Noord Ghana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bezoek of logeer bij Hand in Hand

Noord Ghana,
Ghana


In het noorden van Ghana in het dorpje Nkoranza is een bijzonder project: een tehuis voor verstandelijk gehandicapte kinderen. De Nederlandse tropenarts Ineke Bosman had ooit een bijzondere droom: het creëren van een veilige en liefdevolle leefomgeving voor geestelijk (en vaak meervoudig) gehandicapte kinderen in Ghana. Deze kinderen worden in Ghana helaas nog vaak miskend en in de steek gelaten, o.a. door de wijdverbreide angst voor "boze geesten". Deze zouden volgens een in Ghana moeilijk uitroeibaar bijgeloof de oorzaak zijn van de handicap van deze kinderen. Hun geschiedenissen zijn dan ook vaak ongelooflijk triest, vol mensonterende verhalen over afwijzing, ernstige verwaarlozing, verlating en zelfs mishandeling of erger.
De Hand in Hand Community is in de loop der jaren uitgegroeid tot een bijzonder aansprekende en zeer vitale leefgemeenschap met een unieke atmosfeer voor inmiddels al zo'n 80 geestelijk gehandicapte kinderen, afkomstig uit heel Ghana. Zij ontvangen hier goede verzorging en aangepaste ontwikkelingsprogramma's in een veilige en stimulerende omgeving.
Als toerist kan je het project bezoeken. Je kunt er een maaltijd nuttigen, een mooi souvenier kopen in de winkel met door de bewoners gemaakte producten zoals sieraden van handgemaakte kralen of een Ipadhoes van lapjes Afrikaanse stof (ik heb beide gekocht). De producten worden ook op verschillende plaatsen in Nederland verkocht. Tevens kun je in het project overnachten in kleine huisjes.
Het ligt achter het plaatselijke ziekenhuis en is een beetje moeilijk te vinden dus vraag even waar je moet zijn. http://www.operationhandinhand.nl/