bier en fris die worden bezorgd door de jeugd van het dorp , in colonne lopen ze met allemaal een krat op hun hoofd van het dorp naar het huis van mijn broer wat toch ongeveer 1km. is , ook wordt een grote ijzeren bbq op het hoofd naar het huis gedragen evenals de lange tafels en banken,  ze zijn ongelooflijk sterk. 

De dag voor de bruiloft wordt de geit geslacht , het slachtritueel zelf hoef ik niet te zien maar als de geit het leven heeft gelaten wordt hij boven een vuur gehangen zodat de huid eraf schroeit.  Nadat hij helemaal kaal is wordt hij in stukken gehakt en schoon gewassen , de stukken gaan in plastic zakken de koelkast in en ondertussen ligt de kop van de geit het hele gebeuren te aanschouwen , die wordt als laatste in stukken gehakt en die gaat in de soep.


Als de grote dag is aangebroken zijn we al vroeg in touw want we moeten naar Takoradi voor de plechtigheid en we worden om 09.00 uur al in het gerechtsgebouw verwacht , op ons paasbest stappen we in de auto's , we zijn met z'n zevenen het bruidspaar die p.p. 2 getuigen hebben en de priester om er toch een kerkelijk tintje aan te geven. Aangezien we weer eerst een half uur over de zandweg moeten en tot overmaat van ramp een grote vrachtwagen voor ons rijdt die grote stofwolken door onze auto blaast zijn onze mooie kleren verre van schoon als we de hoofdweg bereiken maar niet getreurd dat hoort ook bij Afrika . Onderweg worden we nog aangehouden door de politie en moeten we in de stad nog wat versnaperingen halen voor het personeel van het gerechtshof ( tja overal hangt een prijskaartje aan) maar uiteindelijk bereiken we om 9.10 uur het gerechtshof.  We worden met z'n alle in een kamertje gezet want het zal nog 20 minuutjes duren voordat we aan de beurt zijn ......... 3 kwartier later wordt er medegedeeld nog eventjes geduld het zal nog 10 minuutjes duren ondertussen krijgen we het warm tussen de enorme stapels dossiers die tot bijna aan het plafond opgestapeld liggen in het kleine hok. Zo wordt het langzaam 11.00 uur - 11.30 en om 12.00 worden we dan eindelijk naar binnen geroepen als de bruid onderuit  al bijna ligt te slapen. 

Nadat de priester zijn gebed gedaan heeft en de ringen heeft gezegend worden ze in de echt verbonden het hele gebeuren duurt niet langer dan 10 minuten en gelijk na de trouwerij worden we dan ook gevraagd of we aan de refreshments gedacht hebben !!! 

Als we na en dik uur weer terug komen bij het huis zijn de vrouwen al druk bezig met de voorbereidingen voor het eten het is een drukte van  belang er wordt gezongen en gelachen en ook wij komen weer snel in een vrolijke bui , we versieren de tuin met onze meegebrachte ballonnen en gaan dan terug naar ons eigen paradijsje "the Hide Out" om een paar uurtjes te relaxen. 

Laat in de middag lopen we naar mijn broers huis en de gasten komen al langzaam binnendruppelen , het is een gemêleerd gezelschap van verschillende nationaliteiten . Er lopen een stel rasechte rastafari's , een paar mensen uit Kameroen die toevallig hier in de buurt logeren en van het feest gehoord hebben , een stel Nigeriaanse dames in een prachtige outfit , 'n paar Britten , een Fransman , een Duitser die met een Ghaneese getrouwd is en die we vorige week ontmoet hebben en dan de groep inwoners van het dorp hier inclusief kinderen . Er wordt goed gegeten van al de heerlijke gerechten,  de kip is voor de " ubruni's " zo worden de blanke hier genoemd en de geit is voor de Afrikaanse mensen, er wordt gedronken , gelachen , gezongen en gedanst. De kinderen maken mij nog een zak ballonnen afhandig en als het donker is wordt er een kampvuur ontstoken en wij dansen met de rest mee , iedereen heeft het naar zijn zin.

Als we dan 's avonds laat naar bed gaan met iets te veel drank op hebben we een mooie dag gehad en zullen hier met veel plezier op terug kijken. Laat een reactie achter

2 reactie(s) bij "De grote dag !"

 • profile image comment
  Door Kruytflo• geplaatst op 24 Feb 2015 | 08:46:48

  Prachtig verslag van een bijzondere gebeurtenis. Ik heb hem met veel plezier gelezen.

  Bericht aangepast op 08:12:04
 • profile image comment
  Door Photofreak• geplaatst op 25 Feb 2015 | 18:37:22

  Gaaf om dit mee te mogen maken. Wat een mooie ervaring. Mooi geschreven.

  Bericht aangepast op 08:12:04