Ghana reisblogs

Ghana, Afrika puur

Willemien was er (tot 08 apr 2011) Gepost op 10 apr 1112 reacties

Ghana, Afrika puur.

Afrikaanse landen zijn bij veel reizigers in trek. Ghana aan de kust van West Afrika wordt nog niet veel door globetrotters bezocht.
Wij bezochten in maart – april 2011 dit land en ontdekten dat het heel divers en echt de moeite waard is. Waarom? Het land kent meerdere typen landschappen: het enorme Voltameer, tropische regenwouden en het savannelandschap.

Het zuiden is overwegend christelijk, het noorden islamitisch. Daarnaast is een groot deel van de Ghanezen (ook) animist. Dit uit zich in bouwkunst, kleding, gebruiken en omgangsvormen.
Het land worden bewoond door verschillende bevolkingsgroepen of stammen. Ze wonen vreedzaam naast elkaar. Tijdens ons bezoek bereikte in het buurland Ivoorkust de burgeroorlog een dramatisch dieptepunt. Het kan dus anders!

De grote warenmarkt van Techiman is een hoogtepunt voor ”obrunies” (witten) die dit land bezoeken. West Afrika ten top. De marktvrouwen zijn vaak traditioneel gekleed. Alles wordt aangeboden. Maar de toerist kan niet veel met potten, plastic gebruiksvoorwerpen, gereedschap en vlees.
Can I take a picture? No! Maar na een praatje: “where are you from?” breekt al snel het ijs. Er wordt gelachen en het lijkt ineens of we elkaar al jaren kennen. We beloven de foto van de prachtige dame vanuit Nederland op te sturen. Maar dan is het probleem waar naar toe? Een bijdehante marktkoopman weet het. Het adres van de kerk is de oplossing. We komen onze afspraak na!

De reis gaat via Tamale naar de Navrongo regio in het noorden. Savanne gebied. De temperatuur loopt op tot boven de 40◦ C. ’s Nachts koelt het nauwelijks af. Dit is het gebied van de min of meer geïsoleerd levende stammen. We zijn welkom in hun dorpen nadat we een bezoekje hebben gebracht aan het dorpshoofd en een kleine bijdrage hebben gegeven. We zijn de bezienswaardigheid van de dag: obrunies! De dorpen zijn zo gebouwd dat ze goed verdedigbaar zijn tegen indringers. Of dit nodig is? Later terug in het zuiden aan de kust zullen we ons bij het bezoek van het voormalige Nederlandse fort Elmina realiseren hoe belangrijk dit was.

Kumasi, de hoofdstad van het Ashanti rijk. Elke 42 dagen wordt het Akwasidae festival gevierd. De stamhoofden betuigen eer aan de Ashantene (koning). Tot de 19e eeuw was het Ashatirijk een van de belangrijkste koninkrijken van Afrika. Het is een kleurrijke bijeenkomst van de koning en alle stamhoofden en hun vrouwen waarbij ze hun traditionele gewaden van kenthe en traditionele gouden sierraden dragen. Drums, hoornblazers, dansers, grote gekleurde parasols, goud en nog eens goud. De koning op zijn gouden stoel in het midden. Ghana heette dus niet voor niets Goudkust. Een uitzondering voor één keer: er mag worden gefotografeerd, zelfs de koning. De temperatuur van boven de 40◦ C lijkt ineens minder hevig.

De kust. Voor ons doemt het voormalige Nederlandse fort Elmina op. Schilderachtig en idyllisch gelegen op een rots voor de kust. Een zwarte student leidt ons rond en vertelt de bizarre geschiedenis. Van hieruit vervoerde onze West Indische Company miljoenen zwarten naar Amerika, Suriname en het Caribische gebied. Hij somt de daden van “the Dutch” op. Verschrikkelijk, mensonterend en wreed, zeer wreed. Gelukkig weet hij niet dat we Nederlanders zijn. Of toch…? Wij zijn in ieder geval niet trots op de mentaliteit en handelsgeest van toen en hopen dat die ook nooit meer zo in ons boven komt.

Enkele hoogtepunten. Maar elke dag in Ghana is een hoogtepunt. Wij kunnen het aanraden.
En overigens, no hard feelings! De Ghanezen zijn erg vriendelijk. Ook tegen de Dutch.

Willemien Positie 69 (24234 p.) Lid sinds 21-02-2010 Foto's en tips: 1141 Blogs: 11 Fans: 11

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Schitterende dorpen
blogfoto nr. 2
Op bezoek bij de koning
blogfoto nr. 3
Mole NP
blogfoto nr. 4
Trotse Ghanezen
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Espanola (Galapagos) een eiland dat je nooit vergeet
6 18
Gepost op 02 mei
Ecuador Galapagos eilanden
Wij gaan Ghana ervaren!
0 10
Gepost op 17 maart
Ghana Accra
Maandthema foto idee
4 9
Gepost op 20 oktober
Nederland Gelderland

Reacties bij deze blog

Fransvdg

Door: Fransvdg • Geplaatst op

Mooi reisverslag en heel bijzonder dat je de Ashantikoning hebt gezien. Dat is mij niet gelukt.

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Jullie hebben een zeer bijzondere reis gemaakt, leuk dit te lezen. waren die olifanten in de buurt van de grens met Burkina Faso, want ik ben daar bij een nationaal park geweest 'Nazenga" met veel olifanten.

Door: • Geplaatst op

ik ben ghanees en ik ben blij dat iemand de schoonheid van ghana laat zien maar dit is niet alles ook zijn er bijvoorbeeld veel dieren. en laat me alvast zeggen dat er overal wel water is al zie je geen winkel is er schoon drinkwater te koop door de mensen die er lopen het is heerlijk daar en zo heet is het trouwens niet door de koele lucht kortom: een trekpleister

schenkel

Door: schenkel • Geplaatst op

Fijn dat jullie zo genoten hebben ook fijn dat wij mee mochten lezen.Dit is best nog een vrij onbekend land zijn jullie georganiseerd hier naar toe gegaan?Wat de warmte betreft ja dat lijkt me minder want veel water zullen ze ook wel niet hebben verwacht ik zo.

mulderlis

Door: mulderlis • Geplaatst op

Na het lezen van jouw blog komt Ghana hoger op mijn verlanglijstje! Lijkt me ook perfect voor als je niet zo lang op vakantie kan...

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.